在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友3年級、K3、N,老公經常不在港,有工人煮飯做家務,我負責買餸,我工作時間自己安排,小朋友細時勞心勞力,而家勞心勞力加勞氣,開始頂唔住,大兩個經常爭寵頂咀鬥氣,雙方老師都叫我分配多d時間,點分身呢

侯爵府

你有工人幫手已經好好,我無四大長老無工人,一腳踢湊三個,好彩家姐生性幫手照顧妹妹及做家務,我賞罰分明,三個都已返學,至少有半天可以做自己的工作

wcpcelia    發表於 17-10-17 10:44

侯爵府

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實你可能唔識分配時間,已經有工人幫你,你可專心睇細路!

男爵府

回覆 Ah_Mi 的帖子

之前都係自己湊,工人到了兩個月,真係幫到好多,我都無長老幫手

Ah_Mi    發表於 17-10-17 21:06

男爵府

回覆 aptcan 的帖子

我一直有工作,有時太忙返到屋企都要跟進公司事情。。。

男爵府

回覆 Ah_Mi 的帖子

你要工作嗎?之前因想放多些時間在小朋友身上,所以唔請工人寧可慳住用唔使放太多時間工作,我嗰時覺得幾好,但公司近日開始要求做好業績,我唔想失去工作,所以請工人兩頭兼顧,辛苦過全職湊小朋友

子爵府

三個小朋友番學嘅時間有重疊嗎?如有,叫工人買埋餸
如果想再慳D時間,可以叫佢一次買定2-3日嘅餸

第一日食唔放得耐嘅餸 e.g. fish, 綠葉菜
第二日食肉類,綠葉菜; 再醃定D肉 for第三日食(咁樣可以唔使急凍之餘亦可以擺耐D)
第三日食肉類,瓜、根莖類或蕃茄等

咁起碼你放工番屋企淨係雖要跟P.3 & K.3嘅功課

唔知你小朋友做功課情況啦,如佢地可以自動自覺做功課,咁你番去淨係幫佢地對就最理想

最後最最最重要嘅係要好好照顧自己嘅身心,think positive, 今日對子女嘅付出,到佢地大D就會明白媽媽對佢地嘅愛;老公唔使出差嘅日子就盡量要佢take up多D

加油呀!

侯爵府

回覆 keroro113 的帖子

我係接 freelance在家寫 program,時間自己控制,大多是趁上午她們返晒學工作,下午細女在家午睡就做家務,黃昏家姐回來就對功課,趁她改正就煮飯,都係果句“好好安排時間,放鬆心情!”

wcpcelia    發表於 17-10-18 11:21

禁止訪問

男爵府

回覆 ncoo 的帖子

好,你嘅提議我無做過,一於實際d set好時間,再隨機應變

男爵府

回覆 darichie 的帖子

工人買餸唔得,買貴左都算,食物唔新鮮我真係接受唔到,唔知係佢打斧頭定街市人恰佢,唔想因爲咁話工人,因為湊三件好難有姐姐做,不過買餸我都ok的。功課我睇得好開,放手俾佢地自己做,我只係對做齊未,我無花時間同佢地溫書,但會講故事
返放學而家輕鬆好多了,之前無姐姐先難頂,但已成往事,我直頭當係自己嘅戰積

男爵府

回覆 darichie 的帖子

老公工作辛苦,放假都唔想勞動佢其實主要係小朋友有情緒時最辛苦,一係無事,一有事就一個發完俾我平伏左後,另一個就黎料。。。幸好細B尚算穩定。
仲有,如果外出或有活動時,小朋友各有意見不肯相讓,大家又會點處理?

首頁

尾頁

跳至