自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

1. 菲傭
2. 吾虐待小朋友
3. 吾偷
4. 吾好借$搞到我ㄧ身蟻
5. 吾好突然走佬

家務同煮飯,我當係我 bonus。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

333s 發表於 17-10-5 12:16
完約的工人, interview 上雇主家里看。看就看吧。
有上網, 有暖毯訓, 有吊扇, 夾扇。

唔太明你講咩
我工人係獨立房,無你講嘅情況。佢只在晚上返房休息

水晶宮

333s 發表於 17-10-5 11:55
外傭照顧爸爸(剛輕微中風, 行動不便。
所以我要求外傭
1) 願意照顧男老人家沖涼及清潔大小便(如有需要) ...

唔需要研究報告, 我可以講人係懶。如果唔需要做都會盡量唔做架啦

333s    發表於 17-10-5 12:38
天空之城, 快樂之地

象牙宮

brindlewin 發表於 17-10-5 12:12
對。

我撞上, 很坏印印。
每 N星期, N月 搬弄 "是非" 搞雇主 母和子女 沖突, 令自己得益。

我要進行工作, 微調 工人和老媽的 相處之道。教育工人。
搞足年多。她走太好。

她想續。我怎想要呢?
1. 家居清結根本不做。
2. 單照顧老人, 老媽當時腿骨裂, 要扶抱

雇工人, 非樂事。酸苦辣.... 冇甜。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

我家/我媽家都是獨立房給傭人,都沒有你所說90%躲房的情況。日間佢地都跟我們一樣,不關房門,做好工作,坐那休息也可以。

侯爵府

mydearson 發表於 17-10-5 09:44
過來人:幾個海外賓到港時係短髮,幾個月後唔長唔短紮唔到就成日撥頭髮,再過幾個月之後已經係長髮,又未 ...

都係,佢哋又長得快(後生卦),有個做埋負里子更唔肯扎,不過唔緊要。
我以前幫老父請個海外印尼,出埋信叫佢簽同意扶老伯冲凉、大小二便,先至正式簽合約過黎,仍感激佢大至做得到,比老人家晚年有個捨適既家居生活。

象牙宮

PCCW2319 發表於 17-10-5 12:30
唔需要研究報告, 我可以講人係懶。如果唔需要做都會盡量唔做架啦
...

我係懶..... 但基本需要, 是做足的。
打工.... 做足老闆要架。
學生.... 做足老師要求。合格。

雇主 : 整結, 干淨。
工人 : 至少要做清結, 執拾吧?
工人唔多執拾。 叫了才去執。
是沒得救。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

333s 發表於 17-10-5 12:33
我撞上, 很坏印印。
每 N星期, N月 搬弄 "是非" 搞雇主 母和子女 沖突, 令自己得益。

不可能全好或全壞。
我自己請人是目標具體清晰,服務項目亦優次分明,係另一po我已說過用工作表,列明每日基本工作,做完剔,最客觀,掃完地了怎會一層灰?
否則我說掃了,你説椅底還有一灘水,爭怨自然生......
而且人無全人,百人應百家求,佢百般能幹又性情好,4310難留人。

yumui61    發表於 17-10-5 14:26

公爵府

PCCW2319 發表於 17-10-5 08:38
我打算請外傭照顧爸爸(剛輕微中風, 行動不便。

所以我要求外傭

我諗你好難到,識廣東話即係香港做過,呢啲多數好揀工做,你呢個case搵未嚟過香港嘅會易請啲。

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 17-10-5 12:26
唔太明你講咩
我工人係獨立房,無你講嘅情況。佢只在晚上返房休息

你工人算自律。good wor.

"工作時間內"。 工人愛在房內。关門。裝睡, 裝听不到。
雇主有事叫她。

我地打工, 可以使老閭找不到我, 電話也不听? 無法叫我做野 impossible
分分鈡我被炒 wor.

理性討論交流者。

男爵府

PCCW2319 發表於 17-10-5 12:30
...

同意!日日都要掙扎好耐,才可以開行turbo 去家務。天氣咁熱,更加不想出去買餸,但不買就無得食。唉…

男爵府

我只有幾個要求:
要印尼,冇係香港做過嘢,有小朋友(識照顧小朋友)其他不重要,可以慢慢教。

公爵府

我家姐姐有自己房,還好吧,我唔係好在意佢是否躲在房內做私事,只要佢工作做完,佢可以休息,所以佢有誘因唔好將功夫拖長來做,事實上佢而家每日都有好多時間在自己房內祈禱,睇書同埋上網,只要佢做好功夫,我唔介意

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我婆婆請咗好多個姐姐,據聞個個都好好,之前嗰啲俾佢鬧走晒炒哂,呢期個姐姐生得靚畀人鬧又無所謂,有時我諗請到好姐姐真係要命水好

象牙宮

mugtaitai 發表於 17-10-5 13:41
我家姐姐有自己房,還好吧,我唔係好在意佢是否躲在房內做私事,只要佢工作做完,佢可以休息,所以佢有誘 ...

我遇上是:
家里亂七八糟, 桌面不執拾, 柜里不整理,
不自律, 不自覺, 不主動。

工作未做好, 做足, 机不離手打机, 不自律, 你說該怎辨?
你不會不介意? 我估。

理性討論交流者。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

333s 發表於 17-10-5 12:51
你工人算自律。good wor.

聽過唔少case,1:1照顧老人家都做得差。可能覺得老人家好蝦
不過另一方面,老人家同工人好多時又係火星撞地球,我都捱左好多年。

子爵府

回覆樓主:

同意,肯做就好好。
我好彩,姐姐愛錫我有先天病既女兒,隨著女兒愈來愈大個又未懂行,2年後未必會再和我續約。
女兒出世,3個姐姐6年,真係好少機會續約,始終較辛苦,有難度

公爵府

333s 發表於 17-10-5 14:09
我遇上是:
家里亂七八糟, 桌面不執拾, 柜里不整理,
不自律, 不自覺, 不主動。
咁當然唔可以,但我覺得同是否有自己房間冇關係,懶的工人有冇房都找到辦法躲懶,如果督促都不改善,只有炒

侯爵府

seaheart88 發表於 17-10-5 09:14
短髮。最好係星加坡做過。。我覺得衛生程度高啲。。

Agree, 而且英文會相對好D

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 17-10-5 08:38
我打算請外傭照顧爸爸(剛輕微中風, 行動不便。

所以我要求外傭

夾八字,忌主觀強,忌桃花旺,忌有公主病的妹仔命,「事業」穩定,即少轉工,眼要圓,鼻有肉不可太高,忌雞咀耳,忌口唇太厚太薄。

首頁

尾頁

跳至