自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

cattz288 發表於 17-10-1 11:42
個父母係咪唔識點安撫呀?已經喊晒仲嚇佢

可能小朋友性格好怕醜,in間間都喊,所以父母著急
呢個遊戲真係好辛苦,大人細路都辛苦。。。。

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

mariyar 發表於 17-10-1 10:36
去左某私小面試小一
有個小朋友排隊上禮堂喪喊
個阿媽一路扯佢上去

我禽日分別去in 2間都有甘情況

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nainaitze 發表於 17-10-1 12:41
可能小朋友性格好怕醜,in間間都喊,所以父母著急
呢個遊戲真係好辛苦,大人細路都辛苦。。。。
...

其實之前真係要同佢講定去新學校玩, 傾下計....喊晒咁,點收呢?!
放下自在

珍珠宮

2018復活節勳章

cattz288 發表於 17-10-1 12:45
其實之前真係要同佢講定去新學校玩, 傾下計....喊晒咁,點收呢?!

我諗爆喊得嘅小朋友平時應該都好怕醜嘅,父母應該都做咗事前功夫,不過到臨場都爆喊,所以父母就會好心急同勞氣。爆喊真係無計,只有走人。

禁止發言

回覆樓主:

子爵府

去左某私小面試小一
個阿媽一路扯佢上去

小朋友咁嘅情緒,佢媽媽覺得in到有機嗎?

心理輔導唔係去到學校先做...我暑假已經久唔久提我女,就黎k3啦,k3後大個啦,要讀小學,但係又未知讀邊間,遲d爸媽會帶你去唔同嘅學校,睇下你鍾唔鍾意,適唔適合...... 等小朋友覺得佢都有得揀(雖然事實係學校揀唔揀大於一切...)

珍珠宮

畀面勳章

fatchu@home 發表於 17-10-1 10:44
快人一步,理想達到嘛!
我成日好想知道呢個環境下長大嘅小朋友,將來會有幾大成就。。。。。
...
X 2
想知呢代赢在起跑線勁谷的細路長大係社會係點。
暫時見到係ㄧ代比ㄧ代脆弱

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我仔當年in第一間都喊唔肯上課室,我哋拉左佢去一角傾,氹佢in完去食雪糕。本來老師叫我哋走,我哋求學校比個機會佢in。

明知唔得架喇! 不過呢間唔係我哋target,只係諗住比佢做rehersal。

之後我哋做賽後檢討,知道個仔係慢熱又怕分離,喺以後去嘅學校in時就做定功課穩定情緒同埋預告比獎勵!

呀仔表現一次比一次好,最後入左而家呢間最心儀嘅直資學校。

琥珀宮

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

Babetoto 發表於 17-10-1 12:14
返開happy school,你叫佢in直私係好痛苦的。。。

如果佢返開學真係happy,佢根本唔會懼怕。細路邊有直私本地概念?大人自己灌輸入去,就如樓主所見的家長:“你入唔到XX就唔happy 架啦!”

男爵府

虎到金來勳章

小朋友心情會影響面試,咁的情況應該安撫佐佢先

珍珠宮

Teresa 發表於 17-10-1 13:14
我仔當年in第一間都喊唔肯上課室,我哋拉左佢去一角傾,氹佢in完去食雪糕。本來老師叫我哋走,我哋求學校比 ...

對呀!
咁先係敎導細路正面面對挑戰。改善到,做好些,有成功感有自信,人就自然開朗開心。

男爵府

brindlewin 發表於 17-10-1 13:31
如果佢返開學真係happy,佢根本唔會懼怕。細路邊有直私本地概念?大人自己灌輸入去,就如樓主所見的家長: ...

小朋友都會有情緒,咁岩呢個時候爆其實都好無奈

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

唉...

子爵府

fatchu@home 發表於 17-10-1 12:19
我就係見過幾個case都係咁,其中一個係小朋友由未讀幼稚園已經比父母迫學呢樣果樣,靠關係入名校,老師成 ...

正常智力,肯讀點點書的人,唔會DSe 得兩三分,只能說,嗰個仔一早就放棄咗自己 (sad)
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

伯爵府

去左某私小面試小一
個阿媽一路扯佢上去

阿媽緊張都好正常,尤其今年。要玩大抽獎你咪話唔驚。

公爵府

nainaitze 發表於 17-10-1 12:39
有啲小朋友真係好怕醜,咁都無計,人人性格唔同,小朋友自己都唔想㗎,不過爆喊基本上in唔in都無咩分別,唯 ...

我個仔試過扭計無in
佢話媽咪你平時叫我不要同陌生人傾計

點解interview 要同咁多陌生人講咁多嘢?

佢係慢熱小孩
情緒到,我地去食早餐算
香港點都有書讀

公爵府

pumpumpurin 發表於 17-10-1 14:06
阿媽緊張都好正常,尤其今年。要玩大抽獎你咪話唔驚。

緊張一件事
扯佢上去,其實幫不到見事

珍珠宮

2018復活節勳章

Joball 發表於 17-10-1 14:08
我個仔試過扭計無in
佢話媽咪你平時叫我不要同陌生人傾計

小朋友又講得啱喎

首頁

尾頁

跳至