自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 17-9-25 16:55
除左手抱,其實「小朋友」我都唔會讓。

我都係,冇呢個必要。

男爵府

回覆樓主

佢抱住細路坐自己大脾有咩問題?4歲米企下囉,大人又要因小朋友比埋佢坐?咩事?咩concept?

侯爵府

龍蝦 發表於 17-9-25 16:46
腳攰想坐都有罪惡感!
之前就試過畀阿婆單打⋯⋯

死喇,我上星期有晚坐西鐵,返左成日工攰攰地接埋個仔去朋友屋企,阿仔上車就有位坐,我就企佢前面,企企下我都攰就叫左阿仔坐我大批⋯但我真係攰,只係想坐下阿仔個位⋯無諗過想其他人讓架

真係無諗過無影響其他人底下,咁做都唔岩。

男爵府

我試過唔舒服,直頭阿婆都唔讓。因為我好頭暈,差在未叫人通知地鐵職員。個心當時曾經兩難,但覺得都要顧好自己先。平日我一定讓,仲會叫我小朋友起身讓俾有需要既人坐。

公爵府

chengcheung 發表於 17-9-25 18:24
你太在乎別人目光了,另外,一對耳筒幫到你

同意,會唔會諗多佐,其實,我自己都有小朋友,我都盡量手抱佢,留個位出來比其他人坐

公爵府

ilikethis2005 發表於 17-9-25 21:35

死喇,我上星期有晚坐西鐵,返左成日工攰攰地接埋個 ...

搞到我都驚,有時,寧願個位空住,都會抱小朋友,特別小囡著裙,坐我腿乾淨過凳

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

下次摸下自己個肚

男爵府

ilikethis2005 發表於 17-9-25 21:35

死喇,我上星期有晚坐西鐵,返左成日工攰攰地接埋個 ...

我一直都以為呢個行為純粹好似你咁講咁樣,直到我睇到呢個post

伯爵府

yuki_oOo 發表於 17-9-25 17:04
但係其實我有時見到地鐵得一個位,我都會抱住個囡(4歲)一齊坐,咁樣大家都有得坐嫲,但係我係無意思叫其 ...

x2
有時自己好攰都想坐,咪放阿仔大脾到,但我無意要人讓

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

讓定唔讓決定權係你手上,既然唔想又點解讓?再說都讓左放上網又沒意思。人地咩身體語言係人地的事,個4歲都有位坐,果阿媽應該好年青,應該不用別人讓,既然個媽揀左同小朋友一起坐你又讓來做咩?社會上的負面情緒就係這些post製造出來。

魚兒小寶貝    發表於 17-9-25 22:58

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

龍蝦 發表於 17-9-25 16:58
我都想~始終敵唔過佢d小動作,驚對面d人話我衰、唔讓座。
唯有下次又腳攰時閤埋眼休息,唔想又遇到 ...

我又覺得,用眼神單打之類迫人讓座,呢個行為反而更討厭同會被聲討。。我都大過肚抱過b,仲試過傷腳,但我真係好需要坐就會自己諗方法,而唔係比壓力人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

龍蝦 發表於 17-9-25 16:46
腳攰想坐都有罪惡感!
之前就試過畀阿婆單打⋯⋯

我唔會讓,個細路4歲,阿媽都唔會老得去邊,企吓唔使死

樓主你太心軟

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

但係其實我有時見到地鐵得一個位,我都會抱住個囡(4歲)一齊坐,咁樣大家都有得坐嫲,但係我係無意思叫其 ...

me too
有時有D有心人好好起身話比個位我
我都會同佢講,多謝,但我地坐1個位就夠啦
咁就人人有得坐

珍珠宮

回覆樓主:

其實佢都冇出聲叫你讓,點解你要讓呢?讓左又點解要怨呢?搞到自己唔開心,有時d野唔好乜都攬上身,又或者係誤會呢,香港人壓力好大,而家做乜都好甚至講錯一個字都比人欺凌公審,所以算啦

珍珠宮

唔知點解, 亦唔知幾時開始啲人認為小朋友(幼稚園及以上)都必定要大人讓坐.

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

佢呀媽咪又係普通女人一個,我唔會讓

珍珠宮

回覆樓主:

我唔會理,我有需要就我坐囉

水晶宮

我唔會理會!扮瞓!

珍珠宮

ecling 發表於 17-9-25 18:40
本身個細路囡都有得座,你又使乜讓比佢亞媽?由得佢抱住個囡都 ok 喎…… 應該讓,我一定讓,但你呢個 case ...

男爵府

係了,我都會抱埋個女一起坐哦,原來咁樣係做小動作,我從來冇諗過要人讓

首頁
23456...10

尾頁

跳至