論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

報咗入境處同勞工處未 , 要保護返樓主自己呀 , 如果未報 , 佢而家重係你工人 , 佢有乜事你要上身 。

男爵府

回覆樓主:

做了十年,妳工人姐姐應該都好單純,是好好的人。可能,她受了朋友教唆,信可以去邊到揾多d錢養家,但不知怎樣對妳說:唔做,唯有出此下策:一走了知。

男爵府

VCBB小天使 發表於 17-10-12 17:20
報咗入境處同勞工處未 , 要保護返樓主自己呀 , 如果未報 , 佢而家重係你工人 , 佢有乜事你要上身 。
...

長期服務金???工人可以反口告妳,追討此款。所以,好似VCBB所說:要好好保護自己,不要有手尾跟。

大宅

Elizah 發表於 17-10-12 11:42
不論現正已返港在其他家做,或是尚在印尼,你都需要寫給通知入境處

如果佢返咗嚟都係用正常程序,所以入境處應該無問題。但在於前僱主,佢話走就走,我係無保障喎。佢被炒都有一個月補啦。

大宅

jadechant 發表於 17-10-12 22:47
做了十年,妳工人姐姐應該都好單純,是好好的人。可能,她受了朋友教唆,信可以去邊到揾多d錢養家,但不知 ...

絶對認同你的講法,謝謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

billysim 發表於 17-10-13 05:16
如果佢返咗嚟都係用正常程序,所以入境處應該無問題。但在於前僱主,佢話走就走,我係無保障喎。佢被炒都 ...

如果佢返咗嚟都係用正常程序,所以入境處應該無問題。
( 所以佢重係你工人 , 合約仍然有效 , 佢係香港唔同你攪掂張合約又點可以同其他人簽新合約 , 除非係做黑工 , 我識得人佢係請呢啲黑工 ) 。

但在於前僱主,佢話走就走,我係無保障喎。佢被炒都有一個月補啦。
( 你講錯咗 , 你唔係佢前僱主 , 係現任 , 因為你無報勞工處同入境處佢走咗佬無返你屋企 , 所以上述兩個政府部門嘅記錄你都重係僱主 , 直至你同佢張合約完結為止 。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

jenniecatcat 發表於 17-10-8 10:26
我個都係做左7 年,返完印尼都唔返來,真係長服都唔要。而家冇請了,一身輕!
...
係, 我個姐姐做咗6年幾, 一去無回頭, 連長服都唔要㗎
每日望住佢哋就充滿力量啦!

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

billysim 發表於 17-10-11 14:01
最慘兩個仔都掛住佢,我只覺得十年賓主關係,交待一聲去向真係咁難。就算佢話搵到新工或提早退休我都提佢 ...
係, 我個女都好掛住我個姐姐, 出世湊到佢大, 日日都話掛住,我聽到都唔開心
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

VCBB小天使 發表於 17-10-17 11:52
如果佢返咗嚟都係用正常程序,所以入境處應該無問題。
( 所以佢重係你工人 , 合約仍然有效 , 佢係香港唔同 ...

我有收到入境事務處合約終止通知信,亦都打咗電話去問。答案係姐姐有權單方面終止合約,如果你要追究都係追返佢一個月嘅代通知金,咁要問勞工處喇。

珍珠宮

billysim 發表於 17-10-18 10:22
我有收到入境事務處合約終止通知信,亦都打咗電話去問。答案係姐姐有權單方面終止合約,如果你要追究都係 ...

最緊要係樓主已經無責任 。

首頁

尾頁

跳至