論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人合約 1月17日到期, 但佢12月7日 - 1月6日會返菲律賓。而我上網睇過合約到期八星期前可續約, 以我工人計, 佢合約到期前八星期前係11月中,但佢12月頭飛啦, 怕搞唔切續約。所以早過8星期申請續約, 菲領事館 & 入境處受理嗎?

另外,佢放完假回港後舊合約仍未完結, 聽講需要去入境處申請一份文件 (由旅客身份轉返去僱傭身份) ... 個份係咩文件?

救解答, 謝謝!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cli2011 發表於 17-10-16 13:02
工人合約 1月17日到期, 但佢12月7日 - 1月6日會返菲律賓。而我上網睇過合約到期八星期前可續約, 以我工人計 ...

11月中入form, 等佢返港再拎新label, 得唔得?
放下自在

大宅

cli2011 發表於 17-10-16 13:02
工人合約 1月17日到期, 但佢12月7日 - 1月6日會返菲律賓。而我上網睇過合約到期八星期前可續約, 以我工人計 ...

你寫1月17日合約到期,要望清楚護照內的visa 是否真的是1月17日到期,如果是,就冇問題。只要她在 visa 到期日前回港,再搞續約,就ok.
好似不接受早過8星期前續約…

大宅

回覆 Rowena 的帖子

放假回港後至完約2 個星期都無, 到時先搞續約夠時間嗎?

水晶宮

cli2011 發表於 17-10-17 11:19

攪完續約才放假回鄉。入境處個visa label 会寫明新合約编號及新visa expiry date

大宅

cli2011 發表於 17-10-17 11:19

正如5樓講,應該可以續約先走,但時間要計到剛剛好。首先叫姐姐去問領事館最早可以幾時收表,同時間你幫她網上約入境處的籌,最壞打算晨咁早去排隊,好似話預全日在入境處,但即日有新 visa. 攞到新 visa, ✈!

首頁

尾頁

跳至