婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

回覆樓主

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主

複式洋房

第六部份: 初次踏足老公的家

既然老公爸爸已經答應可以俾天台我地住, 咁一切看似係好好的, 老公屋企共有一樓(已出租), 二樓連天台, 天台已潛建一層700呎的單位, 我地就會住天台, 之前佢地屋企裝修, 裝修好後佢爸媽細佬已搬回二樓, 天台暫時我老公一個人住,

記得第一次上老公的天台屋(得老公一個人住, 但佢爸媽會成日入嚟摷我老公的私人野,包括拆佢的信, 拎走老公買的物品, 用壞用殘左就會拎返返嚟), 感覺已不舒服,不是衛生問題, 係好少陽光, 好暗嗰種唔舒服,

最奇怪的事係我發現一舊擺喺廚房的洗碗棉, 吉左4,5條陰毛喺度, 嗰刻開始我警覺性直線上升, 因為太奇怪了, 不過因為暫時未買到樓,又唔駛大家住一間屋, 所以就硬食住先,

感恩就係自己警覺性高, 所以開始嗅到唔妥的氣味… …

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

洗碗棉上有......陰毛?真係100歲不死都有新聞聽。追

別墅

大宅

2019新春慶豚圓

艾森 發表於 17-9-30 13:29
媽話"你細佬間房有個病位, 要俾間好房細佬訓, 你去訓病位"
唔好意思~笑左~咁都得
...

而家d奶奶d奶奶好巴巴閉,有個仔大晒,成日以為人地襯唔起自己果仔,好過佢個仔又唔抵得,差過佢個仔又配唔起。
BTW, 樓主加你男友加油。

大宅

2019新春慶豚圓

MAYCHOW123 發表於 17-10-3 12:28
第六部份: 初次踏足老公的家

既然老公爸爸已經答應可以俾天台我地住, 咁一切看似係好好的, 老公屋企共有一 ...

。追

男爵府

2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

嘩, 佢將塊綿點用架

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 美好大世界2017勳章

MAYCHOW123 發表於 17-9-30 11:46
-女家人物-

我: 30頭OFFICE女仔, 是家中獨女
奶奶: 極度迷信50+又話換房俾細佬, 叫你C6瞓病位

我睇見你寫上面呢兩樣,
覺得可能奶奶算過同大仔生肖八字唔夾...... 所以咁對佢......

複式洋房

回覆 lamdou 的帖子

你看出重點來了

lamdou    發表於 17-10-3 15:19

複式洋房

第七部份: 奇怪的家庭關係

再細心觀察老公住的天台屋, 發覺連一隻杯都無, 我問老公你平時點飲水, 老公話嗰陣佢屋企搬返落樓下二樓, 所有野都拎走哂, 水杯都唔留俾佢, 佢平時都係買定打飲自己飲, 老公訓緊張床, 底下全部係索帶, 我話咩床嚟, 老公話係細個嗰陣人地張碌架床据左下層, 留個上層俾佢做床, 張被入面D棉硬過石頭, 一D都唔暖,

我問老公: 你忍受到呢種放養一樣的生活?

老公: 我一直都好唔開心, 但唔知有咩方法解決, 識左你我開心左好多, 因為以前除左姑姐會錫我, 無人會理我, 不過姑姐死得早, 佢死嗰陣我2個月無講過野.

我:你放心, 有我喺度, 一切都會好, 不過我想問下, 你屋企人關係係點, 好似有D奇怪?!

之後從老公口中得知, 佢父母根本上係無朋友的, 亦無咩社交, 佢媽以前一有時間就喺廟, 有時一個星期七日都喺廟, 咩都拜, 會叫埋廟祝公, 廟祝婆返屋企唔知做咩,
佢爸媽關係更離奇, 老公感覺佢地直頭無交流的, 佢爸一放假自己一個唔知去左邊, 去旅行亦從來唔會兩公婆去, 第一次對親家, 事後我父母問我, 你老公的父母係咪真係夫婦嚟?!好似兩個唔識的人一齊嚟, 完全無交流的.

老公細佬, 小學開始已經無同我老公講過野.

我奇怪, 你地一家四口係點住埋一齊嘅呢???

複式洋房

第八部份: 婚期一拖再拖

既然有地方住, 暫住又好, 咩都好, 都住住先啦, 天台屋只有一張爛檯周二張爛椅+一個執返嚟的雪櫃, 我地自然要買唔少傢俱電器, 無所謂, 都係要用, 買左先, 第時搬都可以拎得走.

