自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

悶得滯,搵交嗌

珍珠宮

liumeowjen 發表於 17-10-8 10:36
我明
但最近係睇好多post 總係有人係咁應

有同感,社會充斥一群憎人富貴嫌人窮的人,響BK就正正見證到。

珍珠宮

是的 發表於 17-10-8 16:14
只可以講公海乜人都有,5好太認真!佢講既又未必真實,但有好多小器人自卑得滯,又或者冇見過世面,自己對 ...

講得好。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blackgarlic 發表於 17-10-8 21:52
香土越黎越悶。

所以都唔去

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cc1226 發表於 17-10-8 16:38
見過有人認真問去韓國自由行d景點安排問題,跟手比班人追住咬話咩身爲中國人加陣韓國搞薩得仲去,又閙人無 ...

當然唔少得日本幅射問題,講左幾百次

公爵府

cc1226 發表於 17-10-8 16:38
見過有人認真問去韓國自由行d景點安排問題,跟手比班人追住咬話咩身爲中國人加陣韓國搞薩得仲去,又閙人無 ...

呢個post 我記得,我睇完那些人的回應,只有一個感覺「嘆為觀止」!
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

回覆樓主

其實有d post , jm 正經問。好多都好煩,講野冇建設。講埋9588 既野,真係好討厭.

大宅

Toffeegirl 發表於 17-10-8 11:39
我想講.....
某d大集團嘅receptionist 月薪真係有30k
某d 大公司秘書真係可以有50-60k

呢種叫高級文員。
我覺得文員呢個字眼太闊,但一般人都覺得文員係1萬多少少。

同意你話好多公司秘書都5-6萬。我公司個大秘書係7萬蚊,投資公司。投資公司人工高係好普遍。但秘書其實都係叫文職人員,簡稱「文員」

實又人話吹水,無可能。其實係佢地本身唔知,身體又無人係咪覺得無可能囉⋯⋯

即係話你係工廠區做文員,定係中環甲級文員的分別囉⋯⋯人地中環reception英文係好流利,個樣都打扮得勁靚啦⋯⋯

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 17-10-8 13:10
唔鍾意答睇完就算,串人單打人果D最冇品,去不同帖講人是非,不斷炒完一次又一次,唯恐天下不亂,其實佢地 ...

講得非常好!

瑪瑙宮

大廚勳章

liumeowjen 發表於 17-10-8 10:29
我明白呢度叫討論區,自由講場
但最近真係有啲乏味
每次有人認真問野或無聊r下水吹

事實呢度啲人真係咁答。。。

真係好多Jm回覆時係話。。。結咗婚家用都起碼比萬幾20,000,又話做人情一家四口去最少都5000啦,一係就話一個月嘅收入最少支出都四50,000先可以平衡到。。。。仲有好多完全係唔使供樓,自住仲話諗緊投資買唔買多層來收租

係太多人覺得bK神人太多。。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

good_pig 發表於 17-10-8 11:01
人情就起碼1000,我次次都話睇荷包

錯唔係1000。。。。好多話兩大兩細去最少都比3000 4000啦。。。百日宴兩個大人都話比二千。。。我通常都但睇交情啦。。買就算搶得我去四季酒店我都係比多咁多人情架啦。。。自己荷包係得咁多,冇理由請飲嗰個諗住我你搭棚籌旗架
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

Mrs.Luckycat 發表於 17-10-8 22:38
呢個post 我記得,我睇完那些人的回應,只有一個感覺「嘆為觀止」!

呢個我冇睇,早排打開個BK又係成日有呢類人回應,已經冇興趣入,費事嘥時間。

蛋皇哥0127    發表於 17-10-9 20:59

瑪瑙宮

大廚勳章

bing-jing 發表於 17-10-8 11:20
只係覺得,以前冇咁多金錢掛帥既問題,而家入嚟,唔係講錢就講階級

現在成日有啲Post係問唔知4,50,000收入嘅人係點生活嘅呢

隔一陣又問唔知十萬,八萬家庭一個月係點生活架啦?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

vivibabyvivi 發表於 17-10-8 11:53
咁呢個係事實喎,次次有人問文員有幾錢人工,實有人衝出黎話搵3萬5萬,甚麼有個JM話有12萬嘛,全部有根有據 ...

12萬咁勁!
不過唔同區的文員薪金都真係好大分別,做開中環的人未必熟其他區。其實人地開post問,答個d都係答返自己的情況。咁下次開post問咪注明只問咩咩咩區囉。咁個d真係搵3-5萬 or 12萬個d咪唔會答囉⋯⋯

寶石宮

seaheart88 發表於 17-10-8 22:54
錯唔係1000。。。。好多話兩大兩細去最少都比3000 4000啦。。。百日宴兩個大人都話比二千。。。我通常都但 ...

不過就咁,我覺得問人情幾多係多餘
之前有個仲話食麵包都比幾千蚊

寶石宮

lalang02 發表於 17-10-8 23:01
12萬咁勁!
不過唔同區的文員薪金都真係好大分別,做開中環的人未必熟其他區。其實人地開post問,答個d都 ...

乜乜區都唔會係3萬為正常啦,唔係話冇,但一定唔係中位數

寶石宮

seaheart88 發表於 17-10-8 22:55
現在成日有啲Post係問唔知4,50,000收入嘅人係點生活嘅呢

隔一陣又問唔知十萬,八萬家庭一個月係點生活架 ...

仲要話搵10萬8萬都剛剛夠,佢地已經係香港家庭收入最top 10% 啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lalang02 發表於 17-10-8 22:48
呢種叫高級文員。
我覺得文員呢個字眼太闊,但一般人都覺得文員係1萬多少少。
係文職,唔係文員,亦唔係高級文員。你試下同個sec講你係文員睇下佢嬲唔嬲

goat    發表於 17-10-8 23:47

琥珀宮

lalang02 發表於 17-10-8 23:01
12萬咁勁!
不過唔同區的文員薪金都真係好大分別,做開中環的人未必熟其他區。其實人地開post問,答個d都 ...
我絕對信有極端例子,但係講到周街都係就好難令人相信啦。有啲人話,做到咁上下年資好輕易有十萬八萬人工,如果全部中年都係咁高人工,呢個香港冇窮人啦,唔係話冇,亦相信為數唔少,但一定唔係好似呢度啲人咁講到周街係囉。何不食肉糜既言論好討厭

琥珀宮

good_pig 發表於 17-10-8 23:22
仲要話搵10萬8萬都剛剛夠,佢地已經係香港家庭收入最top 10% 啦
豬豬,你憎人富貴厭人貧呀?

首頁
45678...11

尾頁

跳至