興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

laammon 發表於 18-7-18 13:15
死啦…我女A2,A3 都咁多人放band A

你女幾分呀?4C+1X, 同埋Band A報左咩野科?

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

Kittymummy 發表於 18-7-18 13:17
你女幾分呀?4C+1X, 同埋Band A報左咩野科?

B5-24分,報中大nursing ,但中大睇睇4C+2X,我女差一分先到LQ

水晶宮

laammon 發表於 18-7-18 13:21
B5-24分,報中大nursing ,但中大睇睇4C+2X,我女差一分先到LQ

24分吾駛驚啦,肯定有得讀
但地邊緣人19-21,依家連書都吾知有冇得讀

別墅

Kittymummy 發表於 18-7-18 13:16
其實點解我訓吾著呢?除左band A, band b 打後的已經機會不大,因為只可以改5個位。我有點自責點解當初咁 ...

都真係唔知話無奈定搞笑好,啱啱掃完所謂執嗰堆choices,根本就係之前嗰堆,因為失手吖嘛!重新排抆走左,又白忙一場lu
我仔PG 21分,佢考完唔知何來的信心估23分,結果18分,本身已經邊緣跌埋出界+傷心到變形。
我發覺我地細路想法都幾似
好鬼硬頸有乜E郁寧願再戰。
我呢,打算咁,如果我仔retake,我都唔執輸報通識玩下,明年齊齊放榜,我又唔介意U嘅志在「同行」,捉呀仔同我補習政府好似只津貼日校考生考試費。

水晶宮

meme1288 發表於 18-7-18 13:58

都真係唔知話無奈定搞笑好,啱啱掃完所謂執嗰堆choices, ...

吾上吾落呢種感覺好無奈,得15-16,決心報Asso /自資吾駛煩。等待過程好辛苦,我成日都亂咁諗野,好難受 我女PG23, 考完估18,結果20分. 因為中文oral ,數學,Bafs 考完覺得自己衰左。

別墅

Kittymummy 發表於 18-7-18 14:02
吾上吾落呢種感覺好無奈,得15-16,決心報Asso /自資吾駛煩。等待過程好辛苦,我成日都亂咁諗野,好難受:b ...

哈哈!似得咁緊要齊齊跌3分
非常認同呀!如果15-16直接Asso/HD/自資,或者Ive、學門手藝又好,18-20應該最迷惘。
路係好多,但要佢地想行,否則將來怨我就無謂!

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

Kittymummy 發表於 18-7-18 13:22
...

希望大家都入到啦...

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 18-7-18 13:22
...

中大engine LQ20分你有冇報呀?
開心過每一天吧!

水晶宮

希爾達 發表於 18-7-18 17:45
中大engine LQ20分你有冇報呀?

冇呀。太多人爭一定,今年2530人爭果3百幾個位。我退左一步選擇BU and City 係band A. 都有200個位。

男爵府

Kittymummy 發表於 18-7-18 17:48
冇呀。太多人爭一定,今年2530人爭果3百幾個位。我退左一步選擇BU and City 係band A. 都有200個位。
...

改選后少咗人報喎!
開心過每一天吧!

水晶宮

希爾達 發表於 18-7-18 17:51
改選后少咗人報喎!

吾係喎,昨日明報賣,CU engine 係2530 個appliances 改選後。今年得331個位。

水晶宮

希爾達 發表於 18-7-18 17:51
改選后少咗人報喎!

新聞# 2141 個post

男爵府

Kittymummy 發表於 18-7-18 17:56
吾係喎,昨日明報賣,CU engine 係2530 個appliances 改選後。今年得331個位。
...

为什么港大反而少咗人爭?
有冇科大info?

水晶宮

希爾達 發表於 18-7-18 18:31

为什么港大反而少咗人爭?

咪就係個個中庸人都隊晒CU Engine 落去,諗住收生分數低, 位多。HKU 本身門檻高, 係中庸人都有自知之明改選CU engine. 因為我地A1 搏左,所以A2A3 係要穩陣。一定要meet / 高過MD.

19-21分都有6千幾人。

水晶宮

回覆樓主

想知道,大學話計best 5的,是否真的只看best 5唔睇core?(過3322)而課程入面冇話特別要求的係咪真係冇?
如果學生electives幾出色,但core一般,如3343765,真係會比564454易入該學科?
計best 5, 前者高一分,揀同U同科計?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 18-7-21 10:01
想知道,大學話計best 5的,是否真的只看best 5唔睇core?(過3322)而課程入面冇話特別要求的係咪真係冇? ...

條rule 寫得好清楚,有d計best 5, 有d講明4C +2X. 就算core 考得一般,但選擇best 5 既科目,仲要食正weighting 的話,19分果個可能最後高分過22分果個而入。

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-7-21 11:58
條rule 寫得好清楚,有d計best 5, 有d講明4C +2X. 就算core 考得一般,但選擇best 5 既科目,仲要食正weig ...

謝謝
釋除疑慮了
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 18-7-21 12:09
謝謝
釋除疑慮了

同埋有d 大學放出黎既LQ, MD, UQ 係未計加權前既分數,你看似好低係水泡科,但事實張最後果20幾人每科計weighing, 你會發現原來唔係你想像中咁低,好誤導。 我昨晚乘晒,18-20分果班既分,係會高過best 5 而core 考得比較好既人。

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-7-21 12:14
同埋有d 大學放出黎既LQ, MD, UQ 係未計加權前既分數,你看似好低係水泡科,但事實張最後果20幾人每科計we ...

明白了
唔好意思呀一日未放榜一日好多嘢諗
一諗起又訓唔著
自己都覺得自己好煩好痴線

水晶宮

bmuimami 發表於 18-7-21 12:17
明白了
唔好意思呀一日未放榜一日好多嘢諗
一諗起又訓唔著

大家咁話啦。
我相信上天會安排最合適既路比我地既仔仔女女,所以交比上天吧。

首頁

尾頁

跳至