自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

vincymama 發表於 17-10-12 15:34
其實似新加坡的組屋,等有能力的公屋戶有自己自置物業,可令社會怨氣少一些,我都支持 ...

係囉,啲人口講好羨慕新加坡,到真係仿效實行時又反對,到底想點,政府一人送一間好唔好
利申,自已住已供滿私樓,從冇攞政府房屋著數。

男爵府

支持

大宅

.

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Monkeylily 發表於 17-10-13 09:01
已經二十年不停入新移民,香港已經負荷唔倒啦!咩香港人都溝淡晒啦,中央政府幾時先肯停手呢
...

每日150,仲要9成係無建樹,起幾多樓都唔會夠

大宅

waic 發表於 17-10-12 09:57
支持嘅人要企出黎發聲,否則又被反對派有機可乘
民建聯都好似有份反對喎
不過我都支持綠置居,點解排公屋一定要期望住到新的呢?住舊的就失望?咁真係要反省下了。

水晶宮

Monkeylily 發表於 17-10-13 09:01
已經二十年不停入新移民,香港已經負荷唔倒啦!咩香港人都溝淡晒啦,中央政府幾時先肯停手呢
...

其實一路都有新移民嚟香港,唔係二十年前先開始嘅事,搞清楚先。
問中央政府幾時先肯停手,不如問港男港女港伯,幾時先肯唔嫁娶大陸人仲好啦。

水晶宮

goo_littlebb 發表於 17-10-13 09:06
每日150,仲要9成係無建樹,起幾多樓都唔會夠

1995年肥彭要求將每日單程証限額由105個加到150個,多謝肥彭啦

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

支持
但有個問題綠置屋
既地點
尺價
大細
公屋富户排倒一定走嗎?
如果地點偏遠
返工返學唔方便
尺價同私樓比又唔係平好多
就算富户都未必走喎

男爵府

rubycourt 發表於 17-10-13 07:58
真係好多人都唔知富戶5倍個入息限額有咁多,我見過這里有不少jm誤以為申請時個入息限額係富戶個收息限額, ...
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/index.html
  • 若公屋住戶的家庭入息超過公屋入息限額五倍,或家庭總資產淨值超過公屋入息限額100倍,便須遷離其公屋單位。
[size=14.5475px]以前雙軌制係入息超過3倍, 資產超過84倍, 宜家單軌制係入息超過5倍或資產超過100倍, 趕走左小部份人, 但俾更多有錢人留低.

珍珠宮

Thisisbeanie 發表於 17-10-13 08:58
支持政府大刀闊斧推所有形式資助房屋,但數量一定要大,否則對市場冇影響。

最好一年八萬五,先可以推低個 ...

係就好啦

男爵府

SandyKL 發表於 17-10-12 22:12
趕班富戶走?有公屋聯會與區議員、立法會議員撐佢地。冇誘因點會走?
所以根本解決唔到, 只係益左班人, 等佢地更加有錢. 居屋已經俾佢地用綠表折扣價買樓啦, 有呢個收入的人絶對有能力係人私人市場買, 唔使資助.

水晶宮

flashsilver 發表於 17-10-12 19:18
只係不斷俾著數公屋, 富戶愈黎愈有錢. 當雙倍, 三倍租金都仲平過出邊租屋好多, 超過入息5倍先會取消公屋, ...
4人家庭13萬入息先叫富戶.... 根本已經唔updated, 有得13萬入息, 根本一早要out 出公屋啦.簡直浪費社會資源... 住緊既唔迫佢地走, 香港地少人多, 咁攪法多多都唔夠地起樓.

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

支持綠置居

其實真係要咁行先好,申請公屋既人唔需要下下比新公屋,而住緊公屋既人好多人因為仔女大左出晒身又要交雙倍租又要除名,到不如將新起公屋變綠置居交返間公屋出黎,咁兩方面同時都改善到生活質素。

男爵府

Kittymummy 發表於 17-10-13 09:50
4人家庭13萬入息先叫富戶.... 根本已經唔updated, 有得13萬入息, 根本一早要out 出公屋啦.簡直浪費社會資源 ...
入息兩倍已經係富戶, 2-3倍要交倍半租金, 3-5倍交雙倍租金, 問題係3-5倍入息已經係全港入息的前25%-50%, 超過5倍更加係前18%-25%, 有乜理由再資助佢地買樓.

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

支持

琥珀宮

flashsilver 發表於 17-10-13 09:46
所以根本解決唔到, 只係益左班人, 等佢地更加有錢. 居屋已經俾佢地用綠表折扣價買樓啦, 有呢個收入的人絶對 ...

不過面對公屋政策世襲制,要改變係需要出此策,與富戶雙軌制並行,俾多個選擇佢地,否則呢班人會俾反對派騎刧,嘈到沒完沒了。政府推行政策要顧及各層面,太硬就好似梁振英咁,有人乘機唆擺作亂。太軟又咩都做唔到。

男爵府

SandyKL 發表於 17-10-13 10:33
不過面對公屋政策世襲制,要改變係需要出此策,與富戶雙軌制並行,俾多個選擇佢地,否則呢班人會俾反對派 ...
所以我唔會支持囉, 起左綠置居, 將公屋D人搬出黎, 再俾人住舊公屋, 不如起新公屋俾人上樓仲好, 又使又要搞退租, 又要搞買樓, 慳返D錢起多兩間公屋仲好啦.

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

支持

水晶宮

flashsilver 發表於 17-10-13 10:41
所以我唔會支持囉, 起左綠置居, 將公屋D人搬出黎, 再俾人住舊公屋, 不如起新公屋俾人上樓仲好, 又使又要搞 ...

但綠置居政府會有收益喎,到政府起多啲公屋,一樣會大把人鬧,話益晒新移民架啦,如果我係政府,撗鬧掂鬧不如賺咗錢先算

首頁
34567...8

尾頁

跳至