自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

自己傾向資助買樓

珍珠宮

bmuimami 發表於 17-10-8 14:12
自己傾向資助買樓
視乎子女咩質素。係讀唔成書夾硬去外國留學個種,定係出類拔萃去外國深造個種。前者買樓,後者讀書。

currypru    發表於 17-10-10 16:53
Leeee543    發表於 17-10-8 23:11
wcpcelia    發表於 17-10-8 18:10
APIGMA    發表於 17-10-8 17:05
raven    發表於 17-10-8 16:14

侯爵府

好睇仔女讀唔讀到書
香港讀唔到既唔好徙錢
讀得好既拎幾科5*。咁當然俾佢出國讀

大宅

親子王國15週年勳章

讀完大學搵唔搵到200萬

男爵府

自己傾向資助買樓

我諗讀到大學要佢自己諗啦,好仔不論爺田地,咁大個人要父母成兩百萬去讀大學,我諗佢成積好極有限,去到research, 係講緊大學比番萬幾兩萬每月去資助個學生!
利申:支持祖國 反對移民

男爵府

水君 發表於 17-10-8 14:16
讀完大學搵唔搵到200萬

呢句係我成日講(emoji)

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

自己傾向資助買樓

由得佢揀

水晶宮

回覆樓主

自己個女為例,估計佢DSE都係21-24分左右。話差又唔係好差,$就儲咗,問佢就話香港有offer就香港讀,但「失手」呢家嘢就話唔埋⋯⋯
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

去外國讀書為搵多啲錢嗎?不是去學習開眼界嗎?如只為錢唔駛去外國了,大學都唔駛讀,做技工可以了

esmehouse    發表於 17-10-8 18:18
mother904    發表於 17-10-8 16:24

水晶宮

fuhk 發表於 17-10-8 14:20
去外國讀書為搵多啲錢嗎?不是去學習開眼界嗎?如只為錢唔駛去外國了,大學都唔駛讀,做技工可以了
...

同意,海外升學並不只為搵$「回本」
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

回覆樓主

我俾佢揀,出國定首期,結果佢揀左留香港讀,因為佢話唔係讀神科,出去讀完返來一樣無保障,反而有磚頭做份工可以無咁大壓力

水晶宮

菇芝bebi 發表於 17-10-8 14:24
我俾佢揀,出國定首期,結果佢揀左留香港讀,因為佢話唔係讀神科,出去讀完返來一樣無保障,反而有磚頭做份 ...

我都係咁諗啊

大宅

自己傾向資助買樓

您有仔女未先?而家咁樣講較空範....

水晶宮

stevewoo 發表於 17-10-8 14:27
您有仔女未先?而家咁樣講較空範....

有,準備考DSE,睇8樓

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實不到最後,真是不知道決定那方是比較好,因為變數太大~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

買吾到樓, 就算響外國讀書番來都無用啦!梗係買樓啦!

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

這個年代的子女真幸福!

wcpcelia    發表於 17-10-8 18:11

水晶宮

大力大力 發表於 17-10-8 14:30
其實不到最後,真是不知道決定那方是比較好,因為變數太大~

殺到埋身了呀大力哥,準備緊DSE了。當然都要放咗榜知道咗個分先確實啦。佢真係好睇狀態㗎

水晶宮

chingmon 發表於 17-10-8 14:32
買樓,下年18歳生日禮物,慳15%。

睇吓星期三林鄭「施政報告」講乜先

首頁
12345...13

尾頁

跳至