婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

家庭聚會時,我同叔仔老婆都唔使做,99同兩個仔忙前忙後;
我生仔幫我坐月湊仔,湊得細心過我幾百倍,仲教我同阿b著鞋之前要掃下腳板底,費事痴住D塵粒會um腳,食多汁水果會綁兩條紙巾係b手腕,費事流入格甩底。
同住呢兩年如我有時晤記得,會幫我洗衣浪衫分類折好擺我床。
逢大時大節就邀請我媽上來一齊做節,自己忙好耐煮飯。
嚟緊我地自己買咗樓會搬走,99同我媽都會繼續輪流去湊個孫,大家已有默契,單純湊,而需要揸主意就會問返我。

我覺得佢算係好好,我都對佢好好,呢D係相對嘅。

男爵府

恭喜樓主有個好奶奶!

大宅

Cathy2046 發表於 17-10-8 00:50
恭喜樓主有個好奶奶!

多謝!
我明白婆媳關係係千古難題,所以同住後都好小心,唔應該講嘅一定唔會多口,應該要做嘅一定唔會A字膞,都係掌理尊重二字。
時間帶走一切
唯獨不帶走我

子爵府

回覆樓主:

你99唔算好好,直頭係有愛、有心嘅好好99

公爵府

回覆樓主:

恭喜你遇到一位萬中無一的好99要好好珍惜大家的緣份,好好孝順佢老人家 睇得出你也是一位細心的好新抱

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

TINACOFFEE 發表於 17-10-8 00:32
我生仔幫我坐月湊仔,湊得細心過我幾百倍,仲教 ...

人既問題,好人始終都係好。我奶奶都好好。

男爵府

回覆樓主

有個好99要好好珍惜!

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

對,説出重点來
尊重是非常重要的
我都好慶幸有個互相尊重的男家
6299,姑9姑仔大佰都很好

大宅

clara1975 發表於 17-10-8 11:38
對,説出重点來
尊重是非常重要的
我都好慶幸有個互相尊重的男家

都恭喜你,幸福唔係必然,尊重係先決條件
時間帶走一切
唯獨不帶走我

侯爵府

TINACOFFEE 發表於 17-10-8 00:54
多謝!
我明白婆媳關係係千古難題,所以同住後都好小心,唔應該講嘅一定唔會多口,應該要做嘅一定唔會A字 ...

唔應該講嘅一定唔會多口,應該要做嘅一定唔會A字膞,都係尊重二字。 做99箴言……

有d奶奶話人地兒孫滿堂,自己就冇,其實高下立見 清楚原因何在。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

公爵府

你懂欣賞,感恩,你99就係一個好99典範。唔懂欣賞嘅人就認為99係干涉,控制!恭喜你懂得欣賞,有個好99!

珍珠宮

回覆樓主:

難得喎

大宅

回覆樓主:

你好幸福啊

男爵府

回覆樓主

Same here 真心覺得我99比陪月更專業 我生完佢幫我坐月 我坐完月之後冇條褲著得落 因為99日日都整好多野比我食 我唔鐘意食都唔會迫我 之後返工要成日晚上開會 99又唔會比說話我聽 叫我安心做野 bb 係佢度過夜就得 我唔識整野食比我女 佢教我 幫我買材料 有時整埋比我 我女一發燒就叫我地唔好接佢返屋企 寧願自己訓少d幫我睇住佢仲有冇發燒

仲有好多好多 我身邊既朋友都好羨慕我有個咁好既99 我同佢好好關係 好似朋友咁

大宅

manmanjoyce 發表於 17-10-8 22:56
Same here 真心覺得我99比陪月更專業 我生完佢幫我坐月 我坐完月之後冇條褲著得落 因為99日日都整好多野比 ...

恭喜,實屬不易!
時間帶走一切
唯獨不帶走我

珍珠宮

回覆樓主:

哇!呢D奶奶絕種啦!樓主好好彩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TINACOFFEE 發表於 17-10-8 00:32
我生仔幫我坐月湊仔,湊得細心過我幾百倍,仲教 ...

恭喜你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TINACOFFEE 發表於 17-10-8 11:48
都恭喜你,幸福唔係必然,尊重係先決條件

同意

複式洋房

你奶奶真好

禁止訪問

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至