在職全職

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

朋友是男性,不忍減福利創業,做了好好幾年了

大宅

貓狗褓姆 熱血勳章

mrsma1120 發表於 18-2-13 18:02
我都做左merchant9年, 轉左做admin 4年,輕鬆充實好多, 如果你唔介意人工低.

因我都做左十幾年b2b sales 但我呢行愈來愈無得做 我都想轉admin 但完全無經驗 連interview 都無機會 介唔介意講 人工有幾低?(因我怕開得高)

複式洋房

回覆樓主:

我之前做咗十年merchandiser, 被underpay得好緊要下, 自問做事認真又努力進修, 個人好唔甘心, 爭啲搞到自己情緒有問題, 之後因為生咗小朋友轉咗去做admin, 好好彩人工唔係差好遠, 但又擔心長遠唔夠用, 有好質疑自己半工讀所付出嘅時間同學費值唔值得, 好幸運依家考咗入政府, 雖然我係小薯仔, 人工總算已經高過以前同埋夠穩定.

所以各位層主同樓主, 可以大膽跳出comfort zone, the best is yet to come!!

複式洋房

回覆樓主

我剛剛做merchandiser , 依家返左一星期工, 好唔慣........d人唔收工。 見到你地講, 乜做merchandiser 前景唔好? 以前未真正做過merchandiser, 公司請我, 我都覺得佢地肯俾機會我, 但見公司星期六, 我跟佢地做到2點,都無人收工。office hour 1:00 .......

男爵府

bearbearlo 發表於 18-6-24 20:20
我剛剛做merchandiser , 依家返左一星期工, 好唔慣........d人唔收工。 見到你地講, 乜做merchandiser 前 ...

我試過返五日半
到lunch time 唔走,餓住做到三點
如果落街食,做到五點,即系返6天

複式洋房

Apple_Orange_T 發表於 18-7-6 10:45
我試過返五日半
到lunch time 唔走,餓住做到三點
如果落街食,做到五點,即系返6天

係呀⋯⋯仲係有好多公司星期六都唔走架........所以星期六返工, 我一定去食個飽飽的早餐先, 都唔明白點解星期六明明半日, 但要做到餓住個肚....平日一至五, 都起碼有個lunch time . 休息一下。不如公司索性改official返6日啦⋯⋯起碼入職都知道返6日。

複式洋房

我做左六七年merchandiser., 做到好悶,跟廠又激氣,轉左行做buyer, 減左幾千蚊由低做起,做assistant buyer, 兩年後轉工升埋做buyer, 轉工時已經去返當年merchandiser人工喇
其實唔介意由低做起,buyer係個好選擇,始終做merchandiser有production經驗,會有啲其他人冇嘅優勢

複式洋房

回覆樓主:

採購有咩唔好?點解要轉?你哋做咩類型採購?系唔系大公司採購好煩?

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

做左10年. AM上M再上SM. 人工係高但無晒私人生活.
仲要勁大壓力....我係做開歐洲BUYING OFFICE...

6年前決定轉行由低做起. 依家先叫追番走個時既人工.
同我同期既SM人工高我幾次, 但都經歷多次地震...
仲用自己LABEL又開埋公司...

所以,雖然人工係低. 但真係好穩定.
永遠SHARP走唔駛帶野返屋企做....如果我唔走應該可以係度做一世.
~眼啤啤, 吹咩咩~

別墅

StepStep504 發表於 18-8-3 10:04
仲要勁大壓力....我係做開歐洲BUYING OFFICE...

你轉左做咩呀?

我都做左好多年,唔介意減啲人工做低啲,寧願準時走,無壓力!

最慘一send CV,啲人見你原本人工高,低嘅唔請!高嘅chur到飛起

男爵府

StepStep504 發表於 18-8-3 10:04

我也轉...... Admin 打雜
希望遲啲會變executive assistant

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Wangyuk 發表於 18-8-18 19:07
你轉左做咩呀?

我都做左好多年,唔介意減啲人工做低啲,寧願準時走,無壓力!

我轉左做NGO既文員仔咋....咁就做左6-7年. 跳多幾個POINT就無了
雖然人工真係及唔上做M.. 但分分中我仲做M連工都無埋好耐了...
依家真係有番私人時間, 話收工就真係收工.

除左第一日因為要交收所以OT過之外, 我咁多年都唔駛OT.
~眼啤啤, 吹咩咩~

伯爵府

Apple_Orange_T 發表於 18-8-18 20:32
我也轉...... Admin 打雜
希望遲啲會變executive assistant

我都係依家個TITLE都係文員仔...但都唔係文員仔做既野黎既..
但我呢度唔會有得升架啦....我都係平平穩穩咁係度退休算了.
~眼啤啤, 吹咩咩~

子爵府

我剛剛做merchandiser , 依家返左一星期工, 好唔慣........d人唔收工。 見到你地講, 乜做merchandiser 前 ...

唔係啲人唔想收工,係多野做到慣性OT

別墅

StepStep504 發表於 18-8-21 12:27
我轉左做NGO既文員仔咋....咁就做左6-7年. 跳多幾個POINT就無了
雖然人工真係及唔上做M.. 但分 ...

想問下ngo係咪通常要返星期六日架?

伯爵府

monicalee888 發表於 18-8-22 08:38
想問下ngo係咪通常要返星期六日架?

我個度又唔駛喎..
~眼啤啤, 吹咩咩~

大宅

powergirl911 發表於 18-2-15 23:13
我都做左十一年,等lay等到頸都長,amm好厭好難頂,想downgrade做sm陪到兩個小朋友,最好細公司,唔駛煩
...

大宅

趁有得轉field 快走,b2b 採購大部份咗去東南亞,香港好難仲有得做。

男爵府

回覆 puilam1234 的帖子

考公务員clerical assistant
assistant clerical assistant
过萬人工。

政府無所謂年齡。

good luck

民房

回覆 aptcan 的帖子

公務員好, 夠安定

首頁
23456...8