想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我高0 36,第一次day 8睇仁安,卵泡左面3粒,右面5粒,有粒10mm, 周醫生話比同年齡少左dd , 跟住要驗AMH, 要2以上先及格,幾日後就有報告了

我m 準時,但量愈來愈少,我都覺係卵巢衰退既徵狀,如果真係唔及格,醫生話快d仔不要拖

有無jM 可以share 卵泡數量同AMH呀?

大宅

回覆樓主:

我都36, 上月開針前照得6個卵泡, 打針一星期後果6個卵泡長大左啲, 但其他卵泡都好細粒, 再加藥一星期後, 最後抽到13粒。 其實醫生可以加藥調節架喎

大宅

Manmanman12345 發表於 17-9-29 20:53
我高0 36,第一次day 8睇仁安,卵泡左面3粒,右面5粒,有粒10mm, 周醫生話比同年齡少左dd , 跟住要驗AMH, ...

我33 age
Ivf決定開針時照卵泡果日得九粒 (對上個周期有14)
醫生話呢個age至少有10粒
但打針後抽果陣有18粒
所以放心 醫生會用針藥幫你谷多d

大宅

Manmanman12345 發表於 17-9-29 20:53
我高0 36,第一次day 8睇仁安,卵泡左面3粒,右面5粒,有粒10mm, 周醫生話比同年齡少左dd , 跟住要驗AMH, ...

唔好擔心,我睇過好些論壇,周醫生好容易就話人卵巢衰退,我高齡Amh3.幾佢都話我卵巢衰退。後尾我轉咗醫生,因為佢啲說話令我好唔舒服。我而家6W了!

大宅

misssheep 發表於 17-10-5 19:14
唔好擔心,我睇過好些論壇,周醫生好容易就話人卵巢衰退,我高齡Amh3.幾佢都話我卵巢衰退。後尾我轉咗醫生 ...

你3.幾都ok 丫,咁都話你衰退既

不過我上網serach 過,真係2以上先叫合格,1係警戒線,0.8以下就衰退,當然都有0.幾但成功自然懷孕既case

我4年前都發覺M 由4日變3日,而家少到得2日,先至識驚,好後悔當時工作至上,無去睇西醫check 下

我第一次睇周醫生,佢好好笑容呀,講野都無令我有hard feeling , 係叫我拿拿琳快d 試左IUI 先,因我同先生好少行房,吾得就要IVF

但都多謝你鼓勵,請問你睇邊位醫生呀?

大宅

mmbili 發表於 17-10-5 10:42
我都36, 上月開針前照得6個卵泡, 打針一星期後果6個卵泡長大左啲, 但其他卵泡都好細粒, 再加藥一星期後 ...

谷到13粒好叻咼!介吾介意講你AMH 幾多呀?謝謝你!

大宅

Manmanman12345 發表於 17-10-5 19:36
谷到13粒好叻咼!介吾介意講你AMH 幾多呀?謝謝你!

醫院無講呀, 所以唔知呀

大宅

mmbili 發表於 17-10-5 19:57
醫院無講呀, 所以唔知呀

我出左報告得1.04 ,要加油了!
你可以問下,因為AMH 都係個重要指標

其實我知自己身體嘛嘛,年紀不輕,但外表好年輕,睇落似28歲,所以聽到衰退两個字都有d 打擊

大宅

ncfamily 發表於 17-10-5 17:35
我33 age

謝謝你,大家都有卵用,希望你IVF 成功!

大宅

Manmanman12345 發表於 17-10-5 19:34
你3.幾都ok 丫,咁都話你衰退既

不過我上網serach 過,真係2以上先叫合格,1係警戒線,0.8以下 ...

我咪話俾佢聽,佢照無耐之前我驗過Amh有3.幾,無理由咁快卵巢衰退。佢就話陰超照到得8粒就係代表我卵巢衰退,但佢又無再叫我驗血,我覺得咁樣斷症好武斷。

佢既態度無乜嘢,但次次見親佢都好趕咁,睇多幾次覺得佢搞亂咗我個case,仲有「卵巢衰退」呢4個字實在令我好困擾,佢講嘢既用辭欠鼓勵性,好影響我心情,所以我決定換醫生。佢既醫術應該唔錯,但軟技巧真係差啲。

仲有呀,我係佢度做咗一次natural IUI,呢頭擺咗老公啲蟲入去,我休息緊佢就同我講:你卵巢衰退,如果今次唔得,要盡快決定做IVF。呢下我好反感!我呢次都未開獎你就判定我唔得咁,係我最需要鼓勵時同我講啲咁既嘢,我返屋企真係喊咗,果一刻決定無論如何唔再睇佢。

其實濾泡數量個個周期都唔同,食多啲營養嘢,做下運動,3個月見效,之後我都照到有10幾粒濾泡,加油!

