自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

fsforth 發表於 17-10-5 14:57
夾八字,忌主觀強,忌桃花旺,忌有公主病的妹仔命,「事業」穩定,即少轉工,眼要圓,鼻有肉不可太高,忌 ...

其他都明白。但請問什麼事雞咀耳?
天空之城, 快樂之地

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mugtaitai 發表於 17-10-5 14:30
咁當然唔可以,但我覺得同是否有自己房間冇關係,懶的工人有冇房都找到辦法躲懶,如果督促都不改善,只有炒 ...

我上一個就係,懶到出汁,自己唔洗頭寧願用頂冷帽笠住
我屋企唔著鞋,地板不嬲乾淨,我都係要求掃把地拖啫,無叫佢par地抹地丫。都可以攪到地板污糟辣撻。一伸隻手入梳化底執野,一舊舊塵
大話連篇又偷錢,忍佢九個月,炒!

長知識了!之後我99對工人(新工人)無理要求少左

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 17-10-5 15:03
其他都明白。但請問什麼事雞咀耳?

From google ...

無耳珠,耳朵成倒三角形,下面愈尖愈愛頂嘴,福薄人緣更薄。

大宅

回覆樓主

我會睇佢雙手先,有塗指甲及留長指甲都不會請,因為覺得佢貪靚,做野會馬虎(因為怕弄花弄斷指甲),最緊要係凖備食物會唔衞生。另外手指要圓同短,粗粗地果D。十指尖尖都唔請。

公爵府

Charlotte_mom 發表於 17-10-5 15:18
我上一個就係,懶到出汁,自己唔洗頭寧願用頂冷帽笠住
我屋企唔著鞋,地板不嬲乾淨,我都係要求掃把地拖啫 ...
我都請過一個,interview 時咩都話得咩都話識做,來到就咩都話唔識,連微波爐都話未見過,叫佢抹抽油煙機,搞足兩個鐘都未抹完,叫佢煮飯就連打蛋都話唔識,我問佢究竟識做咩,佢話識同我小朋友講故仔。我話唔使了,我地請唔起一個專人淨係同我仔講故仔,叫佢另謀高就

水晶宮

fsforth 發表於 17-10-5 15:22
From google ...

無耳珠,耳朵成倒三角形,下面愈尖愈愛頂嘴,福薄人緣更薄。

明白, 謝謝
天空之城, 快樂之地

水晶宮

回覆樓主:

老實講,老人家有輕微中風,要幫佢冲谅,真係有點困難架。我就覺得不能太矮太瘦,因為太矮細輪椅都推吾郁,请潔煑飯普通就可以,請未來過香港的怕太蠢和語言溝通有問题,有D鄉下住的連開爐都吾識,最简单方便洗衣機都要教很多次,貼上label教只按二個制。不要太後生,有家庭負担也不錯,吾駛一言不合又劈炮。
我都有請工人姐姐照顧爸爸,我爸爸起初也只需她照顧三餐,简单打掃,後來爸爸病了,成個冲谅過程要自己做會好攰,所以出院要姐姐幫手,有時遞毛巾或幫手洗头擦背,因為都做了一段時間,所以姐姐都肯,又買即棄手套俾佢,吾駛接觸身体,後來佢話當我爸爸係佢爸爸甘服侍,而且要同佢一齊學打胰岛素針和测血糖,好感恩這方面還做得到。因為太後生的姐姐未必肯同男人冲谅,尤其印傭姐姐佢地宗教關係。但如果佢能完成主要工作,其他真係要隻眼開隻眼閉。正如我老公話佢服侍我爸爸,但我就服侍佢。

男爵府

回覆樓主

新工人前幾天到港,老爺家的,照顧行動不便的奶奶,因舊工人做了8年,回家了。

當初請工人無要求,只要如下,幸運地佢做了8年

印尼人
照顧過B.B., 因比較有耐性
如果照顧過行動不便老人家更好

子爵府

mini1204 發表於 17-10-5 10:07
淨係#1, 已經極難。請到都難留。

我要求五官端正,束起頭髮,肯溝通,我問問題一定係 open Q 要佢長答,溝 ...

請問你会問咩問題?

水晶宮

回覆樓主:

雞咀耳係包拗頸之相,即係駁咀吾聽話。

珍珠宮

回覆樓主:

item 1, 可能要兩個人做

水晶宮

回覆樓主

我請過14年工人,我冇乜要求,只要佢身體健康就ok, 有賓有印,差不多全部都ok,好好,連請斷約的都非常好!

我係ftm, 所以唔擔心佢起我飛腳或對我小朋友唔好。

請工人,好講運的。

珍珠宮

回覆樓主:

有要求唔係問題, 但要面對現實, 工人都對僱主有要求, 去到最後, 都係要僱主降低要求, 除非你唔急啦

珍珠宮

mugtaitai 發表於 17-10-5 15:30
我都請過一個,interview 時咩都話得咩都話識做,來到就咩都話唔識,連微波爐都話未見過,叫佢抹抽油煙機, ...

你依個工人好正
即係靠把口搵食

水晶宮

hiragana 發表於 17-10-6 09:16
有要求唔係問題, 但要面對現實, 工人都對僱主有要求, 去到最後, 都係要僱主降低要求, 除非你唔急啦
...

其實大家都係講下自己要求者。大家輕鬆d分享, 唔需要太認真。

我都明白, 自己想嫁個有錢, 靚仔, 專一.......但事實自己會衡量囉。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

PCCW2319 發表於 17-10-5 08:38
我打算請外傭照顧爸爸(剛輕微中風, 行動不便。

所以我要求外傭

我覺得你嘅要求好正路。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

今時今日請工人姐姐,做好她本份已非常難得.......

今天是顧主要sell自己比工人揀,不是顧主揀工人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

瞓得好勳章

子爵府

回覆樓主:

1)合眼緣
2)有照顧小朋友經驗(自己有小朋友)
3)海外未黎過香港

初初我定呢個要求,
不過實際黎到原來心目中嘅要求更加多
幸好工人姐姐都唔差,我地都滿意

伯爵府

回覆樓主

我請左工人照顧老爸媽,爸行唔到要人扶,出街用輪椅,媽子很得走得但聽埋D三姑六婆講工人會落降頭、偷野,結果:
老豆好開心,工人照顧得佢好好
老媽子成日疑神疑鬼,日日嘈,工人食佢D米都話唔啱,報警都試過每次鬧完工人,我都要私下whatsapp 同工人say sorry

請工人除了可以解決生活照顧上的問題,老人相處的問題更難解決

首頁

尾頁

跳至