論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景:
由於自已就快有個new born b,
第一次請工人, 揀左個中東菲姐姐,
屋企有婆婆,我和c6,
另外2歲姪仔會朝早寄托,夜晚接走。

姐姐係香港無親朋,所以電話咭唔識買,
因為上星期六接返屋企,未有耐dayoff,
我買左張50蚊咭俾佢打返菲律賓,
佢好開心,但又無問我要wifi / 上網,
佢未黎前我都有係facebook揾過佢,
佢都有selfie, 不過唔係成日出post.
1st day 已問我working schedule,
我仲諗佢係咪想算我地多唔多野做,
不過我就快生,未定實每日要做咩,
只係draft 左個要做既list,
因為就快生,諗住跟我先後次序落order,
姐姐可以做完我叫做既野,
姐姐會自動自覺係list 揾野做,
同埋姐姐做清潔好仔細,
間屋未試過咁乾淨。
個人衛生就隔日自已手洗衫,
食野唔揀擇,我食咩佢食咩,
最鍾意食腸仔,帶佢去超級買麵包餅乾,
買左方包,叫佢自已揀啲嘉頓蛋糕,
咩都話阿mum 揀,咁我是但揀佢又食。
另外行李只有一個手拉背包,加一袋衫
兩個大櫃桶裝哂,我都擔心佢唔夠衫換,
問佢夠唔衫又話唔使,成日 is ok mum,
我忍唔住就同落街去買衫,
同佢講送俾佢,又話價錢貴,又唔使
俾佢揀吓款,又係兩間鋪同我格吓價,
因為自已係返shift, 簽約講明no fixed off
明天佢第一次dayoff, 我係驚佢蕩失路,
朋友話我太絕,放friday,
我都係驚放六日容易學壞,
宜家心大心細係咪放返sat 好啲?

子爵府

gallychu 發表於 17-10-12 17:55
背景:
由於自已就快有個new born b,
第一次請工人, 揀左個中東菲姐姐,
可以隔個星期,一個Friday, 下一個Saturday or Sunday

大宅

回覆樓主:

要學壞唔放假都可以學壞

別墅

回覆樓主

我都請左個12年中東菲,好到不得了,屋企都係未試過甘乾淨,廚房廁所廳房真係分開毛巾清潔(呢樣係我最擔心),每樣野一講就明,有記性,7點幾已經開始做野,其實佢可以hea到9點先start,經常洗手,但又唔會開好大水,頭一日cool d之後大家都笑容滿面,真心希望佢好好做落去,我下個月生b

wcpcelia    發表於 17-10-13 10:29

大宅

ManJacob 發表於 17-10-12 20:22
我都請左個12年中東菲,好到不得了,屋企都係未試過甘乾淨,廚房廁所廳房真係分開毛巾清潔(呢樣係我最擔心) ...

真羨慕。我的兩個中東菲都是惡夢。

男爵府

如果你星期六日要返工,請佢前有講明唔好擔心,否則俾佢放唔係一定學壞,父母都未必管佢哋唔學壞,幾時輪到僱主。

別墅

JoGoMa 發表於 17-10-12 20:29
真羨慕。我的兩個中東菲都是惡夢。

一開始已經係惡夢?

伯爵府

回覆樓主:

我同你差唔多時間接姐姐,暫時都仲ok,當初搵人時冇要求識煮飯,黎到發現佢好鐘意煮野,仲煮得幾好,佢唔識煮中國菜但試煮都已經煮得好過我,係咁叫我搵cook book 比佢跟然後我點餸,呢樣真係估佢唔到呀

清潔果啲都算做足,但又未算係十分主動嘅人,好少話自己搵野做,不過叫都會即做,同埋有時要提下,態度暫時仲幾好,不過我屋企其實真係唔算多野做,下午都有時間比佢hea下,總之佢做哂我叫嘅野我唔理你訓覺定點啦,佢如果keep 到咁樣落去我都好滿意喇

仲有又係帶佢買野食又係乜都話冇所謂,都好嘅,有時見啲姐姐一黎到就要點點點我諗我仲唔識處理

wcpcelia    發表於 17-10-13 10:29

大宅

ManJacob 發表於 17-10-12 23:13
一開始已經係惡夢?

