婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

純呻。
話說叔仔老婆係男家冇乜人緣,所以大家好似唔係好care佢同佢地一家三口飲茶食飯、過時過節出唔出現。
至於我,因為我個小朋友比較得人歡心(比叔仔個小朋友只係大幾個月),而我又比較易話圍,所以每次都指定我地必須要到,而且飲茶搵位都係我去,不論當時我係大肚定係帶住幾個月大既b都一樣,當然叔仔一家無論幾時都係我地有位佢地先會到,搵位俾長輩飲茶都合理,但我地兩個都係新抱,差不多時間大肚生b,點解每次都係要我負責搵位呢?我知道佢地係覺得叔仔一家可能又放飛機,最後係唔會蒲頭,但下下問都唔問就打黎要我搵位……
琴晚,佢地話中秋節叫細新抱同個女可以唔洗返去食飯,因為收工返去太夜,又住得遠,怕佢同小朋友辛苦…… (當年我收工即刻仆返去仲俾人鬧點解唔可以早d返到)
我地一樣收工返去,一樣住得遠,我帶住唔夠兩歲既小朋友,又剛剛有左bb(成日見暈),但係冇人會問我辛唔辛苦,只係叫我地一定要返,雖然我本來都買哂野諗住中秋返去同佢地食飯,我冇諗過咩借口唔返,但琴晚見佢地對我同對細新抱講既野完全唔同,個心就覺得好唔舒服……
我心入面明白佢地好想見我個小朋友所以先話要我地一定要返,佢地對叔仔個小朋友好少見冇乜感情,覺得大孫返細孫唔返都冇所謂,jm唔好鬧我身在福中不知福,多人錫我個小朋友唔好咩,我只係覺得唔開心佢地冇諗過問下我帶小朋友舟車勞頓辛唔辛苦,但就好似怕細新抱辛苦主動叫佢地可以唔返去……
我知道佢地好唔鍾意細新抱,但其實佢地做到表面鍾意我,我唔覺佢地對我又有幾好,似乎只係怕冇得見大孫……

珍珠宮

咁你老公點睇

子爵府

BK Milk勳章

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

飲茶搵位, 你老公唔識, 洗佢出去先搵位, 或打電話訂位吧.
6299要見孫, 就叫老公帶小朋友去食中秋飯囉, 你自己唔舒服, 響屋企休息下啦.

6299是否鍾意邊個新抱, 不是你可以控制的

男爵府

anna59 發表於 17-10-2 15:46
咁你老公點睇

我老公冇乜感覺,佢知道佢屋企人錫自己個女多d當然開心,覺得我地孝順長輩亦都好應該,至於樣樣野都我地讓叔仔,我老公由細到大習慣好照顧細佬,咩都讓細佬先…… 我有表示過對我唔公平,佢有時會幫下我,但我feel到佢想我同佢一樣咁讓佢細佬……

珍珠宮

咁無辦法,老公吾介意, 唯有硬食

男爵府

ada_fung 發表於 17-10-2 16:05

飲茶搵位, 你老公唔識, 洗佢出去先搵位, 或打電話訂位吧.

我老公都有話如果我唔舒服我真係可以唔一齊返去,我本身覺得大時大節當然一家人一齊過,返去6299度食飯我覺得好理所當然~ 令我個心唔舒服既係佢地開口同細新抱講辛苦可以唔返去,但同我講就中秋一定要返去~
我覺得自己好似付出最多,但永遠d苦差都係推俾我,冇人會問我願唔願意、辛唔辛苦……

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

因你只做順得人,當然咩都搵你啦,加上你係大家嫂,所以重要啲,你試吓反佢地幾次囉,睇吓會唔會對你好啲!

子爵府

BK Milk勳章

EudyptulaMinor 發表於 17-10-2 16:52
我老公都有話如果我唔舒服我真係可以唔一齊返去,我本身覺得大時大節當然一家人一齊過,返去6299度食飯我 ...

既然你老公都ok, 你都冇必要辛苦自己。
中秋嗰晚唔番,第二朝或者一齊飲餐茶?

