興趣嗜好

跳至
[其他] 2018 DSE  

首頁

尾頁

水晶宮

bik1229 發表於 17-10-9 12:46
唉,我細女修econ bafs,屬陪跑型,但都唔想太低分。

Econ 愈讀愈差我女.
中四見7字頭,中五見6字頭,中六見5字頭.
同埋擺既時間係elective 中最多,但回報低.
Bafs 中五時已經教晒,依家只係操PP.

另外係師資問題,老師受傷幾個月返吾到學,代課冇料到亞女話,吾識教. 到依家都未教完.
Phy 有sba, 學校肯交功課,做實驗。sba 佔20%,少極都已有15分long 底。cut off score 要求低過Econ. 所以呢期狂煲phy 至於Bafs, 好似話明年DSE 已經cut 左好多課程,BM 就吹水野,BA 就要concept 清晰,再操下應該問題不大。佢咁講的⋯⋯

水晶宮

十一哥 發表於 17-10-9 12:51
SORRY呀, 咩叫jupas?

聯招,已經開始左了。
依家已經要register account, 我岩岩先交左$420.
12月1前要選好晒科。我聽學校talk, jupas 內可以報埋ive, asso, HD....etc.

珍珠宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:56
Econ 愈讀愈差我女.
中四見7字頭,中五見6字頭,中六見5字頭.
同埋擺既時間係elective 中最多,但回報低. ...

多謝寶貴資料,冇sba真係一試定生死。

公爵府

虎到金來勳章

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:58
聯招,已經開始左了。
依家已經要register account, 我岩岩先交左$420.
12月1前要選好晒科。我聽學校talk, ...
死啦, 幾時DEADLINE?

子爵府

十一哥 發表於 17-10-9 12:51
SORRY呀, 咩叫jupas?

大學聯合招生

子爵府

十一哥 發表於 17-10-9 13:00

上網比visa都得,你囡無講?

水晶宮

bik1229 發表於 17-10-9 12:59
多謝寶貴資料,冇sba真係一試定生死。

係架,平時我見女做sba 真係超煩.
依家先知原來sba 係好重要,成20%.
同埋cut off score 都幾重要,差少少就影響一個ranking.一試定生死真係好睇當時臨場表現,仲要有冇luck.

水晶宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 11:15
冇喎,12月1前已經第一round 選科.
我地意向,如果高分28左右就poly 3寶是旦一樣.
分一般般就BBA 果d. 21- ...
你TARGET咁高分, 唔怪之得你咁緊張啦!

有U入我心足了

水晶宮

chung_ma 發表於 17-10-9 13:01

可以呀,我星期六先用visa 交左$420

水晶宮

KK20010609 發表於 17-10-9 11:18
回覆 Kittymummy 的帖子

剛去完科大, 話工程讀完出來工作只有19000
FRESH GRAD 有 19000 算高啦!

唔好嚇我呀!

水晶宮

十一哥 發表於 17-10-9 13:00

吾駛驚,我比學校份timeline 過你。
跟住deadline 去做每一個step, 放心的。吾肯定就上黎問,齊齊加油,給力,給力

帝非天    發表於 18-8-6 14:40

水晶宮

chocolatebean 發表於 17-10-9 13:04
你TARGET咁高分, 唔怪之得你咁緊張啦!

有U入我心足了

諗係咁諗。
吾得的話,廿零分工程都殺

水晶宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 11:31
希望啦,我要求吾高,果7間是旦一間,讀咩我都OK 的。大家子女也加油
...
WHICH 7? NO EDU U?

水晶宮

chocolatebean 發表於 17-10-9 13:07
WHICH 7? NO EDU U?

除左教院,其餘7大有offer 都去馬.
教院亞女話佢吾想教書。讀左教院唯一出路教書,但讀其他U, 一樣都可以去教書

帝非天    發表於 18-8-6 14:41

子爵府

Kittymummy 發表於 17-10-9 13:10
除左教院,其餘7大有offer 都去馬.
教院亞女話佢吾想教書。讀左教院唯一出路教書,但讀其他U, 一樣都可以 ...

大家會有咩兩手準備?
我問亞囡放榜日駛唔駛請假,佢話宜家唔駛周街搵學校,放假同佢食野慶祝就差唔多

子爵府

KK20010609 發表於 17-10-9 11:13
回覆 Kittymummy 的帖子

唉, 我仔連想入那一科都未決定好, 話到時看看出來什麼成績才算, 你呢 ? ...

jupas報名唔需要决定邊科先?

子爵府

2018復活節勳章

chung_ma 發表於 17-10-9 13:01

我個仔都無提過

男爵府

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:58
聯招,已經開始左了。
12月1前要選好晒科。我聽學校talk, ...

ive 大部分課程應該係經 e app 報的。

水晶宮

chung_ma 發表於 17-10-9 13:11

大家會有咩兩手準備?

兩手準備= phy + m2 = 水泡科工程.
Asso , HD 目前吾考慮住.
真係連工程都冇緣,repeat 一年睇下衰咩做combine cert. 2001年出世又比2000年少幾千人.

水晶宮

lm251099 發表於 17-10-9 13:13
ive 大部分課程應該係經 e app 報的。

係呀,jupas 內有條link 係e apps 的.

首頁

尾頁

跳至