論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

個工人放完假返來同我辭職,話屋企有事發生,1星期後即走,點算好???我係咪可以吾比佢走住呀?佢走左個仔邊個帶呀

複式洋房

心心 發表於 17-10-3 02:41
個工人放完假返來同我辭職,話屋企有事發生,1星期後即走,點算好???我係咪可以吾比佢走住呀?佢走左個 ...

你住邊區?

象牙宮

個工人放完假返來同我辭職,話屋企有事發生,1星期後即走,點算好???我係咪可以吾比佢走住呀?佢走左個 ...

為何你被動? 你有權說, 新人來才能走。
仔多大???

我一向做法是 :
工人 resign 可以, 待我找到新人才走, 你也可幫我找。
====

如你單滿足工人, 自己願意承受工人增加之麻煩。
1. 中介人再找..... 40+ 該少雇主要。
2. 再找 湊仔EE。

昨天就見過雇主, 為工人買飯。 有的雇主是愛為工人服務。
但是並非所有雇主願意為工人做。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

333s 發表於 17-10-3 09:51
仔多大???

一向相處都無問題
我勉強她留下來我怕佢麻煩,我未正式說好的,現在盡快搵人

侯爵府

CHOLEHO 發表於 17-10-3 09:51
你住邊區?

牛頭角觀塘

複式洋房

心心 發表於 17-10-3 11:05
牛頭角觀塘

去荃灣會唔會太遠?我今次既姐姐係荃灣宏大請既,我覺得幾好,手續快,同埋聽我個姐姐講佢個邊係好多野都跟足手續,佢地一般都好鍾意去個間等僱主

wcpcelia    發表於 17-10-4 14:10

侯爵府

CHOLEHO 發表於 17-10-3 11:14
去荃灣會唔會太遠?我今次既姐姐係荃灣宏大請既,我覺得幾好,手續快,同埋聽我個姐姐講佢個邊係好多野都跟 ...

朋友介紹間北角,中秋節放假去睇有無現貨

子爵府

虎到金來勳章 2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 陪月勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

通常比足一個月通知期就可以走
睇下你點同佢傾
佢話屋企有事會無心機做事好危險

侯爵府

ac_ca0806 發表於 17-10-3 13:44
通常比足一個月通知期就可以走
睇下你點同佢傾
佢話屋企有事會無心機做事好危險

我打算北角後覆佢,希望順利啦,公司請假好麻煩,要批上批

wcpcelia    發表於 17-10-4 14:10

大宅

333s 發表於 17-10-3 09:51
仔多大???

工人俾1個月通知做多1個月就可以離職,
咩叫等到新工人先可以走?
唔通1日請唔到新工人就禁錮佢。
有d嘢唔好亂教人,僱主唔係大曬,
自己睇清楚勞工法例先教人啦!

大宅

心心 發表於 17-10-3 23:40
我打算北角後覆佢,希望順利啦,公司請假好麻煩,要批上批

樓主,希望你盡快請到新工人,
如果請到完約可以唔駛離境快d出到visa。
請唔到完約要請斷約嘅話就叫agent寫加快信,出到no.之後日日打去入境處求情追佢快d出visa。

象牙宮

szeosze 發表於 17-10-4 02:29
工人俾1個月通知做多1個月就可以離職,
咩叫等到新工人先可以走?
唔通1日請唔到新工人就禁錮佢。

教訓人前, 看一下樓主寫的. 工人1星期後即走,
我一向叫人睇 勞工法例。不合法, 合理。

唔通1日請唔到新工人就禁錮佢。 別把自己想法, 套在外人头上。此行為是屈賴也是你強項。 扭曲好心人, 不會尊重別人。是慣性做人作風吧?。自我中心。

為別人提供方法才是正路, 而非對人家的方法, 加以判刑。早出來為人解難。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

請問你呢個工人係邊間agent請架?
天空之城, 快樂之地

大宅

心心 發表於 17-10-3 13:24
朋友介紹間北角,中秋節放假去睇有無現貨

請問可介紹埋給我嗎?
我都想請工人

侯爵府

小洪媽媽 發表於 17-10-13 12:12
請問可介紹埋給我嗎?
我都想請工人

Pm u

侯爵府

PCCW2319 發表於 17-10-4 20:28
請問你呢個工人係邊間agent請架?

是朋友介紹呀

複式洋房

我有一個好agent, 可以pm我

男爵府

畀面勳章

333s 發表於 17-10-4 08:00
教訓人前, 看一下樓主寫的. 工人1星期後即走,
我一向叫人睇 勞工法例。不合法, 合理。

但係你的確係叫樓主要求工人等到新工人黎先可以走,僱主可以嘗試同工人商量,但係真係冇權要"新工人到才能走",如果工人補足代通知金,即走都仲得啦。

象牙宮

joanie731 發表於 17-10-16 00:15
但係你的確係叫樓主要求工人等到新工人黎先可以走,僱主可以嘗試同工人商量,但係真係冇權要"新工人到才能 ...

如果工人補足代通知金,即走都仲得啦。是。
"新工人到才能走",你和工人商議。common sense的道理, 自己動動腦就會想到,
要一一說唄。

理性討論交流者。

男爵府

畀面勳章

333s 發表於 17-10-16 06:51
如果工人補足代通知金,即走都仲得啦。是。"新工人到才能走",你和工人商議。common sense的道理, 自己 ...

講極唔明,唔係個個僱主有經驗,好多唔識先上黎問,你講到可以叫工人等到新工人先走,唔識嗰d 就以為僱主真係有權咁做。
你講幾多人地就諗幾多,唔好怪人誤會你。

首頁

尾頁

跳至