自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

珍珠宮

BIGPAT 發表於 17-9-27 07:35
会咬死

呢部份自問係第一驚,第二係驚一陣味

珍珠宮

ferrari2007 發表於 17-9-27 07:41
有圖有真相
大中小型我都養過,現時就剩番熊仔鼠女bear bear,都養左年幾,全年傻更更

好可愛喎,你養得好好呀。

男爵府

catfitfit 發表於 17-9-27 00:34
鼠有鼠蚤,口水有菌,D爪都帶菌,被咬要打破傷風針,有機會染狂犬症……不如養條魚算啦
...

正路如果係寵物店繁殖係冇箘既,同周街走果d唔同,咬到當普通傷口處理便可,獸醫講既!

珍珠宮

AAmother 發表於 17-9-26 23:44
但點解店舖裹一堆堆的倉鼠不會打架?

1. 年紀仲細未識分地盤同埋體味冇咁重所以唔會打交,就算打都係好似啲狗BB咁玩下
2. 鼠類晝伏夜出,夜晚活躍時期都收晒舖,打到癲都無人知
我以前有朋友做過呢啲鋪頭,佢話幾乎每朝開舖都要收屍同換木糠清理現場,如果惡嘅佢哋會分開養,由得佢地男女一齊住,如果大肚咪錢搵錢囉

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

meko~ 發表於 17-9-27 00:26
Yes,公園執的,一帶返來我帶洗碗手套抱佢都隔住咬到我爆哂缸,D血一滴滴流地下,而家可以咀對咀
...

咁夠膽好多菌喎

大宅

cakii 發表於 17-9-27 07:46
呢部份自問係第一驚,第二係驚一陣味

夏天唔開冷氣會好臭

大宅

conniecheung 發表於 17-9-27 00:41
我女10歲 都好想養,煩左我好耐,我未批准……
留名學野先!
其實我細個時都養過2隻(男女),不過當時唔識 ...

初生bb唔好用手掂因為有味,唔係一定食,正常鼠爸鼠媽唔傷害佢地架,以前我精左,生左B換木糠我用兩支棉花棒慢慢夾佢地,洗完籠再夾返佢地入去,就冇食

珍珠宮

cakii 發表於 17-9-27 07:48
好可愛喎,你養得好好呀。

要花心機打理,我唔介意佢生,係因為我會全心照顧,但係生一窩就好,BB大左要分開男女咁養,圖入面嘅小露寶比較友善但超細膽,有啲兄弟/姊妹可以一齊,但有啲唔可以,我會再分開養
由父母到BB成大終老都幾年時間,無心機冇時間(去旅行無人打理)千祈唔好亂試養!倉鼠雖小但係都係一條有血有肉嘅生命,佢係一隻寵物唔係一個玩伴,決定買之前一定要三思~問清楚阿女係咪可以肩負起呢個責任先好行動,你仲要作最壞嘅打算,就係當佢放棄嘅時候你要承擔佢放棄嘅責任
個人經驗: 品種越細小行動越敏捷(如小露寶),反之大型嘅熊仔鼠就比較笨笨,走鼠都容易捉得返,當然盡可能唔好俾佢逃離你地嘅魔掌,小心考慮
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

別墅

回覆樓主:

我囡囡都想養,喺度學到野

男爵府

回覆樓主:

你哋嘅倉鼠養咗幾耐才乖乖肯俾抱呀?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

AAmother 發表於 17-9-26 23:44
但點解店舖裹一堆堆的倉鼠不會打架?

仲細係冇事嘅

伯爵府

ferrari2007 發表於 17-9-27 07:53
1. 年紀仲細未識分地盤同埋體味冇咁重所以唔會打交,就算打都係好似啲狗BB咁玩下
2. 鼠類晝伏夜出,夜晚活 ...

吓!我以為倉鼠好可愛好溫馴!
女兒都好想買
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ferrari2007 發表於 17-9-27 08:07
要花心機打理,我唔介意佢生,係因為我會全心照顧,但係生一窩就好,BB大左要分開男女咁養,圖入面嘅小露 ...

朋友唔知咁細隻就成熟,幾何級數上兩隻變40隻!周圍搵朋友要,佢話好難忘
順帶一提,鼠類係誘發性排卵,做完至排,所以唔好俾機會一夜風流,實中!

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-9-27 07:44
籠唔係放草,亦唔係放木槺,係紙碎 (舖頭用木因為平)。睇你放得厚唔厚,鼠係鐘意捐入去匿埋。見臭就換, ...

好幫到我嘅意見

珍珠宮

cakii 發表於 17-9-27 07:45
咁都好啲,如果養,我都想助養,我支持助養。我家隻唐唐都係助養返來㗎。
...

好得意

珍珠宮

Maya5488 發表於 17-9-27 08:06

初生bb唔好用手掂因為有味,唔係一定食,正常鼠爸鼠媽唔傷 ...

超明白

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-9-27 08:27
朋友唔知咁細隻就成熟,幾何級數上兩隻變40隻!周圍搵朋友要,佢話好難忘
順帶一提,鼠類係誘發性 ...

我如果到最後養都只會養一隻,仲要係男

珍珠宮

qpa 發表於 17-9-27 08:12
你哋嘅倉鼠養咗幾耐才乖乖肯俾抱呀?

唔知,我未養,問緊意見咋,你碌去問啲有經驗嘅sharer 呀

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

夜晚好鬼嘈D糞尿都有味 叫個女如果要養就要自己要清潔佢.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仔有養係佢寶貝, 所以打理佢肯做,但男仔總有甩漏,有時我要幫手換水/大清潔!

首頁
45678...13

尾頁

跳至