有一個第一個月係美夢,第二個月先係悪夢開始:寸嘴,放假鍾意幾時返就幾時返遲到,蛇王落街掉40分鐘垃圾同朋友傾偈,每天午睡要拍門先出來做嘢,你出左街就乜都唔做你番來做啋都唔啋你。第四個月辭工走埋。
第二個,有博炒劇本,第七天博唔到我炒走左佬。
兩個都係'乜如'度請。或者係agent 有問題啦。痛苦。

大宅

回覆樓主:

出文唔係想放閃,自已新手僱主,
驚有啲位處理得唔好想請教吓。
之前見有post 話,第一日係鋪接返屋企,
佢問係咪要帶姐姐唱左錢先,
因為返屋企要搭地鐵,
又問係咪要叫姐姐自已出八達通,
呢兩個問題,我都O 哂咀。

第一日,媽媽封左一百元開工利是。第二日,姐姐話想買電話咭,咁我唔識打俾agent ,agent教左佢都有叫佢放假去買,我自已多事諗住幾十蚊,係數碼通買左張淨打電話送俾佢,佢咁多日都無要求上網,經常聽到啲姐姐鍾意試底線,咁佢都算規矩。琴日我又買左張八達通有100蚊面值俾佢放假用,所以會唔會太好人,第時好容易俾姐姐食住呢?

大宅

回覆樓主:

今日姐姐放假,佢一起身就收衫摺衫,我無特別講佢今日off , 咩都唔使做。咁我落街食早餐,返到黎佢已經洗緊厠所。其實我無schedule , 呢啲都係佢自已主動做。因為佢唔識搭地鐵,我又要去廣華做產檢,約左佢9:00一齊出門口,姐姐主動寫低電話咭號碼給我。呢張咭我覺得50蚊都好值得送俾佢。

大宅

JoGoMa 發表於 17-10-13 07:06

有一個第一個月係美夢,第二個月先係悪夢開始:寸嘴,放假 ...

我估我同你用同一個agent,
呢間都係朋友搭上搭俾我既,
係咪將軍澳分店呀?

大宅

gallychu 發表於 17-10-13 09:28
我估我同你用同一個agent,
呢間都係朋友搭上搭俾我既,
係咪將軍澳分店呀?

如果工人有問題,好似我咁不幸,咁自求多福。

伯爵府

gallychu 發表於 17-10-13 08:16

我都係新手呀,我比咗張有50蚊嘅八達通佢,都係同我出街時用,用哂之後我叫佢記低工作用嘅交通費,實報實銷,錢佢自己增值,唔見咗自己負責買返。我諗住開頭嚴啲,始終真係唔知佢會唔會露出真面目,到時一鬆咗收唔返

電話卡我冇理過佢,佢一放假就識邊度買,我都比咗一百蚊開工利是佢。聽好多一過半年就會現型,希望唔好係我啦

男爵府

回覆樓主

其實姐姐好唔好真係睇彩數
每個家庭要求唔同
和姐姐相處 我地有時會分工合作 如食完飯幫手疊起碗等姐姐執 雖然好小事 但希望小朋友知道姐姐係協助 不是什麼也倚賴姐姐。
有時做得好 煮得好食 讚下佢
表現好 平時多比1-200
有時早做完工作 8:30比佢休息
見佢有唔舒服 問候下 比佢早D休息

So far 我對家務冇咩要求
湊得女女唔錯,我已當好彩了

伯爵府

SK19 發表於 17-10-14 00:11
其實姐姐好唔好真係睇彩數
每個家庭要求唔同
和姐姐相處 我地有時會分工合作 如食完飯幫手疊起碗等姐姐執 ...

1-200通常幾時比?出糧時比?會唔會簽收埋架?

男爵府

Ytfc 發表於 17-10-14 09:01
1-200通常幾時比?出糧時比?會唔會簽收埋架?

我出糧時比 人工 $4210 比$4400
照簽收$4210
姐姐會好開心 但唔係一定有
我會講明Hard working 所以有

男爵府

回覆樓主

我個姐姐是斷約的 開初也擔心唔好
但好彩雖然不是勤力 但肯做冇黑面 肯學上心 照顧女女不錯
我地快完兩年約了!
我自己唔太介意幫手 所以一放工我會湊返女女 飲奶都會自己餵返 爭取親子時間
有時要清楚同姐姐講你想佢點 做得唔好 會話咁樣做會唔會好D
So far 兩年冇鬧過佢一句!大家開心

公爵府

回覆樓主

我一早未簽約已講明放平日,她們更說星期日出面好迫添

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gallychu 發表於 17-10-13 08:16

祝你好運

首頁

尾頁

跳至