我同老公商量一定要換鎖, 因為咁先係我地的地方, 如果唔換鎖我唔會入去住,
老公受佢父母咁多衰野, 都覺得一定要換鎖, 咁老公就同佢父母講,

結果係, 佢父母話一定唔可以換鎖, 點都唔可以換, 佢地唔會入嚟(搵鬼信!?),
傾唔埋佢阿媽發老爛, 原先定好的結婚日子要改,

老公問: 你想改幾時?

佢媽: 無好日喎!

老公: 一年365日都無好日?

佢媽: 唔係一年365日都無好日, 係你要結婚就唔會有好日!

最後傾唔埋, 又係要搵大舅父出馬搞掂佢媽邊日結婚同換鎖問題... ...

開始進入故事戲肉... ...

別墅

(emoji)(emoji)毛

複式洋房

第九部分: 定好婚期+佈置新居

因為呢件事, 大舅父約哂我地咁多個出嚟, 當住我父母同老公父母講, 佢係好想我地可以結婚, 佢諗好左日子係幾好幾好號, 老公阿媽黑口黑面但唔敢出聲,

之後到換鎖問題, 舅父話二人世界, 換鎖係需要的, 舅父問老公阿媽, 俾得人地住做咩成日要入人地屋企?! 老公阿媽唔敢出聲, 咁大舅父就幫我地搞掂好呢兩樣野.

點解要換鎖, 因為我地開始買新傢俱期間, 因我未搬入去, 所以未換鎖, 但我知有人經常入嚟摷野, D野成日唔同位, 終於我地喺2月25日換左電子鎖, 嗰日啱啱我要返工, 我老公負責等師父嚟, 換好後, 老公whatspp我, 好開心話搞掂左, 我問有冇咩特別事發生, 老公話無, 係佢爸中途上過嚟入屋, 之後走左,

咁我同老公就開開心心佈置新局... ...

禁止訪問

2019勳章

回覆樓主

複式洋房

第十部份: 心緒不靈, 相信直覺

有一晚我坐喺廳, 我同我老公都見到個門柄轉左一下, 但門鎖左開唔到, 之後有落樓梯聲, 我話唔係咁大膽掛, 點都想入屋, 當刻我同我老公感覺要快d儲夠錢買樓, 此地不宜久留,

我同老公喺屋企覺得有時有d物品移動了, 衣櫃衫褲又好似唔同左位, 但又唔肯定, 因為得我同我老公有鎖匙, 可能係自己記錯, 有一次我返屋企時打俾老公, 問佢做咩唔鎖門, 老公話自己一定有鎖, 我感覺十分奇怪, 女人有種直覺,

嗰種直覺就係好似我見老公的父母貌合神離, 無交流, 但當中又好似大家有住一d共同癖好, 所以可以走埋一齊,

我地換鎖和開始買傢俱後, 老公父母隔幾日就會上嚟敲門要入嚟, 問幾樣野:
-買齊野未
-仲有咩未買
-係咪已經搞掂

我地有塊牆貼左磚貼, 有一次老公阿媽入嚟睇, 話會唔會對人有害架, 之後我聽到佢媽好細聲自言自語: 唔緊要啦, 好快可以撕返落嚟... ...

我同老公講, 佢都好不安, 唔知佢屋企想做咩... ...

伯爵府

其實點解你老公咁委屈仲要返去住呢?不如你哋以後出去過二人世界好過啦。反去對住佢哋你老公又唔開心,佢哋咁樣對你老公點捱啊?

男爵府

回覆樓主:

複式洋房

第十一部份: 過大禮後已按捺不住

一邊籌備結婚, 一邊佈置新居, 其實都好倦, 到左要過大禮的日子, 我屋企本身小康, 爸爸對禮金無所謂, 兩萬就ok, 少少餅咭, 少少海味就ok, 最奇特係老公阿媽, 走嚟同我講,

老公阿媽: 過大禮係男家做俾女家嘅咩?!
我: 咁你結婚嗰陣係點

咁就結束左個話題

最開先佢阿媽話過大禮要佢阿爸一齊上嚟, 話要數清楚回野俾佢的數量, 後尾又係大舅父出馬, 我老公同個朋友自己上嚟, 終於完成過大禮, 我地好快結婚, 嗰晚我同老公都好開心,

但邊會諗到訓醒之後會經歷到人性最醜惡的事... ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