自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

唔知你地記唔記得, 今年年頭我曾經出過POST話強迫症就黎迫死我..

或者我再講講我有難搞丫,

我之前覺得出面好污糟, 所有野出過門口番黎都要洗要抹,
個人未沖涼係唔會坐低, 就算要坐都只會坐膠凳, 坐完會拎去洗
完全招呼唔到外人來屋企, 甚至係我父母, 我都唔俾佢地入黎,
我更加因為咁唔俾煤氣公司入黎檢查
我唔俾小朋友跌任何野落地, 跌左就要即刻拎濕紙巾抹
有時趕時間出門口整跌左d野o係地, 又唔能夠即刻抹, 我會一直困擾到番屋企抹到為止
買番黎既野一律要洗要抹, 例如紙包飲品汽水, 我會一包一包洗淨抹乾先放入雪櫃
每一包薯片餅乾都要洗, 連買本書番黎, 我都會抹左先放上書架
我仲會因為果樣野唔洗得而唔買
屋企有指定area係dirty zone, 所有我認為唔乾淨既野都一律放曬o係果度,
例如係小朋友既滑板車足球, 出過街既袋等等
而我小朋友同先生就一直被迫o係咁既環境下生活左大約3年
我亦因為咁成日同先生鬧交, 我知佢地已經好遷就我無理既要求

直到今年年初屋企漏水, 我地決定暑假大裝修,
而裝修期間我地暫住親戚屋企, 先生都話, 可能o係正常既屋度住番幾個月, 我會好d
裝修前要pack起d野, 我都係好小心, 每樣野都抹好再用保鮮紙包到實一實,
到9月尾我地終於裝修完, 裝修完真係好污糟, 冇可能將每一樣野清左先入屋,
只係抹到無塵已經要花好多時間, 每一次有人送傢私黎, 裝完都好污糟
換轉係以前我一定會焦急不安到一個點, 但依家我竟然一一接受了
原來番到屋企就可以撻落張電腦凳度坐, 係咁舒服,
原來買完d野就咁放入雪櫃, 係做少咁多功夫

前日我仲招呼左我父母, 姨媽姨丈上黎,
我媽就話覺我我換左個座廁沖力好似好左,
咁我就諗明明裝修前個座廁沖力仲好啦

我就同我先生講啦, 話我媽竟然話個座廁沖力好左,
再諗番原來我媽對上一次上黎可能已經係5-6年前既事,
期間我都有換過一次座廁, 所以佢覺得之前沖力唔夠果個可能已經係再之前果個

點知我先生好串咁一句得埋黎話你媽幾耐冇上過黎啊, 你會俾人入屋嫁咩?
我好唔開心, 我由強迫症迫到我想死, 到今日我改善左咁多, 果d不堪回首既事經過去左嫁喇
你冇鼓勵我, 仲一盤冷水兜頭淋落黎
有冇人明白我, 其實我時時刻刻都好怕自己有一日會變番之前咁樣?

多謝收看

ecling    發表於 17-10-12 17:04

象牙宮

伯爵府

支持你~~

sfuhsg    發表於 17-10-12 11:48

大宅

加油JM

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

加油!

大宅

牛年勳章

回覆樓主

加油,祝福你

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

子爵府

回覆 sfuhsg 的帖子

請問係什麽原因令到你冇咗強迫症 ? 是不是因為搬咗去親友屋企住咗一排, 咁因為在別人家就不能再咁清潔, 所以就好返 ?

子爵府

開心吸收勳章

廿幾萬就可以又裝修, 又醫好個病, 抵到爛

子爵府

你好叻呀,叻到老公忍唔住笑你。
佢知你放開左先敢講,否則收左聲啦

大宅

回覆樓主

加油

侯爵府

catcatlun 發表於 17-10-12 11:35
用什麼方法醫好的?想知
我冇表達清楚添
果20幾萬就係裝修費
因為裝修迫住我去面對
而且寄住o係親戚屋企, 冇可能迫人地接受我果套
起初住入去時都辛苦既, 慢慢迫住接受了

其實我未正式搬番入黎, 因為仲清潔緊, 同埋仲等緊傢私
我唔敢肯定話自己百份百好番曬

wcpcelia    發表於 17-10-12 16:56

用戶要求終止服務

catcatlun 發表於 17-10-12 11:35
用什麼方法醫好的?想知
我估就是花左20萬裝修.

因為剛裝修完的家居會非常多塵, 因此樓主跟本無法維持在裝修前的習慣---甚麼都抺/洗.

裝修令她間接妥協.(即是令她醫好)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝福
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

樓主,你都識講,先生之前忍咗咁多年,但只因佢一句唔啱聽,你就唔開心?佢都辛苦架喎

當你唔滿意時,試下回望過去嘅日子,一家人對你嘅包容,會唔會幫到你?

唔係怪獸    發表於 17-10-12 16:59
LamSiuB    發表於 17-10-12 16:33

侯爵府

lanczak 發表於 17-10-12 11:37

請問係什麽原因令到你冇咗強迫症 ? 是不是因為搬咗去親友屋企住咗一排, 咁因為在別人 ...
大概係咁啦, 同埋裝完修之後, 太大工程, 唔可能每一樣野都清潔消毒曬先搬入屋嫁嘛
唔通人地送傢私黎, 你叫佢等等, 逐塊木板都抹完曬乾先好安裝咩~

而且搬去親戚家, 唔可能要求人地跟我呢套, 所以焗住面對,

同埋都感受到原來番到屋企可以唔洗即刻沖涼, 可以坐低既感覺原來都幾好

之前自己迫得屋企人太緊, 連小朋友唔小心跌支筆落地都會發火..

侯爵府

mok239 發表於 17-10-12 11:42
我估就是花左20萬裝修.
係啊係啊, 我冇表達清楚, 竟然有人明白

子爵府

你一定可以好返,起碼你識享受一返屋企就坐低的舒爽丫

首頁
12345...9

尾頁

跳至