自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原帖由 yanyan23 於 09-2-18 13:13 發表
請問北京試同皇家試有咩分別呢?咁你個女轉左去邊?

其實好多人都問我點解比個女學芭蕾,唔學其它野,佢地話芭蕾學完第日好似冇乜作用咁,我想聽o下大家意見! ...

我仲想問你, 你想要咩作用先???

別墅

我打左去毛妹問,佢o既學費貴d,$580一個月每堂45分鐘,我而家$380 4堂一個鐘,不過而家個課程叫音樂舞蹈創意工作坊,佢話要學左基本野先可以讀初級芭蕾舞課程!
原帖由 connie1214 於 09-2-17 16:15 發表

星光行, 文化中心, 麗港城 好多地方都有, 你上毛妹個網頁查下, 佢d導師大部份都有教師牌同好多都係大學校生
吾同王某某, 佢地好多係國內黎香港. 因我上年陪同個女去考RAD, 因為我女考major所以要同其他學校d學生一 ...

別墅

我冇諗過學完點架,我諗住比佢玩o下郁動o下,睇o下佢有冇興趣,d人成日話學琴好過啦,我第日可以係屋企教o下人,又好搵,但我覺得好貴!
原帖由 tkkmama 於 09-2-18 13:14 發表

我仲想問你, 你想要咩作用先???

珍珠宮

原帖由 yanyan23 於 09-2-18 13:27 發表
我冇諗過學完點架,我諗住比佢玩o下郁動o下,睇o下佢有冇興趣,d人成日話學琴好過啦,我第日可以係屋企教o下人,又好搵,但我覺得好貴!

唔...我都係咁諗架乍, 我大果兩個女就係學鋼琴, 亞三就係唔肯學琴, 一定要選芭蕾舞, 所以先有留意前景問題, 當然啦, 小學課程都係岩d坐得定, 專注力好既小朋友, 鋼琴米岩佢地咯, 不過, 都有d比較活躍, 精力過盛既, 好似我亞三咁, 叫佢坐成個鐘練琴, 可能會告我虐兒..

至於將來前景, 如果佢仲有興趣既, 當舞蹈員在香港就當然唔值錢架啦,迪迪尼都係parttime乍, 不過, 仲可考d專業教師牌, 教跳舞都唔錯架. 我有朋友(兩公婆位都係退休中學
教師)女都已經學到出外國深造, 所以都知道下乍.

都係一句啦,學課外活動都唔好太公利咯, 下下都講效益, 搵唔搵到錢, 對小朋友來講都係有壓力的...

大宅

好媽媽勳章

學琴同學跳舞係兩樣野黎 bor, 一個動, 一個靜, 最緊要係小朋友興趣嘛

大宅

好媽媽勳章

小朋友鍾意, 肯 keep 住學到中學至諗前途問題都未遲啦

仲要係個資質, 性格 arm 邊行, 太長遠喇

別墅

大家都講得o岩,下次有人再問我識得答喇:lol
學左睇佢有問興趣先再算,慢慢長路

大宅

好媽媽勳章

原帖由 洛婷 於 09-2-17 17:03 發表

依個問題都有問過老師 ,

佢既答案就係 , 都會有咁既可能 ,

因為始終佢地太細 , 身體仲係發展緊 ,
如果長期用力不當 , 會有咁既可能

我好肯定我女係因為跳舞影響到隻腳 ,
唔關遺傳問題 ...

而家你囡囡仲有冇學呢?

其實呢個 case 係跳舞好 common, 但又要睇個情況嚴唔嚴重, 如果佢痛既就要平日著d support 好d 既鞋, 跳舞既姿勢留意番就 ok

大宅

好媽媽勳章

我學左ballet 真係好多年, 由小學跳到會考至停; 到讀完 u 出左黎做野又跳過, 直到結左婚.......

好多問題我都知dd, 我都好想多d小朋友跳 ballet/ 跳舞, 家長/ 小朋友都跳得開心:lol:

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

原帖由 swxo 於 09-2-18 13:52 發表
我學左ballet 真係好多年, 由小學跳到會考至停; 到讀完 u 出左黎做野又跳過, 直到結左婚.......

好多問題我都知dd, 我都好想多d小朋友跳 ballet/ 跳舞, 家長/ 小朋友都跳得開心:lol::" /> ...

