親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章

係度得到好多石垣資訊,回饋下

2大1B玩6日5夜,出發前2日睇天氣預報係日日落雨,好彩最後有4日都係晴天,覺得tenki.jp預報最準同詳細

全程自駕,住民宿
用AIS sim card,大部分位置接收都OK
經Tripla訂位好方便,個人覺得好用過白金秘書
民宿落地玻璃無敵海景,但多蚊蟲

Day 1 - 石垣屋 ➡️SanA➡️海人居酒屋
SanA 2/F嬰幼兒用品買滿Yen5000可即場退稅,價錢算平,但款式少

Day 2 - Umi Cafe & Kitchen St. Elmo➡️Birthday➡️川平灣➡️農產品市場➡️不知名居酒屋
St. Elmo環境一流,香草雞扒好好食
有3歲以下小朋友,Birthday必去,好好好買,出血最多的地方,款式靚過西松屋
川平灣風景好靚,但坐玻璃船望的海底世界一般,近岸珊瑚大部分已白化

Day 3 - 【石垣島プリン本舗】布丁➡️竹富島單車遊(午餐:お食事処 かにふ)➡️沖繩塩屋Ma-suya➡️二船居酒屋
是日星期二,Vanilla Deli及竹富島黑糖冰 パーラー ぱいぬ島,都休息,尤其好多人係Vanilla Deli摸門釘
搭12:30船去竹富島,友利可以載幼兒的電動單車已全部出租,有需要的可能要早D去租,強烈建議租電動單車,踩得舒服好多。竹富島都多小路,預鬆D時間還車比較好。竹富島值得一遊

Cheuk2012    發表於 18-1-27 16:10

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章

回覆樓主:

Day 4 - Yaima民俗村➡️ミルミル本舖➡️Vanilla Deli➡️西松屋➡️Banna公園➡️舟藏之里
民俗村著琉球服影相好靚,馬騮仔好得意同主動
ミルミル本舖的雪糕加無敵靚景,推介
Vanilla Deli石垣牛漢堡超正,名不虛傳
Banna公園好大,遊樂場位好多蚊,要做好防蚊措施
舟藏之里食物幾好,中段的表演氣氛好好

Day 5 - 明石食堂➡️平久保崎燈台➡️米原海灘➡️和風亭
明石食堂豬軟骨麵好好食,必試
平久保崎燈台好遠曾經諗過放棄依個景點,但去到覺得遠都係值得,燈塔木牌已經無左
可能朝早落過雨加上天氣麻麻,米原海灘浮潛好失望,只見到10條以下魚仔
是日星期四,伊原間農園無開舖

Day 6 - 回港,玩足幾日先係用左4/5缸油

Cheuk2012    發表於 18-1-27 16:10

大宅

回覆樓主

Thanks

大宅

回覆樓主:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

公爵府

wcpcelia 發表於 17-10-14 15:28
thx for sharing

恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

男爵府

chu_lsc 發表於 17-10-14 11:45

2大1B玩6日5夜,出發前2日睇天氣預報係日日落雨,好彩最後有4日都係晴天, ...
你好, 請問可以俾民宿資料我嗎?謝謝

大宅

天使魔鬼 發表於 18-1-23 12:07
你好, 請問可以俾民宿資料我嗎?謝謝

我pm你呀

大宅

回覆樓主

請問可以比民宿資料我嗎?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

kp199756 發表於 18-1-23 13:31
請問可以比民宿資料我嗎?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Pm你呀:mother:

男爵府

外面有長台望出去平地是否就是民宿景? 好正呀, 可以比資料我嗎? 貴吾貴?

大宅

kksushi 發表於 18-1-23 16:55
外面有長台望出去平地是否就是民宿景? 好正呀, 可以比資料我嗎? 貴吾貴? ...

依張係民宿景,每朝一起身就望海,出面石仔地長枱位可燒野食,因為位置唔近市中心,一定要自駕先得,所以價錢算抵,link pm俾你

男爵府

chu_lsc 發表於 17-10-14 11:45

2大1B玩6日5夜,出發前2日睇天氣預報係日日落雨,好彩最後有4日都係晴天, ...
請問可以比民宿資料我嗎?

大宅

yintung100 發表於 18-1-23 17:40
請問可以比民宿資料我嗎?

好呀

男爵府

very good!! Before I thought it would be boring to travel to this island. I want to try to wear 琉球服影相 too!!

Is it better to go there in summer time?

大宅

cpcog 發表於 18-1-23 23:09
very good!! Before I thought it would be boring to travel to this island. I want to try to wear 琉球 ...

我覺得玩6日都唔夠,一d都唔會悶,本身想去幻之島、出海釣魚都唔夠時間去,因為我地真係每個景點慢慢行慢慢玩。如果想玩水又帶小朋友,最好夏天去,但就要小心風季

cpcog    發表於 18-1-24 14:57

男爵府

回覆 chu_lsc 的帖子

係呀,真係唔夠嫁,我上年SUMMER去左5日,我都覺得有好多地方都去得好趕,所以都plan緊今年summer再去,樓主可以pm民宿資料俾我嗎?

大宅

回覆 karen_szeman 的帖子

如果再去,仲可以去遠D的島玩,好似黑島都好吸引,同埋石垣附近都有幾個浮潛點,石垣風景靚、消費平,真係值得再去. Link pm u

珍珠宮

人人要求唔同
有朋友去完 話勁悶囉, 後悔
我覺得 HEA 下., 幾好呀 ! 放慢腳步 睇下風景, 食下野 好 RELAX
有 D 朋友 成日 問 - 有咩玩 ? 悶唔悶? 真係唔知點笞佢
要玩 大把野玩 但唔知乜野啱 佢心水想玩 ?
零概念 最好 自己上網 睇下 , 了解下先囉,

首頁

尾頁

跳至