跳至

首頁

尾頁

大宅

我地幾過月後可能會過澳洲生活, 想帶埋兩隻貓過去
請問有無人有咁既經驗? 可否分享下?
我有睇過D pet shipper 的資料, 但唔知要幾錢?
如果自己搞, 會唔會平D? 要點做呢?

請幫幫忙! 謝謝!

男爵府

我剛剛搞掂o左~ 你要早點搞呀! 要有total 180日既quaratine period~ or else you pay a lot of this cost!

total charges for 2 cats: around HK$18000

(included HK Gov't HK$240 (fixed) + Aust Gov't AUS$1,150 (this is based on min. days required by Aus Gov't)

For details: www.aqis.gov.au (好詳細解釋同個steps你要去做既事項)

我就找o左Aeropet Co. 既Pet agency幫手,好熟行同快手~

希望幫到你啦!
Michael B. was born on 15 Nov 2005!
www.facebook.com/bearso

大宅

原帖由 bearso 於 09-2-16 12:23 發表
我剛剛搞掂o左~ 你要早點搞呀! 要有total 180日既quaratine period~ or else you pay a lot of this cost!

total charges for 2 cats: around HK$18000

(included HK Gov't HK$240 (fixed) + Aust Gov't AUS$1,150 ...

哎! 要萬八呀.....多謝你的分享呀!
我約咗vet打針+晶片了, 唔知自己搞得唔得呢?

民房

嘩﹗宜家係唔係改咗例?要180 days quarantine period? 好慘﹗我隻貓係2006年來Mel,要住30 days quarantine centre,我已經覺得佢好慘﹗當時我隔日去探佢,因我隻貓比較細膽,所以一見到我就不停叫。

妳可以自己搞,可以比較機票+打針+晶片+檢查費同搵agent搞有幾大差別。我嘅經驗係一定要搵間有口碑嘅agent,我的貓貓來的時候就因agent follow得唔好,令我要等好耐至可以同隻貓見面。香港agent收費已忘記,澳洲收費共AUS$650 (incl. GST)。如果自己搞最重要係首先check吓澳洲呢邊quarantine centre有冇位。仲有响貓貓上機前千萬唔好同佢哋著衫/帶貓帶,因貓貓在飛機上如果遇到氣流受驚會對佢哋有危險。

記得多啲去探佢哋,因貓唔同狗,適應力比較弱。

希望妳哋嘅貓貓可以快啲來澳洲過新生活﹗

不過我哋打算返香港住,所以我哋隻貓又要再一次經歷坐飛機嘅不安﹗

大宅

原帖由 Goldenbig 於 09-2-20 11:58 發表
嘩﹗宜家係唔係改咗例?要180 days quarantine period? 好慘﹗我隻貓係2006年來Mel,要住30 days quarantine centre,我已經覺得佢好慘﹗當時我隔日去探佢,因我隻貓比較細膽,所以一見到我就不停叫。

妳可以自己搞,可以比較機票+打 ...

多謝你的提醒呀!
現在仍係最少30日隔離. 我地有機會去brisbane, 可能無得探貓貓呢. 呢D真係太煩, 到時再諗了.
你可唔可以pm我, 你當年搵咗邊間agent, 等我唔好搵正佢?

民房

之前我係搵Peace Avenue Veterinary Clinic (係旺角太平道),其實呢間agent都好有規模,個老闆都好有愛心好盡責 (因我上次太激氣,搵咗佢哋個老闆投訴,後來由佢老闆自己幫我follow,但因澳洲quarantine centre冇位,所以等咗好耐隻貓先可到澳洲,又要香港搵人照顧佢,真係好麻煩),可能啲員工唔係太用心幫妳follow。

祝事事順利﹗

原帖由 lillymarie 於 09-2-20 17:40 發表

多謝你的提醒呀!
現在仍係最少30日隔離. 我地有機會去brisbane, 可能無得探貓貓呢. 呢D真係太煩, 到時再諗了.
你可唔可以pm我, 你當年搵咗邊間agent, 等我唔好搵正佢? ...

