自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

如果冇信心真係唔好揸出街

大宅

babemom 發表於 17-10-11 12:12
呢個post 好啱我啊!我雪牌了十五年,上年個仔經常返校隊坐不到校車要搭的士,又貴又冇車,今年加埋阿女校 ...

我Dl 高德地圖,我覺得佢詳細過google map岩我地新手,但一D偏僻D地方都係要google 先有。

大宅

回覆樓主

最緊要揸多D,屋企附近揸下,熟左就出市區、九龍旺角果D,我最差認路,唯有揸多D去認熟D路,去唔同地方出發前睇一次google maps 條路點行先有概念先出車

男爵府

回覆樓主:

我媽之前試過久休復出 都係唔敢渣
佢話按制唔到間車

呢d 都講天份 我老豆渣到好似行路咁自然

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我唔係新牌, 但我好多年前考完牌都無揾師傅補鐘,因屋企有車, 考完拎咗牌只係老豆坐隔離聲控吓,聲控咗幾次我覺得唔掂, 因為佢叫我做乜就做乜, 我完全係機械式揸車, 之後我直頭唔比任何人坐我隔離, 每晚食完飯就自己落街操車, 好快已經上手喇 !!

我覺得揸車最緊要係胆大心細, 操多幾轉就自然好快上手架喇 !!

加油呀 !!

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Koala_Chu 發表於 17-10-11 14:33
我亦已補過鐘, 師傅話我揸得好, 叫我放心, 不過信心未夠, 我知自己肯踏出第一步就得, 可惜未夠勇氣
...
唔駛驚呀 !! 比多D信心自己,慢咪慢囉, 操多兩轉就上手架喇, 加油

大宅

回覆樓主:

我雪藏牌十幾年 前排補左9堂 而家開始自己屋企附近揸下 練泊車 暫時都未敢出九龍住 港島更加唔洗講 大家加油 個心最緊要定d 平時揸50,60都ok丫 當然最好跟番路牌 上highway就真係要快d喇 師傅唔建議貼貼紙俾人知係新手 話會俾人蝦喎

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都係新手, 住外國. 有牌幾個月, 響屋企附近還可以, 去遠少少就要老公傍住.

其實我好想架車貼個p 牌, 等d 人防下...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

cinda72. 發表於 17-10-3 16:30
理論上p唔可以過70,
但一上公路如3號幹線果d,行70以下仲危險
即係P 牌響公路都只能70?

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

乜都唔好貼,揸出街會俾人洽你嫁。

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

bosch 發表於 17-10-12 02:54
我都係新手, 住外國. 有牌幾個月, 響屋企附近還可以, 去遠少少就要老公傍住.

其實我好想架車貼個p 牌, 等 ...

啱啱相反,啱啱考到牌果陣,至憎C6坐隔離,嘈喧巴閉,到而加都系。

男爵府

回覆樓主:

真係真係要補鐘先好自己揸出街。
揸得慢唔代表安全,有啲車慢到拉曬龍,最慘有啲仲係明明條路好順,突然間brake,完全估唔到架車想點,好面跟佢果啲好危險

大宅

回覆樓主:

我都考左車牌,但唔敢揸,香港啲司機越黎越冇品,行慢啲就尊登玩人

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

呢個鋪好好,我甩咗P幾個月,仲係P仔時唔常揸,同埋多數老公傍住,我明佢係好有經驗,但佢真係師傅上身咁,嘈到我慌,有時佢指示唔清晰唔准確,我地又嘈。九月開學,我自己揸專線完全冇問題,一個人揸仲爽,仲冇壓力。

大宅

回覆樓主

我初初開始自己揸個時,明明開行冷氣,落車嗰陣都可以成個背脊濕曬你去D空曠既地方練多D,要揸熟D再載小朋友,如果唔係其實都幾危險。

伯爵府

睇完個PO 心郁郁想揸, 我又係10幾年雪藏牌

瑪瑙宮

霜霜 發表於 17-10-12 04:23
啱啱相反,啱啱考到牌果陣,至憎C6坐隔離,嘈喧巴閉,到而加都系。
...

你夠自信,絕對係好事。我都想快d可以獨立自己揸車。我只係試過一次,就係老公病左,谷住自己要揸車。

大宅

回覆樓主

我車牌都考左幾年 到今年小朋友要番學先買車仔揸番 初初揸都勁驚 老公係隔離又嘈生哂
不過揸左幾個月暫時熟左 只要條路唔太煩忙都有信心揸既 不過我份人本身好蛇square都估唔到自己可以揸到車

有時都會俾人閃燈俾人響按(我無超速咁行) 不過我唔會理 佢要快就自己爬我頭啦

男爵府

Aeiing 發表於 17-10-3 15:15
見呢排都有唔少學車的POST, 我今年8月尾再考路試終於PASS咗...
(N年前FAIL就放棄....N年後先再考返)

我都係8月尾pass架

一星期揸出去幾次接仔同送女上堂,都未算操練

上次由屯門出葵涌,要過四線,返來第二日發現自己揸得快左叻左!

揸轉公路會有進步!試下

首頁

尾頁

跳至