自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

派幾多錢呀

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ashleycorina 發表於 17-10-12 18:12
我爸爸就係呢種人,超怕佢咁,勁老土。
試過坐房,佢狂俾利是,人地都唔好意思,攪到氣氛古古怪怪。剛剛做 ...

上星期同99飲茶同人搭枱,同枱問99你成日黎幫襯?”見啲侍應幫你針茶,又唔見佢幫我地針,你一定係成日黎啦” 我其實好唔好意思,我唔鍾意咁

水晶宮

豬仔mami 發表於 17-10-12 11:20
係呀,大把人咁做,後生可能少,啲上年紀好多都係咁

同意呀!上次在高檔小小的西餐廳,都見到一對年老夫婦,塞錢俾幾個侍應。

珍珠宮

王國教室勳章

豬仔mami 發表於 17-10-12 19:38

上星期同99飲茶同人搭枱,同枱問99你成日黎幫襯?”見啲 ...

係啊,我好怕同我爸飲茶食中餐

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

回覆樓主:

原來咁多人係咁,因我娘家無呢個習慣,見我99係咁,而間屋村酒樓又貴又細碟又難食,99過親節都話去果間,餐飯已經食得唔高興,仲見佢20蚊20蚊咁派。呢頭話無錢,c6要加家用,果頭咁派錢,心底裏有d火。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好老土...

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我覺得幾好呀,侍應們搵錢唔到,有人打賞下賺少少

大宅

回覆樓主

我又未見過喎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

都係比錢買位/服務,各取所需,係華人地方就係咁,我老爺過年有比利是,擺生日酒就會比個經理,平時飲茶就好少比,我又無咩所謂,因我唔會固定去死一間飲茶,所以無這個習慣。

侯爵府

smiletigger 發表於 17-10-12 20:35
原來咁多人係咁,因我娘家無呢個習慣,見我99係咁,而間屋村酒樓又貴又細碟又難食,99過親節都話去果間,餐 ...

我自己家庭無,我爸爸勁討厭貪污,我老公果邊都無見過,見到既話會感覺好大陸,好老土&失禮。

大宅

我覺得次次比or成日比就誇張左D,但學jm話齋,如果係閒錢,有時比下,大家都開心,又慳返D時間,幾好呀。

係比錢買時間加服務囉,現實社會係咁㗎啦。

伯爵府

musiccisum 發表於 17-10-12 11:58
我婆婆話佢樓下間酒樓每星期都要派,
如果唔係完全無人理

太多人派結果咪做成反效果,收嘅人又越來越唔滿足

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆樓主:

現家仲興現兜兜俾錢? 幫買月餅, 稯,糕卷•, 訂圍枱•,就知咋

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

仲有過節十盒八盒糕點

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主

點止酒樓,酒店都大把,幾百咁塞

侯爵府

回覆樓主:

厚多士~想問平時飲茶邊個攞位先?先母以前過年期間都會好似咁樣派(平日派就唔會),我都唔鐘意。但係佢出發點都係想我地快啲有位坐,好啲服務,姑勿論係咪想攞威,但當中肯定有為屋企人嘅成分。所以我唔會話佢/蔑視佢/笑佢傻。係有時見到某啲待應有錢就熱情,冇錢就采你嘅咀臉比較討厭。

侯爵府

回覆樓主:

大宅

野原美冴 發表於 17-10-12 11:41
呢d塞錢其實係貪污風氣,不要得!

十分認同,醫院都是咁就冇眼睇

首頁
34567...8

尾頁

跳至