大宅

原帖由 Goldenbig 於 09-2-20 20:34 發表
之前我係搵Peace Avenue Veterinary Clinic (係旺角太平道),其實呢間agent都好有規模,個老闆都好有愛心好盡責 (因我上次太激氣,搵咗佢哋個老闆投訴,後來由佢老闆自己幫我follow,但因澳洲quarantine centre冇位,所以等咗好 ...

我正準備搵呢間幫貓貓做blood test添, 因為我未confirm係咪過澳洲, 諗住驗定血先, 到時唔使等咁耐.
想問下, 呢間當年收得貴唔貴呢?
最麻煩係買機票, 填cert A and cert B, 時間上唔知要點安排

洋房

I am going to move to Melbourne in June 2009 and will bring my dog. He's just passed the rabies test and I paid HK$1,560. The vet said they needed to post the blood to the UK lab because HK doesn't have the lab for this kind of test. So the fee was included the courier fee, HK's handling fee & the lab fee. I think it will more or less the same for Cat's blood rest. Hope this helps!

原帖由 lillymarie 於 09-2-23 11:41 發表

我正準備搵呢間幫貓貓做blood test添, 因為我未confirm係咪過澳洲, 諗住驗定血先, 到時唔使等咁耐.
想問下, 呢間當年收得貴唔貴呢?
最麻煩係買機票, 填cert A and cert B, 時間上唔知要點安排 ...

別墅

Aeropet , ok ka !

民房

原帖由 littleTegan 於 09-2-23 14:11 發表
I am going to move to Melbourne in June 2009 and will bring my dog. He's just passed the rabies test and I paid HK$1,560. The vet said they needed to post the blood to the UK lab because HK doesn't ...

請問你99在那裡驗血的,我都要帶99去OZ,好多診所聽到話去要OZ都話唔做。

別墅

I brought my two doggies to Sydney in 2008. I used Aeropet as the agency and the person in charge is really good.
In terms of blood test, I brought my doggies to 旺角勝利獸醫and they are good.
Just DON'T go to the one called Animal MedicXX CentXX. This is actually the one Aeropet would recommend but Please DON'T pick this clinic. The service is SHIT!

一開始登記唔記得問我攞電話,事後要寄信比我問我攞返個contact number都算,佢地揾d生手細路(不是醫生來的)邊抽血邊玩咁幫我隻狗抽血青,搞到佢地成身血,d血青keep咗喺clinic成個月冇人記得send 去化驗,等我打去發癲七次先有人跟,留message又冇人follow up. 我第一次揾佢地幫我狗狗驗rabbies 真係後悔莫及成個過程delay咗成個月,我知唔關aeropet事但係我都有同佢哋投訴,因為係佢哋highly recommend的clinic.
總之,小心,最好揾返你狗狗睇開的clinic,金錢事少(因為唔會爭好多的),但係時間同啖氣事大,好似我咁搞到狗狗成身血我真係好內疚.

原帖由 mandyyg 於 09-4-1 11:09 發表

請問你99在那裡驗血的,我都要帶99去OZ,好多診所聽到話去要OZ都話唔做。

民房

回覆 # 的文章

sailomay,

咁你後來(第二次BLOOD TEST)揾左邊間驗血?第二次報告出得快唔快? 因為話要抽血後30天內上埋飛机。
我好担心趕唔切,因為出左報告後仲要BODY CHECK同去漁護署。
99比我只早一星期上飛机,如有差池,就唔知點算了。

別墅

I brought doggies to旺角勝利獸醫in Victory Avenue, Mongkok for the second round blood test, they were the vet I went to when i was in HK. They are really GOOD!
出報告後的body check好簡單,應該表面睇吓同對吓分報告咁,比漁農處過程序我就唔多清楚因為我揾agent 搞.

原帖由 mandyyg 於 09-4-6 22:24 發表
sailomay,

咁你後來(第二次BLOOD TEST)揾左邊間驗血?第二次報告出得快唔快? 因為話要抽血後30天內上埋飛机。
我好担心趕唔切,因為出左報告後仲要BODY CHECK同去漁護署。
99比我只早一星期上飛机,如有差池,就唔知點算 ...

首頁

尾頁

跳至