論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次請工人, 剛揀左個海外菲等confirm, 佢係中東科威特做過兩年, 獨力湊 twin newborn + age 3 boy, 一家5 口, 做晒家務 (如果cv 係真既, 真係好做得)
佢自己有個9歲女, u grad, age 29

因為有agent interview video 睇, 冇得再安排skype interview, 睇到佢既態度反應ok

不過agent 話廣東話唔識就肯定, 煮中菜要黎到學, 因為我唔識煮野, 佢話比cookbook 佢跟冇問題,

請教各位有冇經驗? 定係初初請老人家教好d? thx

大宅

俾cookbook佢
但你都要教佢
例如蠔蝗炆冬菇海參鴨掌

佢根據唔知咩係 蝗炆 、冬菇、海參、鴨掌
佢要識基本野先煮到

因為有D食物佢可能從來未見過

JD930    發表於 18-4-10 11:51

大宅

回覆 melanietsangbb 的帖子

哩味菜好深喔... COOKBOOK 有冇菲律賓語?

大宅

舉例遮

有D COOKBOOK 有菲律賓語

重點係佢有D食物係無見過,你點講佢都唔會明,所以要親身教(個人建議)

可以去大型百佳惠康果D教佢, 有現成做SAMPLE

我教過工人買桂花魚, 佢買過幾次類似既魚, 但都唔係桂花魚

子爵府

BK Milk勳章

littlefire 發表於 17-10-6 15:01
第一次請工人, 剛揀左個海外菲等confirm, 佢係中東科威特做過兩年, 獨力湊 twin newborn + age 3 boy, 一家 ...

http://www.fehd.gov.hk/tc_chi/pleasant_environment/tidy_market/info_public_markets.html

食環署有食譜參考

大宅

教佢前我自己要學左先, 因為我好少煮飯同未買過魚, 希望到時陪月可以教到少少

大宅

回覆 ada_fung 的帖子

唔講真係唔知有, thank you!

水晶宮

littlefire 發表於 17-10-6 16:58

教佢前我自己要學左先, 因為我好少煮飯同未買過魚, 希望到時陪月可以教到少少 ...

係, 個工人始終係你個員工, 而煮飯可繁可簡, 你自己學曉買同煮,
知道個步驟, 先至曉教個工人做, 曉知道個工人做得好與壞.

所以, 你都係趁工人未來, 自己先補習一下.

複式洋房

第一次請工人, 剛揀左個海外菲等confirm, 佢係中東科威特做過兩年, 獨力湊 twin newborn + age 3 boy, 一家 ...

同你一樣剛請咗個菲姐姐湊newborn,同樣係科威特做咗兩年第一次黎香港,28歲! 12月先黎,我都好緊張(emoji)

別墅

回覆樓主

我果個都係科威特做左12年,負責湊b由6個月湊到大,請佢湊nb,下星期二接佢,超緊張呀我,佢只負責湊b,唔知識唔識得做家務呢

大宅

你呢個個背景同我而家屋企個件好似,又係話中東湊幾個b, 但來到不是我諗咁樣囉!
一啲都唔pro, bb喊唔會check下咩事先,係咪發燒唔舒服又唔知,衛生意識差拎bb啲紗巾來玩,仲成日著金粉衫褲搞到bb一身金粉。家務煮飯都做得唔係幾好。初時interview 見佢態度都幾好點知而家招呼唔會打當我地透明。
我有個親戚請過好多工人好有經驗佢話中東啲經驗唔係我地期望咁,差好遠!
不過或者你好彩請著個好既都唔定既。

大宅

回覆 abbc2015 的帖子

睇完你個CASE 我都好驚, 其實我堅持左一個月想請本地12月完約菲, 但AGENT 係零選擇, 一係冇湊過NB, 一係唔肯湊, 又冇熟人介紹, 本地又驚古惑騎牛搵馬, 試過係FB 搵完約DIRECT HIRE, 20 個得一個時間岩同有湊過BB, 好多inbox都係EX-abroad 搏黎香港, 唯一果個ok 份contract 同visa 既日期又有d 鬼異....放棄左

老公覺得再揀唔係辦法, 去到agent 到, 30個中揀到哩個, 祝我好運

大宅

仲有好多超過40歲, 做左1x 年工人, 我都唔敢揀, 一黎覺得佢地體力唔夠, 2黎驚好難教, 係菲佢地可能做左99 級

大宅

littlefire 發表於 17-10-9 13:08

睇完你個CASE 我都好驚, 其實我堅持左一個月想請本地12月完約菲, 但AGENT 係零選擇, ...

咁祝你好運!

男爵府

上daysdaycook 有煮餸video 比佢睇。

男爵府

係daydaycook

大宅

甘最後你有冇炒左佢?

大宅

tinkerlolo 發表於 17-10-7 00:38
同你一樣剛請咗個菲姐姐湊newborn,同樣係科威特做咗兩年第一次黎香港,28歲! 12月先黎,我都好緊張(emoji ...

希望你果個係好賓,到時share 下心得,我都好緊張,屋企多個人驚好唔慣,又怕好多野睇唔過眼
而加開始研究緊d house rules 同假期

大宅

ManJacob 發表於 17-10-7 13:16
我果個都係科威特做左12年,負責湊b由6個月湊到大,請佢湊nb,下星期二接佢,超緊張呀我,佢只負責湊b,唔 ...

12 年好有經驗,不過驚難教d, 佢之前係kuwait 同其他工人share 工作?

大宅

回覆樓主:

我就黎生都請左個中東菲,黎左幾日,
可能仲係蜜月期,好勤力,又主動,
因為新手,我覺得係自已唔識教,
我未叫清潔已經做左,
不過有啲位要自已跟足啲,
例如分開清潔用品,
for baby, for toilet, for food etc.
屋企人都好奇怪成日聽啲工古靈精怪,
希望唔好咁快變質啦

首頁

尾頁

跳至