婦女醫護

跳至

首頁
34567...24

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我今年46,早4,5年前M前2-3日夜晚訓時出好多汗,同埋訓得非常之唔好睇過緊生又話唔係更年期,, 皮膚差到極點,生埋玫瑰痤瘡,但M到而家都仲好準, 都唔知係咪更年期

複式洋房

我只是四十四,D經期都亂,白髮多了。我真係提早退休。

大宅

Newcreation 發表於 18-3-2 00:48
我只是四十四,D經期都亂,白髮多了。我真係提早退休。

我都係呢兩年潮熱得好利害,睇中醫又唔係好改善到,晚晚訓覺起碼醒2-3次,好煩惱...

男爵府

我都有潮熱,最近發覺低脂飲食有幫助
前一排過年肥左幾磅潮熱辛苦左
而家開始減肥好似好D
最大分別是血壓

做多D運動!食清D,多菜/生果少肉!
希望平穩渡過更年期啦!

最忟有時D男人唔明白,成日以為更年期好短便完成
其實可以有成5-10年咁長架,唉~~

大家加油呢~~

水晶宮

2024年龍年勳章

LeBlue 發表於 18-3-6 16:55
我都有潮熱,最近發覺低脂飲食有幫助
前一排過年肥左幾磅潮熱辛苦左
而家開始減肥好似好D
一齊努力

LeBlue    發表於 18-3-8 18:37
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

呢排天氣乾燥,個鼻好乾,要茶CREAM在入面,
又敏感左好多,對香水,煙味好敏感,
一聞到,即刻要戴口罩.

另外皮膚乾左好多,混合性,
冬天兩邊面,頸都要用油+LOTION先夠
最慘T字位會間中爆生理瘡,死得~~

都有食SUPPLEMENT補下,好似冬蟲草,
覺得對氣管有少少幫助,因為上年年尾大感冒之後好易敏感咳,
試過先講喳~~

潮熱方面,覺得真係要做多D運動出下汗會有幫助
同埋要KEEP番個體重,超重個排真係辛苦D,
可能都同血脂偏高有關

男爵府

回覆 pollyw 的帖子

JM~~你做咩中強度運動?我好LIKE做運動, 大家交流下啦~~~
以前我都有跳舞,玩gym既,like大量出汗,覺得好正,
不過自從拗柴後,暫時唔敢再跳舞啦,
而家會jogging,狀態好可快步行,係屋企玩健身單車瑜伽等
夏天都會游下水咁....不過游水最唔好係游完好肚餓囉,haha~~
但游水對全身關節都好好

係呢,你有無玩hiit?

男爵府

回覆 ILB 的帖子

我冬天呢排下巴位都有d敏感,有粒粒,用了一隻b5覺得幾好,滑番d,
不過唔知濕疹是否岩用

水晶宮

2024年龍年勳章

LeBlue 發表於 18-3-11 19:04
呢排天氣乾燥,個鼻好乾,要茶CREAM在入面,
又敏感左好多,對香水,煙味好敏感,
一聞到,即刻要戴口罩.:thinking ...

我都要做返運動呀。因為腳痛,主要係步行。皮膚乾咗好易痕。

民房

回覆樓主:

我今年43歲,2017年開始有更年期症狀,醫生叫食雌激素+黃體素.
食咗藥2個月,更年期症狀消失咗。
唔知道應該繼續食藥,還是順其自然停經。

大宅

回覆 黃心悠 的帖子

請問e生開雌激素+黃體素,薬費幾多錢?食幾耐?貴嗎?

民房

WhiteDiamond 發表於 18-3-12 23:43
回覆 黃心悠 的帖子

請問e生開雌激素+黃體素,薬費幾多錢?食幾耐?貴嗎? ...

醫生話食到 食左藥都無M黎為止,4個月藥大約2000元到

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我上年1月已停經, 當然有大家所講的心悸, 潮熱等, 但我可以overcome到.......

但一年後這兩個月來返M, 唔知是否月經回魂?

水晶宮

2024年龍年勳章

leekung261105 發表於 18-3-13 14:02
我上年1月已停經, 當然有大家所講的心悸, 潮熱等, 但我可以overcome到.......

但一年後這兩個月來返M, 唔 ...

量多嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章

wendy614 發表於 18-3-13 12:20
我朋友佢都係4字頭開始出現更年期徵狀,
佢自己買D Supplement食緊覺得幾有效可以舒緩到.
之前食更年輕覺得 ...

係呀,雖然舒緩到但副作用太嚇人

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Rita 發表於 18-3-13 15:45
量多嗎?
上個月唔多及色唔靚, 但今個月(25日週期)就多色都正常.

大宅

回覆樓主:

我49了,但仍然每個月來M。咁是否還未到更年期呢?

水晶宮

2024年龍年勳章

rita1208 發表於 18-3-13 20:06
我49了,但仍然每個月來M。咁是否還未到更年期呢?
我49時都仲有架.

別墅

回覆樓主

兩年前入五,同妳的情況相似,各位JM 加油

首頁
34567...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