在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

oreoa88 發表於 17-11-3 13:57
我同你背景有dd相似,依家打緊政府工,但只是低薪低職小小小職員,但個位都好忙,常常無償OT. bb依家6個月 ...

我無,完全無,因為個仔開心咗好多,同埋我有返兼職,叫做有小小收入,比自己同個仔買下嘢

咩時候轉好睇你心態同需要,我仔細時,因為我工人非常好,我好放心,所以想搵多啲錢,因為我覺得湊相對簡單,只係衣食住行,但個個仔去到4、5歲,真係要開始用心教,加上佢嘅功課、評估都開始多,呢方面工人或者老人家代替唔到媽媽,所以我先決定唔做,自己全職教,so far效果都好好,個仔鍾意我教、亦好聽話,不過可能我仔比較易教,有啲小朋友可能需要花多啲時間同心力

其實只要過到經濟同自己心理嗰關,幾時轉frm都無問題,最重要同老公傾掂,計掂條數就可以

侯爵府

回覆樓主

請工人,第時2個都大嘅時候開支好大,興趣班每樣都至少講緊成千蚊一個月,俾得大嘅參加又冇理由唔俾個細嘅,所以多個錢會好d
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

複式洋房

June1014 發表於 17-9-26 07:06
剛剛知道bingo了,我第一胎是交比我媽媽湊, 放在屯門, 星期六日才接返大埔住(平時放工都會有3-4晚去屯門陪呀 ...

值得的加油
我湊了八年
最近開始做兼職

大宅

回覆樓主

無後悔過,因為當初放棄工作,就系吾想錯過bb的成長期,想多些陪伴,佢返幼稚園我可以搵野做,

大宅

candiceb 發表於 17-10-31 16:44
我同你情況差唔多, 同呀媽住得遠, 生第一個比佢湊, 生第2個我媽講明話唔湊, 佢話冇晒自由。另外我見到佢湊 ...

我都係第一個俾阿媽湊,生左兩個自己湊,我都係教琴,但我將平日d學生塞晒星期六日,星期六日就老公湊,你都可以考慮咁樣呀,半職又可以教好仔,但又可以有番自己既收入

男爵府

ch14kwok 發表於 17-12-1 15:17
我都係第一個俾阿媽湊,生左兩個自己湊,我都係教琴,但我將平日d學生塞晒星期六日,星期六日就老公湊,你 ...

如果我老公星期6, 日有假放, 我都會同你一樣咁安排, 佢冇假放咁濟

大宅

candiceb 發表於 17-12-1 15:25
如果我老公星期6, 日有假放, 我都會同你一樣咁安排, 佢冇假放咁濟

男爵府

ch14kwok 發表於 17-12-1 15:31

依加細果個大啲啲, 我有時都會出去教一個, 因為佢學浮動時間又可以夜, 都算係做下自己想做嘅野都開心架喇。
放棄左係好唔捨得, 但係依加兩個小朋友開始有互動, 飲食教導等方面又自己話事, 就覺得呢個決定係值得嘅

大宅

回覆樓主:

係呀,我都冇後悔湊兩個,雖然有時真係會發火或者辛苦到喊 但我老公肯俾我出氣 我心情都好d。其實小朋友好快大,最需要媽咪都係頭幾年時間,過左就冇,所以如果可以自己湊我贊成自己湊。

別墅

回覆樓主:

有後悔,所以努力搵工中
我覺得婆婆嫲嫲湊得仲有心機過我,我因為已經24小時對住小朋友,唔多唔少有啲時間會hea左。但如果返工,我會更珍惜同小朋友既時間,quality time可能會更好。

禁止訪問

複式洋房

回覆 June1014 的帖子

請工人俾你媽媽,幫輕佢,3萬4個人用買埋保險,佢一定好大壓力,你可以俾個大讀全日班。自己平時假期就自己湊返,時間過得好快。我都係媽咪幫我湊但我每日都會見到啊囡

男爵府

樓主人工萬七至萬八, 如果請工人湊, 扣埋工人人工雜費agent$保險, 同埋自己返工車錢飯錢, 已經無左一半, 仲淨9千用

當然幾時都係自己湊好, 但係2個好多洗費

洋房

wenwen885 發表於 17-12-26 20:22
有後悔,所以努力搵工中
我覺得婆婆嫲嫲湊得仲有心機過我,我因為已經24小時對住小朋友,唔多唔少有啲時間 ...

請問妳小朋友幾大?

大宅

女人自己有份工, 唔使下下問老公取$, 有時買下D自己鍾意的東西, 都可自由D. 返學後用$多, 多個人搵$, 壓力小D. 為$ argue 少.
遲D小朋友返學, 她們返學, 你返工, 無問題.

我就請工人

男爵府

June1014 發表於 17-9-26 07:06
剛剛知道bingo了,我第一胎是交比我媽媽湊, 放在屯門, 星期六日才接返大埔住(平時放工都會有3-4晚去屯門陪呀 ...

睇你經濟狀況,如果真係收入唔穩定,不如請姐姐
要follow3個月先放手比姐姐獨自湊
如果老公個個月比到足夠家用計過條數可以全職湊,一定全職自己湊最好

子爵府

我後悔生兩個,因為兩邊老人家太大,➕工人都湊吾來,我局住要返去,但我一個湊吾惦兩個,要請工人幫手;但呢8年比工人➕百厭難湊的兩個仔搞到我好大壓力,精神衰弱;老公又幫吾倒手,我冇得放假;現在只想找兼職,吾想成日困在家。

子爵府

laibebemama 發表於 18-6-7 16:04
樓主人工萬七至萬八, 如果請工人湊, 扣埋工人人工雜費agent$保險, 同埋自己返工車錢飯錢, 已經無左一半, 仲 ...

樓主老公收入養4個其實都好有壓力。樓主返工每月儲多9千留返大d學野都好吖。

大宅

我是打算自己湊的,本來份工太辛苦想轉工,但辭掉不久發現有了,乾脆專心安胎。

我不放心奶奶湊,一來生活習慣不同,兩代人教養方法不同,好容易起衝突,二來她年紀大,我不想麻煩她。媽媽住得遠;我又不想請姐姐,姐姐只會幫你湊,不會幫你教仔,所以頭幾年自己湊。

如果仍想工作,可看看區內有沒有育嬰園,一個月大就可以把他放在育嬰園,老師都是受過訓練,也可以讓孩子早日過有紀律的群體生活。不過競爭好大,因為需求好大的。

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主:

無後悔,做全職媽咪期間我都有返過下臨時工,果段時間簡直辛苦到爆,放工後都仲要照顧家庭,係真正有返工無放工之後更加確定我做全職媽咪ge決定係無錯....不過大前題係無經濟壓力先

首頁

尾頁

跳至