婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

念珠菌常常返發!!!

有冇方法解决呢?
已看婦科, Dr 比塞藥和藥膏塗........
但不久又返發>>>>>>!!!!
pls help !

複式洋房

Re: 念珠菌常常返發!!!

我已經看到之前的post了,,,
原來咁多mammy 都有經歷過......
我估我都係唔夠瞓同幸苦左少少
因接上手個工人做左5day 就唔做, 等我又要再請過,
要等2個月, 個大女又岩岩升小學,要教佢做功課同默書
又要買餸烹飯, 做家務, 仲要湊兩件......
真係有d頂唔順

男爵府

我想問念珠菌有咩病徵?點解感染o既?謝謝!

伯爵府

好媽媽勳章

CALCAL,

會痕啦; 分秘物變黃; 有異味等....

我以前都試過幾次, 這是由於個人衛生問題, 勤D換護墊或著棉質內褲會好少少.

:mrgreen: :mrgreen:

全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

伯爵府

好媽媽勳章

strawberries 寫道:
有冇方法解决呢?
已看婦科, Dr 比塞藥和藥膏塗........
但不久又返發>>>>>>!!!!
pls help !

可以試試自己去藥房買 '妥善' 婦科用片劑 "GYNO-TROSYD", 每套有三粒藥, 用兩次就會有改善.
不過都要注意個人衛生. :mrgreen: :mrgreen:
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

伯爵府

其實念珠菌每個人都有,當你抵抗力差既時候就發出

複式洋房

KenHim ,,

東英? 是不是尖沙咀呀?
要唔要預約呢?
有冇tel no. 呀?
thanks!!

複式洋房

我自從4月驗出有念珠菌後,每隔一個月便會翻發,每次都會去霍麗玲醫生處塞葯,都ok啦,佢好好o架,其實都係自己唔聽話,自己問題,霍醫生都有叫我不要吃甜o野,我硬要吃,還每大清早一杯凍奶茶,其實我都唔知是否有影响,霍醫生要預約,o係尖沙咀東英大廈124室,電話23672898,佢應該今日放完大假,明天應診

複式洋房

THANKS !!

大宅

我7, 8 月都係有念珠菌返發問題, 真係好頭痛, 點解你個醫生話唔好食甜野既, 同念珠菌有咩關連呀?等我都留意下先

文女 寫道:
我自從4月驗出有念珠菌後,每隔一個月便會翻發,每次都會去霍麗玲醫生處塞葯,都ok啦,佢好好o架,其實都係自己唔聽話,自己問題,霍醫生都有叫我不要吃甜o野,我硬要吃,還每大清早一杯凍奶茶,其實我都唔知是否有影响,霍醫生要預約,o係尖沙咀東英大廈124室,電話23672898,佢應該今日放完大假,明天應診

大宅

請注意以下幾點:
1.是否常穿太厚太不透氣的褲子?
2.習慣性使用護墊?
3.過度的陰道與會陰部清洗?
1,2易使黴菌較易生長,也易產生過敏即接觸性皮膚炎:3則易減低陰道之免疫力,也易產生刺激性皮膚炎.另外:
4.睡眠要充足.
5.刺激性食物少吃.
6.別亂服成藥,尤其是含有類固醇與抗生素者.
同房後的搔癢多與性行為的潤滑度有關,至於陰道發炎,談不上根治,好好預防即可.

複式洋房

POPOMA,
霍醫生有同我解釋點解唔好吃甜o野,會引起某d東西增多,不過我就忘記甚麽,我問o左佢再覆你,不過最緊要不要吃抗生素,我就是在四月感冒時,看了兩次醫生都給我吃這種藥,就出事了,我覺得一有開始就好像不斷尾,隔一段日子就會翻發,好麻煩

