樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓換樓Jm有冇經驗可以分享下,係埋要賣咗而家住緊層樓再買呢?

大宅

要看返你自己有幾多$$....能力許可看岩買左至再放賣、始終要你自己至知、都係大家討論下。

男爵府

回覆樓主:

先買後半年內賣, 就要墊15%稅等退

先賣後買又驚期間加辣, 又怕升咗追唔到
落錯車如離開了幸福高速路

揀邊款, 好睇你本身

大宅

回覆樓主

我當年想換樓時,放盤自己層樓,亦好積極睇樓。到有買家出價同簽約一日,我即日都簽埋新單位的臨約,一賣一買係同一日。

賣樓時都同買家講好要租半年,到新單位裝修好,就一次過由舊屋搬去新屋啦!

大宅

馬卡龍lover 發表於 17-10-15 23:34
我當年想換樓時,放盤自己層樓,亦好積極睇樓。到有買家出價同簽約一日,我即日都簽埋新單位的臨約,一賣一 ...

我同你好似,但新買個間臨約date 後一日,怕要俾15% stamp duty, agent 都話咁穩陣d

侯爵府

好媽媽勳章

馬卡龍lover 發表於 17-10-15 23:34
我當年想換樓時,放盤自己層樓,亦好積極睇樓。到有買家出價同簽約一日,我即日都簽埋新單位的臨約,一賣一 ...

我直頭話要半年成交期,售後租都慳返!

禁止訪問

侯爵府

小師妹 發表於 17-10-16 10:25
我直頭話要半年成交期,售後租都慳返!

收咗錢再住半年?還是喺半年後先成交呀?

侯爵府

好媽媽勳章

patwong 發表於 17-10-17 07:19
收咗錢再住半年?還是喺半年後先成交呀?
半年成交

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

小師妹 發表於 17-10-17 08:58
半年後成交

要半年後才成交,首要新果層都要俾到先可以咁做吧?不是都要等到成交日才完全收晒樓錢嗎?否則都要先租住先?

侯爵府

好媽媽勳章

wy_yen 發表於 17-10-17 14:23
要半年後才成交,首要新果層都要俾到先可以咁做吧?不是都要等到成交日才完全收晒樓錢嗎?否則都 ...

我係先借bridging loan成交咗新樓先裝修好,等舊樓可住到半年後成交先搬去新樓,唔駛售後租,化算好多!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 小師妹 的帖子

明白,請問bridge loan係點樣計呀?有冇話Maximum係借幾多?謝謝!

侯爵府

好媽媽勳章

wy_yen 發表於 17-10-17 14:50
回覆 小師妹 的帖子

明白,請問bridge loan係點樣計呀?有冇話Maximum係借幾多?謝謝! ...

Bridging loan 唔係間間銀行有做,原意係方便d業主因舊樓未成交,未能取得賣樓所得的款項而借出的一種借貸,但唔係一定借足比你,要問清楚銀行可批出幾多,而律師費亦會收多少少,因多了bridging loan一環,我嗰時計過比多幾千手續費而已,但售後租一個月都講緊萬幾蚊個月,化算好多!最好先問清銀行,自己計好條數!

侯爵府

wy_yen 發表於 17-10-17 14:50
回覆 小師妹 的帖子

明白,請問bridge loan係點樣計呀?有冇話Maximum係借幾多?謝謝! ...

bridge loan最多借首期,層樓成交就要即還。

大宅

回覆 小師妹 的帖子

請問邊間銀行做到briging loan 呢?

侯爵府

好媽媽勳章

s.y.lau 發表於 18-1-17 22:07
回覆 小師妹 的帖子

請問邊間銀行做到briging loan 呢?

痕生

男爵府

陪月勳章

如果有budget我唔會放左手上層樓

但事實係, 我唔夠budget, 要換樓只能賣左現有o個層先可以再買, 最後又係搵岩買家簽左臨約就再同新o個邊簽, 將所有錢都放晒落新o個層樓度, 希望可以做少o的mortgage, 又可以唔使額外俾15%......

但其實我真係唔捨得層樓, 一來買入時以依家黎講真係唔貴, 二來有好多回憶

複式洋房

hoiching0516 發表於 18-6-11 11:43
如果有budget我唔會放左手上層樓

我上年就係賣左舊嗰層樓先,(其實一路睇緊樓)之後想即時買新嘅,點知心水嘅單位封盤,其他屋苑都諗住考慮睇吓,點知竟然一個放盤都無,心理壓力好大,之后一有盤出,就即刻confirm 簽约,即刻上返車。真係一额汗。
最尾我都換到心水屋苑,但要好積極咁追價。

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我自己就先租心儀地區既樓自住, 再出租自住樓, 因為本來冇打算放, 後來見個價高, 而層樓又就快要大維修. 所以租比人1年後放賣. 我好彩, 個租客冇玩野, 因為我係交吉賣, cash左先再慢慢再睇心儀地區既樓.

不過我因為買返果層唔係自己住先可以咁輕鬆樓換樓. 如果要同步進行我估真係好大壓力.

男爵府

陪月勳章

ShermanL 發表於 18-6-14 12:18
我上年就係賣左舊嗰層樓先,(其實一路睇緊樓)之後想即時買新嘅,點知心水嘅單位封盤,其他屋苑都諗住考 ...
心理壓力堅大, 我當時係已經有心水盤, 但未遇到岩價既買家, 我又唔忿氣俾人壓到個價好低, 但又驚對家搵到樓會將佢個盤放地產, 仲有其他野要擔心, 呢段時間真係食唔安瞓唔落

首頁

尾頁

跳至