醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我忘記九龍醫院社企賣係咪安而康至尊。個袋全黃色。因為奶奶用護理寶每次都好濕透。雖然而家响醫院唔係我哋換。但每次要換床單同褲。奶奶又重又呆滯又條氣唔好。。。

複式洋房

gloriap 發表於 17-10-13 11:46
我忘記九龍醫院社企賣係咪安而康至尊。個袋全黃色。因為奶奶用護理寶每次都好濕透。雖然而家响醫院唔係我哋 ...

至尊ok厚的,爸爸晚上用至尊外加尿䃿,就好少濕床了

伯爵府

freeloader 發表於 17-10-13 13:04
至尊ok厚的,爸爸晚上用至尊外加尿䃿,就好少濕床了

咁咪好焗...皮膚有冇出事呀?咁有冇試過只至尊片?
奶奶响屋企時我都諗過呢個做法。但老公。。讀過有關課程。同我哥(我問佢,因為醫院大腸造口護理顧問)都話唔好。因為奶奶只著內褲款朝早濕晒。後來轉用護理寶唔用果啲。不過太晏換都濕晒。諗過網褲加片芯。

水晶宮

我忘記九龍醫院社企賣係咪安而康至尊。個袋全黃色。因為奶奶用護理寶每次都好濕透。雖然而家响醫院唔係我哋 ...

之前消費者委員會測試中, 安而康尿液係5個牌子尿片回滲問題嚴重其中之一。

我爸爸電在夜晚會用添寧夜用尿片+添寧片芯。

日頭就用普通尿片+添寧片芯。 但絕對唔會用消費者委員測試有回滲問題嚴重嗰5個牌子。

天空之城, 快樂之地

複式洋房

gloriap 發表於 17-10-13 13:23

爸爸皮膚wor,無敏感,媽媽話,用過的尿片表面唔濕,但超重,ha ha ha

伯爵府

freeloader 發表於 17-10-13 17:18
爸爸皮膚wor,無敏感,媽媽話,用過的尿片表面唔濕,但超重,ha ha ha

重就實會。只會唔會好濕到濕埋褲啫。。
我女2001年1月8日QE出世  

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

長者住院時全黃色我都買過,鋪頭職員推薦吸量多的,
出院後我轉了添寧日/夜片了,從無漏過

翡翠宮

gloriap 發表於 17-10-13 17:22
重就實會。只會唔會好濕到濕埋褲啫。。

濕埋褲咪叫漏囉。
普通片平價是因為棉多吸尿珠珠少,尿左棉吸收了就變一餅野一壓落尿片就弄濕衫褲啊。
貴價片是吸尿珠珠多所以成個人坐落尿片處都唔會弄濕的。

翡翠宮

印象中好似買過護理寶,尿片尿了是一餅野濕立立唔掂,
安而康至尊黃色好過佢。

你奶奶咁重身,尿又多,不如試添寧囉,夠乾爽,
醫院按夠鐘才幫病人換片,唔好要佢up住羅柚咁辛苦吧

伯爵府

MM2005 發表於 17-10-13 17:42

印象中好似買過護理寶,尿片尿了是一餅野濕立立唔掂,

哦。。。原來至尊好過護理寶。因為之前用過。只唔知邊隻好啲。聯合之前叫買護理寶。

翡翠宮

gloriap 發表於 17-10-13 17:53
哦。。。原來至尊好過護理寶。因為之前用過。只唔知邊隻好啲。聯合之前叫買護理寶。
...

醫院指明買?咁又奇喎,
我見我呢邊醫院阿姐,佢地換片車仔掛住個好巨型的安而康至尊尿片膠袋,我估佢地都是用佢,因見我未買片時用佢地的片個圖案都同至尊一樣。

昨天免費報的頭條日報同今天晴報有添寧夜用裝$8劵,如你咁岩有報紙劵咪拿去藥房/超市買包試試。
試得好咪買埋下日用裝試試。
(藥房價錢平過超市的)

翡翠宮

PCCW2319 發表於 17-10-13 13:55
之前消費者委員會測試中, 安而康尿液係5個牌子尿片回滲問題嚴重其中之一。

我爸爸電在夜晚會用添寧夜用尿 ...

添寧有片芯?真唔知,
但我無買片芯,淨用添寧,
夜晚9小時都無漏

翡翠宮

gloriap 發表於 17-10-13 13:23

咁濕法即是平價棉多囉,就算尿出唔滿,一壓落去尿會四邊散開咪滲濕褲囉

子爵府

親子王國15週年勳章

以下有消委會測試結果, 大家可以參考下:

https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E ... C%E4%B8%8A%E6%A6%9C

或google: 【消委會】5款成人紙尿片及褲回滲嚴重 百佳萬寧自家品牌上榜

水晶宮

MM2005 發表於 17-10-13 18:21
添寧有片芯?真唔知,
但我無買片芯,淨用添寧,
夜晚9小時都無漏

有呀!我係盈康醫療買。 但就唔多分店。 我係觀塘分店,.係工廠區。

天空之城, 快樂之地

伯爵府

MM2005 發表於 17-10-13 18:16

因為我老爺之前是但買。雖然大碼但條片細同吸收量唔得。因為我奶奶好肥同食藥尿量勁。我記得年頭入九龍醫院買過黃色果隻。老爺唔記得咗。有時護理寶冇貨佢又是但買。我今日見之前時間醫院換片幫佢包兩條。因為好林。

伯爵府

PCCW2319 發表於 17-10-13 18:59
有呀!我係盈康醫療買。 但就唔多分店。 我係觀塘分店,.係工廠區。

官塘幾間醫療用品我哋都望過。不過係望其他野。唔係望片。

水晶宮

gloriap 發表於 17-10-13 20:38
官塘幾間醫療用品我哋都望過。不過係望其他野。唔係望片。

協和街2間及牛頭角真善美都無。 盈康係觀塘駱駝添大廈裡面(唔係地舖)。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

PCCW2319 發表於 17-10-13 18:59

吸量1500ml
佢寫棉墊,唔係片芯喎,
差不多日用咁勁,咪好厚?
請問你幾錢包?

水晶宮

MM2005 發表於 17-10-13 22:00

吸量1500ml

我又唔覺得厚喎。 不過醫院阿嬸叫我唔好買靚片芯, 貴喎。 但我心諗, 片芯係到肉, 一正要用靚。 之前未買片芯, 醫院阿嬸幫我爸著2片尿片。真係.....

$109/46條/包。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至