在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

唔後悔, 我都做左一年FTM陪亞仔上小. 因為家庭計劃有變, 我剛剛出番來做野幾個月, 要搵錢.
人生每個時段都有唔同需要, 如果小朋友需要你多D而其實可以做得到, 就自己湊小朋友啦. 到佢大D無咁需要全天候照顧, 再搵份輕鬆D的工都可以.

男爵府

想生BB熱投

其實要睇你自己屋企支出,老公搵30K收入唔穩定,加上小朋友優勢的確有啲危機,不過如果你住公屋又或者供樓供好少,又未必洗好擔心,不過如果你租屋或供樓開支好大,那就要小心點,萬一經濟唔好你未必咁容易找到工作,都是一個人係屋企照顧小朋友,俾我就會好容易亂想遲早搞到情緒病,可能我曾經經歷過經濟好差的時候,年輕力壯又大學畢業的我完全找不到工作。

男爵府

育兒性格勳章

你的情況應請工人,海外有耐性教好多肯一湊二。不要想像做全職主婦一定親子時間多左。親子對小朋友來說是陪住一起玩,不是你忙住家務煮飯看住他自己玩。婆婆已老湊到兩歲會力有不遞,newborn任人魚肉又未識走才可勉勉應付,你仲要放埋長住過夜,不是晚上接走。除非婆婆超喜歡湊孫,唔係請工人放過自己同自己媽媽。

男爵府

育兒性格勳章

回覆 My-jade 的帖子

我諗我同你差不多時間大學畢業經過911再沙士,大學出來要唔收人工才有人請,六千是fresh grad市價,我真諗起都怕怕。而家大學畢業生幸運得多

侯爵府

三思,睇下你老公是否可靠

侯爵府

小學入學後再做

洋房

你好各位,我岩岩先加入呢個group,一直想要小朋友,無奈工作包括開會,整ppt, marketing 要追數令我好大壓力日日喊,人人叫我唔好認真但gloabl 日日問條數迫到落黎唔想做都要做....所以我自己辭職了,但又好後悔冇左收入咁....

各位媽媽有冇見解幫到我?

洋房

你好各位,我岩岩先加入呢個group,一直想要小朋友,無奈工作包括開會,整ppt, marketing 要跑數令我好大壓力日日喊,人人叫我唔好認真但gloabl 日日問條數迫到落黎唔想做都要做....所以我自己辭職了,但又好後悔冇左收入咁....又怕搵唔到工作,上一年轉左幾次工唔敢寫係cv 太jumpy...

各位媽媽有冇見解幫到我?

大宅

回覆 Siufeibei 的帖子

我同你一樣返工勁大壓力,成日瞓覺都諗住工作啲嘢,成日整PowerPoint ,同老細開會,但我唔夠膽辭職,因為有兩個細路要養,冇咗我份收入,老公一個好難支持,唯有靠姐姐

複式洋房

June1014 發表於 17-9-26 07:06
剛剛知道bingo了,我第一胎是交比我媽媽湊, 放在屯門, 星期六日才接返大埔住(平時放工都會有3-4晚去屯門陪呀 ...

完全冇後悔

別墅

有吖。做了ftm ,全世界人就會睇小你,奶奶就會覺得你懶,好冇用,就算老公人工ok ,佢哋會想要更加多錢。其實一早就要唸清楚先好結婚。搵番份工又吾係咁容易,經歷過經濟低迷嘅時候,所以我哋奉勸各位媽媽睇住經濟才做全職媽媽。

別墅

回覆 hunghungb 的帖子

海外,你意思係咪海外僱傭?

男爵府

育兒性格勳章

回覆 happyheart 的帖子

即沒出國打過工,無比較過無咁揀工

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

無後悔~~
放完產假就辭職~
之後做左幾個月FTM, 日日湊住個囡好開心, 又唔洗返工BUMP奶,
不過都好忙, 又唔係點出到街, 果陣BB仲細個
一路都無搵過工, 太忙日日湊囡
後尾有agent 介紹份工, 又高人工過上一份, 地點近好多,
最重要壓力同工作量都少過上一份好多
好好彩一IN就請左我, 跟住再換埋樓,
到而家經濟差有份工叫做好好了, 無減過人工無被迫放no pay
所以無後悔果陣裸辭湊全職湊BB

首頁

尾頁

跳至