樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幫人問:如果同男友一起買樓,2 人一起比首期,寫男方一個人名(因女方已有物業)。可否另外做份文件證明女方也有業權的一半,如果touch wood 分手也有D保障

男爵府

beautytiny 發表於 17-9-23 17:38
幫人問:如果同男友一起買樓,2 人一起比首期,寫男方一個人名(因女方已有物業)。可否另外做份文件證明女 ...

或女方不幸去世,也可留返一半業權比家人。可以嗎?

男爵府

回覆樓主

相信這問題很多人情侶面對緊,因為個個也想留個quota 將來再買

大宅

當然無保障!

禁止訪問

男爵府

回覆:如果同男友一起買樓

痴線咩只寫男友一個名?將來掟煲㸃算?

大宅

幫人問:如果同男友一起買樓,2 人一起比首期,寫男方一個人名(因女方已有物業)。可否另外做份文件證明女 ...

我情願比稅,無名無份,好危險,人心難測

伯爵府

回覆樓主:

一定唔會,除非簽左紙係夫妻先,再加上律師樓做份野証明,但講真分左手要爭,都唔知爭幾耐先拎得返。所以自己有樓,唔會再比錢人地買

珍珠宮

回覆樓主:

未結婚呀會夾錢買啦

大宅

千其唔好咁傻、夫婦聯名樓契如攪到離婚、賣樓都話一人分一半錢、但都麻煩及有爭坳、何況男女朋友、自己又有物業、真係諗清楚呀!我情願畀印花稅、日後對自己都有保障。

男爵府

sanmay 發表於 17-9-24 19:02
千其唔好咁傻、夫婦聯名樓契如攪到離婚、賣樓都話一人分一半錢、但都麻煩及有爭坳、何況男女朋友、自己又有 ...

他們是認定大家,但不想甘快結。

別墅

咪咁天真豬。

真係堅持要做豬的請俾啲錢正正經經搵律師問,咪喺度攞非專業法律意見。律師要收錢係有原因嘅。話免費有筍嘢益你你先要防。

大拿拿買幾百萬嘢,唔係諗住上網問下大概就去馬下話。

伯爵府

無名無份我唔會咁做,想講你知係唔會有咩一半業權,法律上只係睇真正起度既名字,佢唔會理你層樓出左一半錢,要知道層樓到供完既前一日都唔係真正屬於業主係屬於銀行,我剛買左樓亦想做差不多既野,律師已經清楚講我知

男爵府

beautytiny 發表於 17-9-24 19:53

既然係咁,又何必問?

水晶宮

壞處, 上面好多人都講了, 實際上, 你可以請律師做一份 信託文件, 證明有一半業權, 係你委託男朋友持有.

但信託文件, 並不代表你最後可自然取得物業的一半業權, 萬一男朋友不轉名 或 男友過世, 你一樣要透過訴訟, 取得物業的一半業權. 如果, 你過世, 情況一樣, 萬一男朋友不轉名, 你家人一樣要透過訴訟, 取得物業的一半業權.

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

beautytiny 發表於 17-9-24 19:53

只可以說:世事難料

侯爵府

即係要預一筆錢打官司。反轉豬肚xx , 家人都會爭產可況無血緣既人,報紙都成日賣,,吾好為慳左少少因少失大。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

幾年前問過律師。
聲名,遺囑以最新嗰份作準,如果你地簽左一份之後,業主自行簽過一份新的,如果新嗰份話用呀媽兩份,就以新嗰份為準。

禁止訪問

男爵府

回覆 beautytiny 的帖子

無名點叫有業權? 律師點會你寫?

首頁

尾頁

跳至