自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

alicemic 發表於 17-9-30 23:38
多謝你, 好詳盡
平時我用60度慢煮60分鐘無再煎,煮時加埋香草辣椒粉等等, 我相信呢啲調味應該對卡 ...

我焗爐會開220度預熱10分鐘,放鷄後會調到200度約10分鐘。

魚要留意脂肪含量,有些魚類,如三文魚丶銀雪魚,非常香口,因為魚油多,所以盡量避免;鱸魚是不錯的選擇。

豬肉我只選瘦肉,多數用來整肉餅,若怕硬,可加入小量麥皮,但同時留意麥皮是屬五穀的。

牛肉我選牛肩肉,如果你食牛(emoji)更好,因為牛(emoji)部分是最好的。

其實肉部分可以用豆腐代替的,豆腐在餐單中和肉類同屬一組,可以一星期一丶兩天選豆腐,也是不錯選擇。清蒸豆腐+小小淡味豉油;冷豆腐配蕃茄切片;冷豆腐配海帶+低脂芝麻醬,既清新亦有日式感覺。

因為我地已進入正軌飲食,所以我會每星有一日會自由食,例如會食三文魚扒。三文魚扒選擇不是一圈那種,而是長方形切那種(好難形容,我稍後試下搵圖比你)。

男爵府

回覆樓主

呢款比較好

男爵府

回覆樓主

呢款會香囗d,因為相對地魚油較多

珍珠宮

vickykiu 發表於 17-9-30 18:38
有無jm分享下?

唔做運動就可以一個月6-8磅?

營養師只可幫你加快,零運動,減到嘅機會好低。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

vivien918 發表於 17-10-1 11:40
我焗爐會開220度預熱10分鐘,放鷄後會調到200度約10分鐘。

魚要留意脂肪含量,有些魚類,如三文魚丶銀雪 ...

你比咗好多靈感同教識我原來多魚油嘅魚都唔適合, 原本仲想紙包比目魚而家睇嚟要換個隻,真係非常感謝

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

btw, 牛的話係牛脷嗎?

伯爵府

講真,我公司有幾個同事都曾跟營養師減肥,有人monitor 係好快見效,但冇營養師睇住就會漸漸鬆懈,全部反彈,打回原形

公爵府

alicemic 發表於 17-9-30 19:42
我同事跟營養師一排話作用不大, 反而做健身跟教鍊教食白烚雞胸三個月瘦咗成30磅, 我跟住食咗一星期都有瘦 ...

詳情如何?願聞其詳?餐餐白烚雞?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

有用,一定要做運動配合
我試過減30磅

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

vivien918 發表於 17-10-1 11:40

魚要留意脂肪含量,有些魚類,如三文魚丶銀雪 ...

多謝分享。 點解只係你老公要戒澱粉質?因為唔同營養師? 定係因為你老公超重得太勁?

男爵府

bosch 發表於 17-12-29 07:50
多謝分享。 點解只係你老公要戒澱粉質?因為唔同營養師? 定係因為你老公超重得太勁?
...

係呀,我地分別見唔同營養師,而且我老公當時磅數太重,接受近220磅,所以要戒澱粉質。
e家已過了減磅,進入正常飲食,老公都有食飯丶麵,加上佢有跑步,so far 我地都keep到,而我仲微微落緊磅。

老公今年仲會跑渣馬10K

男爵府

回覆樓主

分享自己:我唔算重,減前112,營養師要求105已經OK,目標3個月。冇叫我運動(當然我自己有做開運動嘅)大部分嘅野都食得,餐餐都飽架,食得開心成功減磅,脂肪也從26%-23%差1%未達標,不過我已經滿意。

公爵府

vickykiu 發表於 17-9-30 18:38
有無jm分享下?

唔做運動就可以一個月6-8磅?

點都減到嘅!前提係你可以跟足佢指示。
不過都係嗰句,如果你唔為食忍到口,肯食少啲食清淡啲,唔駛搵營養師都會減到。

男爵府

畀面勳章

alicemic 發表於 17-9-30 19:42
我同事跟營養師一排話作用不大, 反而做健身跟教鍊教食白烚雞胸三個月瘦咗成30磅, 我跟住食咗一星期都有瘦 ...

白烚真的好難食。。。

翡翠宮

minna_minna 發表於 17-12-29 11:30
白烚真的好難食。。。

所以要慢煮, 即刻將難食嘅嘢變成好食

男爵府

畀面勳章

alicemic 發表於 17-12-29 12:13
所以要慢煮, 即刻將難食嘅嘢變成好食

我好想減返以前的磅數,減多 10磅,116 已好心足。。。太輕太瘦,我這把年紀唔多好睇。。等我又試下你這個方法

男爵府

畀面勳章

jkbabe 發表於 17-9-30 22:59
仔:媽媽你唔食飯既
我:我要減肥
仔+女:我都要減肥(6歲+4歲)

我的情況都跟你一樣。。
要在他們面前食返多些野。。。
你話點減。。

侯爵府

回覆樓主

我覺得有用,生完大囡5個月磅25磅,生完細囡再參加,而家1個月減6磅,d嘢仲要好好食,佢d減肥餐好食

首頁

尾頁

跳至