論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日見左個係香港11年,做左2個4年約,加一個3年約(最後果年係因為relocation, 有哂信同聯絡電話),但之後果個就3個月斷約,原因無係封termination letter 寫清楚,亦無話個工人工作如何,問個工人,佢話 employer 有事要離開香港一段時間,所以terminate her. 我見個工人斯斯文文,又唔係好扮野好eager 搵工,感覺好正常(我地之前都見過好幾個,都有比較,覺得呢個有經驗,又有禮貌),想請佢,但又怕3個月就俾人斷約一定有古怪,有無人可以分享下?

子爵府

閔大人bb 發表於 17-10-2 15:25
今日見左個係香港11年,做左2個4年約,加一個3年約(最後果年係因為relocation, 有哂信同聯絡電話),但之 ...

我唔會請11年經驗!

頂唔住

最後3個月就断约,一定係好有性格嗰d, 又要求多多,比較,計較!

Old seafood 一定好揀工,俾佢”西” 過晒,應該份工都好筍!

wcpcelia    發表於 17-10-3 11:26

大宅

回覆樓主

我問果工人可唔可以聯絡佢既前employer,佢話employer not in HK, 叫我地搵另一個人,話係前employer 既可信朋友喎,都唔知信唔信得過

別墅

今日見左個係香港11年,做左2個4年約,加一個3年約(最後果年係因為relocation, 有哂信同聯絡電話),但之 ...

可能愈做愈衰

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

old seafood

大宅

11年,多數好古惑
你諗下,d工人做三四年,都開始學壞,更何況十一年

男爵府

ruby_lam1024 發表於 17-10-2 19:39
11年,多數好古惑
你諗下,d工人做三四年,都開始學壞,更何況十一年
基本上一年巳開始壞壞地

複式洋房

Handle D old seefood 先好請。唔好諗會自動波,我現在嗰22年做2個約,有埋推薦信,請咗,現在日日係屋企難coffee,只做仲意做的。其他要面對面叫都諗下點偷(emoji)。例子繁多,不能盡錄。

複式洋房

hubert33 發表於 17-10-3 12:22
Handle D old seefood 先好請。唔好諗會自動波,我現在嗰22年做2個約,有埋推薦信,請咗,現在日日係屋企 ...

我兩個月後先抄佢,因為新的未嚟!到時都已做5-6個月。可況你3個月,我估情況差不多。(純個人感受)

首頁

尾頁

跳至