嘩.. 好呀, 有時遇到問題都可請教下你啦. . 多謝指教呀~~

男爵府

有冇仔仔學緊芭蕾舞?我個仔三歲開始學,係佢自己要求的,咁屋企附近有一間可以免費試堂,試完之後佢話鍾意,就一直跳到而家六歲。因為我地返唔到一個星期兩堂,所以來緊五月至考Primary,我問個仔有冇信心考得好,佢話有,問佢鍾意踢波多d定跳舞多d,佢話跳舞喎!

男爵府

原帖由 swxo 於 09-2-18 13:37 發表
學琴同學跳舞係兩樣野黎 bor, 一個動, 一個靜, 最緊要係小朋友興趣嘛

Agree, my 2 kids learn both piano and ballet, to let them have good spiritual and physical developments. It doesn't matter if they can use the skills in their future career. The music and dancing skills are life-long, very good for developing their co-ordination and self-confidence. They both enjoy very much and always feel happy, particularly in dancing.

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

我個囡都學左成大半年....
依家學緊呢間都ok.無話d衫同鞋一家要向學校買.
同埋我係可以睇到佢跳咩.咁我就可以向屋企叫佢練下

別墅

死啦, 剛幫我個女報了王x曼 toddler 的ballet class, 2歲半up 下個月上, 比了成千幾蚊買埋校服, 我以為差唔多price原來佢o甘貴...不過因為比較方便我先報...有少少呻笨tim
我覺得學ballet的女仔好似會斯文D因為舉止同posture都要好d...希望個女可以斯文d 咋, 有無mami覺得小朋友學完會斯文d?

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 happy-g 於 09-2-18 14:13 發表
死啦, 剛幫我個女報了王x曼 toddler 的ballet class, 2歲半up 下個月上, 比了成千幾蚊買埋校服, 我以為差唔多price原來佢o甘貴...不過因為比較方便我先報...有少少呻笨tim
我覺得學ballet的女仔好似會斯文D因為舉止 ...
嘩...成千蚊 好貴喎

公爵府

我女女而家2歲5個月,諗住下個月開始比佢學,想報葵盛ymca,佢有得試堂,4堂$240,亦有諗過南豐藝苗<<口啤唔錯,4堂$380,
始終小朋友仲細又唔知佢鐘唔鐘意,又想貪平,
因為我無學過跳舞,所以想問下各位意見,比著你地會簡邊間?
毛妹學費係咪好貴架?我上網見d人話一年學費要$9800,但向呢間學係咪會多d參與表演機會?
我有上佢網址睇但唔知佢d野up唔update,
不過我打算女女係有心學先會考慮毛妹

公爵府

原帖由 yanyan23 於 09-2-18 13:17 發表
我打左去毛妹問,佢o既學費貴d,$580一個月每堂45分鐘,我而家$380 4堂一個鐘,不過而家個課程叫音樂舞蹈創意工作坊,佢話要學左基本野先可以讀初級芭蕾舞課程! ...
我想問$580係學前班?
其實小朋友學耐D有級數先去轉會唔會好d?
定一開始就比間出名D又口啤好o既比佢學?

複式洋房

原帖由 yanyan23 於 09-2-18 13:17 發表
我打左去毛妹問,佢o既學費貴d,$580一個月每堂45分鐘,我而家$380 4堂一個鐘,不過而家個課程叫音樂舞蹈創意工作坊,佢話要學左基本野先可以讀初級芭蕾舞課程! ...

其實吾需要一定去d名校學, 你可以留意下d社區會堂, 非謀利中心, 佢地有時會辦ballet dance, 學費會比一般正統芭蕾舞學校平d, 因為佢地吾洗場租, 所以學費要收平d.佢地都有d課程比初學的, 列如啟蒙班個d 米比細個小朋友學基本工, d 導師都無問題, 你可以報名時問下有無得考皇家試.

複式洋房

原帖由 yanyan23 於 09-2-18 13:13 發表
請問北京試同皇家試有咩分別呢?咁你個女轉左去邊?

其實好多人都問我點解比個女學芭蕾,唔學其它野,佢地話芭蕾學完第日好似冇乜作用咁,我想聽o下大家意見! ...

如何學到高班, 可以做助教. 一邊讀書, 一邊做助教

首頁

尾頁

跳至