大宅

我0.96 照得7粒

大宅

misssheep 發表於 17-10-5 22:52

我咪話俾佢聽,佢照無耐之前我驗過Amh有3.幾,無理由咁快 ...

好有同感!就係「卵巢衰退」e 4個字令我好困擾呀,我知道AMH 得1.04之後每日都擔驚受怕,上網睇資料,第一次開post 問各位JM,多謝你既鼓勵!

我已經半年無做野,食好多有營養野,花膠,滴雞精,三棗茶,黑芝麻醬,睇中醫幾個月,supplement ,以為身體會好d, 最近量體溫,高溫期都能持續十多天,最後結果竟然是卵巢衰退
我好認同你話醫生要給予病人信心同鼓勵,正所謂仁心仁術,醫病人個心都好重要

你最後轉左邊位醫生呀?

大宅

Manmanman12345 發表於 17-10-6 00:18
好有同感!就係「卵巢衰退」e 4個字令我好困擾呀,我知道AMH 得1.04之後每日都擔驚受怕,上網睇資料,第一 ...

我轉咗睇謝靜兒醫生,佢一睇就話我卵巢狀況不差,年齡也不真的很大,一定有機會懷孕。我同意架,明明我啲朋友仲一個一個咁生緊,只不過人哋二胎我頭胎啫。

周醫生講到我個卵巢每個月都會衰退,好趕時間,可能40歲就停經云云,總之就嚇死你;謝醫生就話差一個月都唔差幾遠,唔需要好趕,佢話我照過哂乜事都無,月經又正常,有正常排卵就得架喇!個表述差好遠,謝醫生令你舒服同有信心好多。

我今日進入6W,加油!

大宅

Manmanman12345 發表於 17-10-6 00:18
好有同感!就係「卵巢衰退」e 4個字令我好困擾呀,我知道AMH 得1.04之後每日都擔驚受怕,上網睇資料,第一 ...

我都係睇周醫生
周醫生係實事實幹 比較公式化 但的確係有經驗
好多野你唔問佢唔會主動講 都唔會特別鼓勵人
但你問既 佢都會答 不過佢睇症好趕
中期因爲周醫生放假 由董醫生幫手跟
董醫生係說話上的確令人舒服好多
可惜我已經睇左周醫生一段時間
老公話唔好轉醫生 因再轉又要等幾個月

大宅

ncfamily 發表於 17-10-5 17:35
我33 age

請問打了几多天針?

大宅

misssheep 發表於 17-10-6 06:29
我轉咗睇謝靜兒醫生,佢一睇就話我卵巢狀況不差,年齡也不真的很大,一定有機會懷孕。我同意架,明明我啲 ...

"每個月都會衰退" 聽落真係嚇親咼!
我之前都search 過知道周醫生比較cool同直話直說,但見佢時超好笑容,我都好surprise !
我問佢我係咪45就收經,佢無直接話我,答45都開始有婦女收經,反而我覺得我想比醫生話一話我,因為我30歲結婚,雖然都想有BB, 但一直都hea 住做,M少睇中醫又睇下又吾睇直,我好後悔吾早d 睇醫生,有時見人地同我同年,已經有個幾歲大既小朋友真係好羨慕!

我好等你開心呀!祝福你同你BB呀!

大宅

ncfamily 發表於 17-10-6 07:10
我都係睇周醫生
周醫生係實事實幹 比較公式化 但的確係有經驗
好多野你唔問佢唔會主動講 都唔會特別鼓勵人 ...

係,周醫生係直話直說,不過經驗好豐富,如果我時間夾到,我都會搵佢做IUI, 因為時間吾等人,再轉醫生真係又要等過

大宅

bell18 發表於 17-10-6 08:58
請問打了几多天針?

打左11
頭7夜晚打一針
第8-10日就夜晚兩針
第11要返醫院打 一次打左三針 其中一支係破卵針
打針打到驚

大宅

Manmanman12345 發表於 17-10-6 10:56
係,周醫生係直話直說,不過經驗好豐富,如果我時間夾到,我都會搵佢做IUI, 因為時間吾等人,再轉醫生真係 ...

其實我覺得個個醫生都差唔多
不過係邊個既感覺俾人舒服d
最後得唔得都係睇媽媽身體
我都唔敢諗咁多 可能小朋友都係緣份嚟

大宅

Manmanman12345 發表於 17-10-6 10:56
係,周醫生係直話直說,不過經驗好豐富,如果我時間夾到,我都會搵佢做IUI, 因為時間吾等人,再轉醫生真係 ...

謝謝!我係今年3月開始睇,再一年前去搵過陳憶仕醫生初步檢驗後就無再睇。今年睇周醫生幾次,覺得唔對路就約謝醫生,供參考!

無疑佢係經驗豐富,但我想搵個經驗豐富得黎又識溝通既醫生,好彩搵到!

首頁

尾頁

跳至