跳至

首頁

尾頁

別墅

現在小朋友在香港讀書私校小學,諗住中學返溫哥華BC省讀上去,原本諗住讀政府學校,但有朋友話……現在多人選擇私校(同香港讀私校費用差不多),無論是配套學習環境好D……想問應該選擇政府定私校好呢?請大家比比意見

男爵府

sukimilkmilk 發表於 17-10-16 11:49
現在小朋友在香港讀書私校小學,諗住中學返溫哥華BC省讀上去,原本諗住讀政府學校,但有朋友話……現在多人 ...

私校好好多,但超級難入。

別墅

iris23407 發表於 17-10-16 21:04
私校好好多,但超級難入。

請問難是什麽?

男爵府

sukimilkmilk 發表於 17-10-16 23:17
請問難是什麽?

好的私校很少。(以溫哥華為例,男生更難,因為男校比女校少)有心讀,當地人一般從幼稚園已經開始入私校,學位不多,插班位更少。

成績要求很高。

別墅

iris23407 發表於 17-10-17 13:59
好的私校很少。(以溫哥華為例,男生更難,因為男校比女校少)有心讀,當地人一般從幼稚園已經開始入私校 ...

thx

大宅

sukimilkmilk 發表於 17-10-17 14:51
thx

請問有冇住溫東的家長,想知Gladstone 和Windermere 中學的ranking? 那一間好一點?若此兩間也不太理想,怎樣可跨區到Killnary中學?謝謝告知!

男爵府

lebelok 發表於 17-10-21 17:15
請問有冇住溫東的家長,想知Gladstone 和Windermere 中學的ranking? 那一間好一點?若此兩間也不太理想 ...

https://www.fraserinstitute.org/school-performance

你可查詢BC省各中小學排名

想讀Killarney嘅中學,你嘅居住地址嘅catchment需為該校區

亦都有cross catchment,呢樣要罔直接同學校查詢

男爵府

lebelok 發表於 17-10-21 17:15
請問有冇住溫東的家長,想知Gladstone 和Windermere 中學的ranking? 那一間好一點?若此兩間也不太理想 ...

你可以上Fraser Institute睇排名。
基本上系按住址分區,無得跨區。除非原區學校無位。

首頁

尾頁

跳至