大宅

原來咁多人有念珠菌o既煩惱, 我以前都係咁, 用完塞藥and藥膏後, 第2或第3日就番發, 好煩, 醫極都唔好, 好消極. 成日痕同流o的分泌, 足足無間斷咁番發左成年幾呀, 真係好煩. 直至有一次, 我睇到編報導, 只要注意以下幾點, 就會好番, 我都係咁樣至好番咋, 你地不妨試試.
1. 戒甜食, 如雪糕, 蛋糕等
2. 戒辛辣o既食物
3. 戒咸o既食物
4. 戒刺激o既食物, 如咖啡或奶茶
5. 多食乳酪 (我以前午餐後吃一杯, 直至好番)
6. 下身要保持清潔通爽, 穿棉質內褲
7. 不要用滴露沖洗或其他清潔液灌洗, 因會將好的細菌也殺掉
總之食物要清淡and保持衛生咁就ok, 我已經好番哂幾年啦, 謹記戒口, 呢樣好重要, 想好番就要忍忍, 我係過來人, 知道o個種痛苦非筆墨能形容, 各位可試試, 又冇副作用, 希望可幫到大家. :-P

複式洋房

yannstan
照你所講,咪好多嘢要戒,好辛苦喎,我想請教你,我現在時常有很多分泌(白色的(不似豆腐渣,又不是透明白色),咁你知唔知道我是否念珠菌翻發,還是分泌多

大宅

me too.
文女 寫道:
我想請教你,我現在時常有很多分泌(白色的(不似豆腐渣,又不是透明白色),咁你知唔知道我是否念珠菌翻發,還是分泌多

別墅

我一直都以為是因為同老公ml,他不清潔而令女性有此情況.你知啦女人去完大大小小都會用紙巾清理,而男人除了大大外,一般性形在去完尿尿後,都收番埋就算,不像女人會清理下... ?-( ?-(

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我少食雪糕, 反而朱古力會食, 絕不食辛辣o既食物, 飲咖啡或奶茶, 但近來為左慳錢, 成日食 叮叮即食食品(應該係咸o既食物), 我估係禁就發作啦

1. 戒甜食, 如雪糕, 蛋糕等
2. 戒辛辣o既食物
3. 戒咸o既食物
4. 戒刺激o既食物, 如咖啡或奶茶
5. 多食乳酪 (我以前午餐後吃一杯, 直至好番)
6. 下身要保持清潔通爽, 穿棉質內褲
7. 不要用滴露沖洗或其他清潔液灌洗, 因會將好的細菌也殺掉
總之食物要清淡and保持衛生咁就ok, 我已經好番哂幾年啦, 謹記戒口, 呢樣好重要, 想好番就要忍忍, 我係過來人, 知道o個種痛苦非筆墨能形容, 各位可試試, 又冇副作用, 希望可幫到大家. :-P
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

大宅

我都係念珠菌常常返發架,咁咪睇醫生囉,
要塞藥同塗藥膏(足足七日架) !!!!
不過真係成日返發架,又痕又癢.....真係
好辛苦,有時痕到成晚都訓唔著架 !!!

大宅

照你所講,咪好多嘢要戒,好辛苦喎,我想請教你,我現在時常有很多分泌(白色的(不似豆腐渣,又不是透明白色),咁你知唔知道我是否念珠菌翻發,還是分泌多

To: 文女和emilytsoi808,

唔好意思, 咁遲先回覆.
其實戒咁多野都係暫時o者, 你好番就唔洗戒o架啦. 因為呢d食物會剌激呢d茵, 當你抵抗力弱(尢其是時睡眠不足時)佢就會番發, 好討厭. 仲有係大小二便後, 由前向後清潔, ML前後更要清潔啦, 老公o個度都有細菌o架, 令你感染就唔好啦.
至於分泌, 真係因人而異, 我本身分泌比較多, 尢其是月經前後, 不過若果冇異味, 不是豆腐渣狀和令你痕癢ok啦. 因為子宮頸都會分泌一些"lim"液出來的, 不用擔心. 如果你發覺開始痕痕地, 你可以食乳酪(最好係mix berries o個隻, 安怡最好味), 因為佢都係益茵黎, 好有幫助o架. 我都係咁o架, 吃幾天就冇事啦, 現在仲有埋bb, 呢段時期都冇番發, 我覺得o個幾種方法好掂, 希望幫到大家啦.

大宅

貓大姐
我少食雪糕, 反而朱古力會食, 絕不食辛辣o既食物, 飲咖啡或奶茶, 但近來為左慳錢, 成日食 叮叮即食食品(應該係咸o既食物), 我估係禁就發作啦

朱古力和糖果都係甜食, 番發期間盡量唔好食, 好番先啦.
我自己都好鍾意食朱古力同飲咖啡, 所以成日番發o羅, 忍下口, 唯有等好番先食o羅 !!

首頁

尾頁

跳至