母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 10日大﹐頭幾日係醫院都肯啜(每邊15分鐘)。出院返屋企開始唔肯啜。就算肯啜都一定要補奶粉(食完仲係張晒口)。早兩日見胸口有d谷﹐索性揸出來。點知揸到兩邊胸口鬆晒都只係得1安。之後每次都係最多得20ml﹐有時只係得10ml。已經係第3日揸架啦﹐一d進展都無﹐好氣餒...

究竟邊度出問題?我第一日揸咗4次﹐昨日揸咗6次(半夜無揸)。都有飲魚湯﹐牛奶﹐儘量飲水架啦。但係一日加埋只係可以瞓4-5個鐘。

複式洋房

你唔好氣餒, 呢個係上奶的一個過程, 我BB大你10, 早一排我重好擔心係自己唔夠奶, BB又唔多肯啜, 第一次泵時都泵好耐又得好少, 不過初生BB既媽媽, 最好多D比BB啜, 咁先會多D奶, 而且你自己都要放鬆D, 要夠休息, 我試過唔夠瞓就泵, 得十幾20ML咋

大宅

你一定要休息多d, 才會容易上奶, 同最好食薑蛋炒飯.
以個人經驗, 我一生完一個鐘頭左右就食薑蛋炒飯, 好快就上奶, 轉頭已經可以餵bb食奶啦!
大仔(BB)2003年12月13日出世
細仔(QQ)2006年05月12日出世
孻仔(豆豆)2009年07月15日出世

大宅

bb 4個鐘食一次奶﹐11:30p食完2:00a左右佢就開始eeoo﹐3:00a食完5點幾6點又開始eeoo。餵完都天光啦﹐又要起身陪個大仔食早餐出門口返學啦。兩覺加埋咪得4個零鐘囉﹐有時下午可以同個大仔瞓返一粒鐘午睡既。其實咁係唔係都唔多夠?點樣可以多休息?

大宅

今日早上有2次可以渣到1安﹐但下午2次又下跌返去10ml﹐點解會咁架

複式洋房

don't 氣餒, try to use the breast pump and not by your hand la

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