自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

腳攰想坐都有罪惡感!
之前就試過畀阿婆單打⋯⋯

今次就畀對母女行為上逼我讓座,又唔望坐我附近嘅男士,偏望我!我好蝦咩?!

我返工企咗七八個鐘,喺尾站上車,坐普通位(靠玻璃位),隔離有一個空位,跟住對母女入車廂,個細路女坐空位,阿媽企喺女前,我腳攰,所以無意思讓畀佢阿媽坐⋯⋯
我feel到個細路女望住我(但又唔望佢隔離位男士),見我無企起身,佢媽就抱起個女,變咗係個媽媽抱住女坐大脾,見到咁我嬲嬲地起身話「畀你坐嘞」,做埋d小動作,我畀$7.9車資,由尾站上車想坐下都有壓力!

Ps: 嗰個細路女唔係手抱bb,有4歲以上,識行識走,如果太細,我會讓埋畀個女人,如果係大肚、傷殘、老人家,我更加會主動讓!

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

就係蝦d心軟的人。
你讓比佢都係你過唔到自己姐
人地都無要求
下次合埋眼or做低族
乜都睇唔到

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

比我遇到呢啲咁無禮貌既人,我唔攰都唔讓,吹漲?

子爵府

chuballball 發表於 17-9-25 16:49
就係蝦d心軟的人。
你讓比佢都係你過唔到自己姐
人地都無要求

我始終驚畀人拍片影相公審話我唔讓,所以最後都係嬲住讓座算

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 龍蝦 的帖子

依樣真係麻煩 好易被抹黑

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

除左手抱,其實「小朋友」我都唔會讓。

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都好憎好憎搭地鐵
坐又唔係,唔坐又唔係 又多人又迫,啲人又挨住條柱又蹲係坐下。。。。 。總之好多樣 我覺得好討厭
所以我寧願等30分鐘巴士,或者行四至五條街去巴士總站,點都唔會搭"任何鐵路",只要有得揀,我絕對唔會搭
就算坐巴士要30分鐘,鐵路3分鐘就到都好,我會毫不猶疑地搭巴士

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

龍蝦 發表於 17-9-25 16:46
腳攰想坐都有罪惡感!

腳累但又唔准坐真係好慘,我試過

菜花    發表於 17-9-26 20:04
wcpcelia    發表於 17-9-26 17:07

侯爵府

個個都係咁

子爵府

Purple_0322 發表於 17-9-25 16:53
比我遇到呢啲咁無禮貌既人,我唔攰都唔讓,吹漲?

我都想~始終敵唔過佢d小動作,驚對面d人話我衰、唔讓座。
唯有下次又腳攰時閤埋眼休息,唔想又遇到依d逼人讓座嘅case

大宅

腳攰想坐都有罪惡感!

我又係返工企足9个鈡好攰,搭車好想坐,好多人唔理解!收左工去M記食d野,食左一半d人就在身边等位想你快d走!

子爵府

腳攰想坐都有罪惡感!

唔需要起身!

子爵府

Charlotte_mom 發表於 17-9-25 16:55
除左手抱,其實「小朋友」我都唔會讓。

其實個細路女望我時,我已經好唔高興,點解老奉要我讓畀佢媽媽坐,我無需要咩?

子爵府

回覆樓主

放心! 喱d 位佢拍片都唔驚! 佢個女都已經有位坐啦! 大人點解一定要讓? 企喺度唔可以睇實個女?

大宅

回覆樓主

點解唔坐得啊,又唔係大肚,又唔係傷殘,同妳一樣卑甘多車錢,點解要讓位先?

男爵府

回覆樓主

但係其實我有時見到地鐵得一個位,我都會抱住個囡(4歲)一齊坐,咁樣大家都有得坐嫲,但係我係無意思叫其他人讓坐的希望唔好令人誤會la

大宅

親子王國15週年勳章

回覆樓主

合埋眼

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主,下次唔好讓座算啦!
你自己都辛苦,何必呢!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

呢個case 真係無必要讓座, 佢又唔係手抱嬰兒, 點解要讓埋佢阿媽坐先,
樓主你根本不用讓, 亦不用怕什麼公審.

伯爵府

回覆樓主

依D對我來講唔係真正有需要嘅人……如果我係你,自己攰到S……我真係閉目養神當唔知……

首頁
12345...10

尾頁

跳至