論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

ac_ca0806 發表於 17-9-25 11:17
一向工人和小朋友一房
上下隔床,

邊個話一定要有?contract無註明share room咩?

男爵府

ac_ca0806 發表於 17-9-25 11:17
一向工人和小朋友一房
上下隔床,

比佢訓廳囉,獨立廳

佢講出黎都唔經大腦嘅,而家屋企仲有好多吉房佢揀咩?

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

numnumbb 發表於 17-9-25 16:54
如果小朋友係boy, 11 years old 就唔得同姐姐同房了

謝謝
Anson 大個仔喇,做哥哥要好好照顧細佬呀!

子爵府

虎到金來勳章 2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 陪月勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jumug 發表於 17-9-25 18:31
咁你屋企係咪有吉房多出黎?如果唔係佢無理由咁問
無多房
佢話我地3個住大房, 佢一個人細房
顛上腦
個話朋友講要有獨立房可以休息

大宅

回覆樓主

見工個時都講左係share room
入左屋先嘈?

男爵府

ac_ca0806 發表於 17-9-26 10:50
無多房
顛上腦

最怕d無知姐姐受朋友影響

同佢講住宿安排跟合約。每個屋企環境唔同,香港地大把姐姐無獨立房間

再比紫昕姐姐個工人房副相佢睇,問佢係咪想要呢d獨立房?

wcpcelia    發表於 17-9-26 11:45

子爵府

虎到金來勳章 2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 陪月勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jumug 發表於 17-9-26 11:11
最怕d無知姐姐受朋友影響

同佢講住宿安排跟合約。每個屋企環境唔同,香港地大把姐姐無獨立房間
家人點去廁所

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港地大把姐姐無獨立房間...可能我識的僱主唔算富裕,真係極少有房間比工人的

侯爵府

妳工人真是

我當初請工人,要影相給immigration 的。(工人無房)。

所以,大把工人無獨立房。妳可跟工人說。

叫妳們三人一間房,她一間房?妳找定工人啦!這個不可留了。

我朋友住半山,幾百呎工人房(獨立洗手間/電視等等),她不去做?

不過,男仔跟姐姐同房,我驚她會擾亂仔仔,長遠計,看看可不可"劏"開兩間房?

子爵府

hker 發表於 17-9-26 11:53
妳工人真是

我當初請工人,要影相給immigration 的。(工人無房)。
仔瞓下隔床有CAM

子爵府

回覆樓主

咁過份

公爵府

hker 發表於 17-9-26 11:53
妳工人真是

認真問,你張相影咗邊度?廳嘅梳化?咁有冇布簾屏風之類間隔?間唔時見到post問冇房點請工人,我都有fd呢個情況,不如你提供你過往真實經驗比大家參考

子爵府

無多房
顛上腦
同佢明確講冇可能,
叫佢唔想做就早d 通知!

侯爵府

20020116 發表於 17-9-26 13:20
認真問,你張相影咗邊度?廳嘅梳化?咁有冇布簾屏風之類間隔?間唔時見到post問冇房點請工人,我都有fd呢 ...
成屋也影。姐姐睡的地方( 上格床,當然有布簾)。廚房。飯聽。老人家的房。畫個floor plan 給immigration.
其實,無獨立房,未到immigration, 巳被拒了(咪睇少overseas, 有經驗的overseas, 一聽到無房即say no; 我去了幾間agents 一樣).

overseas 的(有經驗的),無獨立房不做。有老人(換尿片那種)不做。有狗(印姐)不做。有貓不做我朋友也試過。

本地完約,很多要求更高($4310 那種; 人工多的,又另睇)。

==============
總結,請工人,講運的。(住公屋的,大把人請到姐姐)

但由shared room 變獨立房的要求,我從來未聽過。可能姐姐搏炒。

公爵府

hker 發表於 17-9-26 15:57
成屋也影。姐姐睡的地方( 上格床,當然有布簾)。廚房。飯聽。老人家的房。畫個floor plan 給immigration. ...
畫個floor plan 給immigration要連傢私都畫嗎?

我睇樓睇過一種工人房,真係得3x6,冇窗,我覺得瞓廳可能舒服過咁既房。

公爵府

hker 發表於 17-9-26 15:57
成屋也影。姐姐睡的地方( 上格床,當然有布簾)。廚房。飯聽。老人家的房。畫個floor plan 給immigration. ...
總結,請工人,講運的。(住公屋的,大把人請到姐姐)

同意,我朋友住公屋,個工人瞓廚房,做咗6年,好好地。

另一朋友住兩房私樓,請唔到工人

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

張contract有寫晒有冇獨立房比佢.如佢話齋不可既點可能immgration 會批佢黎做?叫佢自己去immigration問啦!忽上腦!

侯爵府

20020116 發表於 17-9-26 16:03
畫個floor plan 給immigration要連傢私都畫嗎?

我睇樓睇過一種工人房,真係得3x6,冇窗,我覺得瞓廳可能 ...
不用畫傢私。 是但ok 了!
對!請工人,完全是講運的。我姐姐儲物只有一個矮櫃及床頭細櫃放書/化妝品/mask。她只有一對鞋及一個背包。咪又係那樣生活。

每季我也送她5 套衣服,掉了舊的(有味/不好看)。一點也不失禮。

要開fashion show, 自己出去租boarding. ( 以前的菲傭很流行的,一個月$800; 我不知現在情況)

公屋請到好姐姐,不少啊!酒樓時時見到的,像做女一樣,照顧婆婆(很多是跟婆婆同房的)。

=========
樓主的姐姐十分無謂又麻煩。上面的cases不提?明知無可能的條件,硬要同人比。除了搏炒,我想不到其他原因。

不過,我不贊成睡房有cam。雖然影不到她,但所有電話內容也被錄音,很無安全感。

子爵府

20020116 發表於 17-9-26 16:03

我睇樓睇過一種工人房,真係得3x6,冇窗,我覺得瞓廳可能 ...

工人瞓緊間房?
我見有人比工人瞓櫃,仲慘

公爵府

無多房
顛上腦

呢個要求唔合理。

首頁

尾頁

跳至