重點係唔好令自己有負擔,也不要同另一新抱比較,有時係人夾人緣。

侯爵府

安慰自己,表面對你好都好過對你唔好
如果怕影響小朋友作息,試下同老公提出早點吃早點散

大宅

EudyptulaMinor 發表於 17-10-2 16:35
但我feel到佢想我同佢一樣咁讓佢細佬…
無可能.

我諗你都唔會要求你C6 對你女家的XXX的態度要像你一樣.

男爵府

maomaofafa 發表於 17-10-2 22:47
如果怕影響小朋友作息,試下同老公提出早點吃早點散 ...

有其他人在場就對我好,得我一個就未必……
影響小朋友作息我地有提過,結果仲俾人串話我地返到屋企都只係11點…… 唔知佢地覺得小朋友應該幾點瞓…… 叔仔個女7點幾就話要瞓覺早走,我地呢就唔拖到10點幾都唔俾走……
後來我同c6講,下次再係咁我call的自己走算啦~

男爵府

maomaofafa 發表於 17-10-2 22:47
如果怕影響小朋友作息,試下同老公提出早點吃早點散 ...

仲要每次我老爺話車哂我地同叔仔走,叔仔就90萬個借口唔同我地同車走,結果佢地就走左啦,我地就唔走得!

男爵府

回覆樓主

點解可以叫大肚婆搵位?你c6冇好好保護你,你出到聲都冇處理,好衰好冇用。你同佢講,以為食飯你一話走佢就要配合,兩個都話走6299冇say啦卦

子爵府

虎到金來勳章

同你C6講明, 唔係唔見, 但只會留到幾點, 佢唔走你就同bb call的士走, 你C6唔做野你就自己顧自己

男爵府

halthepooh 發表於 17-10-3 06:47
點解可以叫大肚婆搵位?你c6冇好好保護你,你出到聲都冇處理,好衰好冇用。你同佢講,以為食飯你一話走佢就 ...

我都覺得c6唔敢幫我發聲,有時我都會覺得好委屈

男爵府

傻蛋蛋 發表於 17-10-3 10:36
同你C6講明, 唔係唔見, 但只會留到幾點, 佢唔走你就同bb call的士走, 你C6唔做野你就自己顧自己 ...

佢地鐘鍾意拖住唔俾你走,好煩!直至有一次我真係叫佢地慢慢食繼續玩,我地自己搭的士就得啦,咁佢地依家先會早少少放人!我知佢地心態係想搞到好夜之後要我地過夜,以前我地未有小朋友就得啫,宜家有小朋友仲咁細,冇尿片冇衫冇奶粉點過夜呀……

侯爵府

EudyptulaMinor 發表於 17-10-3 16:32
我都覺得c6唔敢幫我發聲,有時我都會覺得好委屈
好認真同你c6講再去搞到咁夜以後唔好返去食了
有時啲嘢真係要互相遷就
無可能要你就晒佢哋
小朋友咁夜訓第二朝邊有精神返學
是否早少少走都唔得先
等你c6自己反省下

大宅

回覆樓主:

順嫂唔易做,你試下拒絕男家要求,例如搵位飲茶就叫老公搵,話自己突然頭暈唔舒服去唔到,又或者食夜晚飯時到咁上下時候就call定的士,的士一到就即走,男家提出既offer你一一拒絕,漸漸男家應該就會“知訂”架啦~

男爵府

maomaofafa 發表於 17-10-3 16:57
好認真同你c6講再去搞到咁夜以後唔好返去食了
有時啲嘢真係要互相遷就
無可能要你就晒佢哋

互相遷就!我覺得好似只有我地就人,人地從來只諗自己!老公d屋企人都好自私!包括佢d阿叔、姑姐,甚至係堂或表兄弟姐妹都一樣!個個大人大姐有手有腳,我話湊住個b唔方便搵位飲茶,佢地竟然一句得埋黎「咁邊個去搵位呀?」,我叫c6覆佢地自己諗辦法,我唔去飲茶啦!

侯爵府

EudyptulaMinor 發表於 17-10-3 18:33
互相遷就!我覺得好似只有我地就人,人地從來只諗自己!老公d屋企人都好自私!包括佢d阿叔、姑姐,甚至係 ...
做得好!

首頁

尾頁

跳至