在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

轉左無耐,之前做文職!
有d唔慣!但我假期都算多,準備要小朋友,但又有d顧慮
想問你地可否share下有小朋友後返shift分配d時間比小朋友係咪好難,又或者share下d好與壞嘅情況呀!做過轉了行都可share下咖!

大宅

回覆樓主

呢度係咪好少做sales嘅媽媽呢?好似大部分都做文職!
有做服務業嘅都可以share下㗎!

大宅

回覆樓主

想了解下你地如果返晏個更,如果比婆婆湊,係咪都全日見唔到小朋友?收工都成10點,係咪多數都留係婆婆到過夜?

想知多d情況,都驚自己轉錯行!

返shift嘅sis希望大家share下!

大宅

認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

Emma8787 發表於 17-10-10 04:15
轉左無耐,之前做文職!
想問你地可否share下有小朋 ...

我以前都做sales,返10收9,大時大節要ot,通常少放星期六日,同埋個更表一編就一個月,好難就小朋友假期,所以放完產假就辭職,返而轉左文職,時間好使好多

大宅

Rainbowhin 發表於 17-10-19 13:57
我以前都做sales,返10收9,大時大節要ot,通常少放星期六日,同埋個更表一編就一個月,好難就小朋友假期, ...

你做名店sales定普通brand個d sales?
返10收9咁長
好多ot㗎?

返文職都好多要OT

大宅

認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

Emma8787 發表於 17-10-19 14:00

你做名店sales定普通brand個d sales?

都算名店嘅,有時唔夠數,店長又遲關門,返而而家唔使ot,又易請假

大宅

Rainbowhin 發表於 17-10-19 15:18
都算名店嘅,有時唔夠數,店長又遲關門,返而而家唔使ot,又易請假
...

好少名店咁樣!咁唔洗ot又易請假真係好好嘅!不過我之前都做左好多年文職,人工永遠都好低,做10年先15k左右
早知一開始做sales,淨多d錢,年紀大d生左先做文職啦

男爵府

講真, 做sales如果你有工人姊姊幫手, 都無大問題, 可以日日朝早同放假見到小朋友, 但如果係婆婆湊就唔建議每日湊來湊去, 大人小朋友都辛苦, 可以留在婆婆屋企, 但你只會好少機會見到佢, 升小學, 你更難安排, 面對功課, 默書, 考試, 所以如果有小朋友既媽媽, 我可肯定100%都寧可返朝9晚5既工.

別墅

Emma8787 發表於 17-10-16 02:19
想了解下你地如果返晏個更,如果比婆婆湊,係咪都全日見唔到小朋友?收工都成10點,係咪多數都留係婆婆到過 ...

我之前做sales, 個仔喺婆婆屋企住,返早就收工去睇仔,返晏就返工前去睇仔,每日都有一至兩個鐘同佢玩,每日都早出晚歸,攰到死但為爭取時間見佢都值得,放假先會帶佢去街玩/返我屋企訓......但到開始返學就唔得,所以轉咗工

別墅

想了解下你地如果返晏個更,如果比婆婆湊,係咪都全日見唔到小朋友?收工都成10點,係咪多數都留係婆婆到過 ...

我之前做sales, 個仔喺婆婆屋企住,返早就收工去睇仔,返晏就返工前去睇仔,每日都有一至兩個鐘同佢玩,每日都早出晚歸,攰到死但為爭取時間見佢都值得,放假先會帶佢去街玩/返我屋企訓......但到開始返學就唔得,所以轉咗工

別墅

禁止訪問

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

Emma8787 發表於 17-10-10 04:15
轉左無耐,之前做文職!
想問你地可否share下有小朋 ...

我想知多些點入行同埋邊方面sales?文職冇經驗好難轉咁

複式洋房

回覆樓主

我做左sales十年了,上年生完Bb ,放完產假再做左一年,上個月辭工了。
呢一年都係婆婆幫我照顧bb,返夜收10返到屋企都成12點,我堅持每晚都陪bb訓的,所以半夜要起身我都要起。
決定辭職係因為小朋友愈大,愈希望有多啲時間陪佢,因為佢大得好快
轉左份兼職,比以前搵少20k,曾經好掙扎呢個決定,不過同bb相處嘅時間,係值得的

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

好想轉文職但人工無可能到20K以上跟本唔夠用.而且有兩個囡.
日日都返1030收2030.但基本上返去都係見唔到
唉唉唉唉唉

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

kivien 發表於 18-10-28 19:23
好想轉文職但人工無可能到20K以上跟本唔夠用.而且有兩個囡.
日日都返1030收2030.但基本上返去都係見唔到
唉 ...
你自己學歷如何? 文職好多都可以有20K以上
每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

vickymok717 發表於 18-10-30 09:36
你自己學歷如何? 文職好多都可以有20K以上

我一直都係做文職,但我無20k

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

noodle_noodle 發表於 18-11-28 17:40
我一直都係做文職,但我無20k
如果學歷唔高, 不如去進修下先
每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

vickymok717 發表於 18-11-28 17:49
如果學歷唔高, 不如去進修下先

已經進修完,進修前得10k

首頁

尾頁

跳至