3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

民房

預產期原本9月4,最後仔仔早產8月3出世左。
5.4磅,因早產問題住左半個月醫院。出院果時都係5.4磅。 依家2個月多D,重11磅,高57cm, 頭圍37cm。 醫生話仔仔重得太快,叫我俾少D佢食,但BB肚餓就俾奶架喇,好難俾少D。 而且又話仔仔頭大,但我又唔覺得佢好肥同頭大。,想聽下大家既意見

別墅

回覆樓主

睇多過e生

試下6按水比五按粉

大宅

回覆樓主:

咁細個唔好開稀啲奶,會唔夠營養,bb餓就食㗎啦,bb早產,重得好咪好囉

大宅

穎晴李 發表於 17-10-16 22:37
5.4磅,因早產問題住左半個月醫院。出院果時都係5.4磅。 依家2 ...

真的可以睇多個醫生。凡事過量也是不好。
你係咪餵人奶?如果不是,可以考慮B.B. 哭等10-15 分鐘先俾奶。你B.B. 一日奶量在建議水平?
B.B. 太肥會影響日後比較容易肥

大宅

5.4磅,因早產問題住左半個月醫院。出院果時都係5.4磅。 依家2 ...

我都覺得Bb 重得太快, Bb 兩個月體重已經係出世的一倍有多, 怕身體內臓機能負擔太重...所以先叫你比少d bb 食, 等體重和身體機能同步發育. 你係唔係餵奶粉的?

大宅

其實就咁睇number,佢唔係特別重同高
我細仔出細38週,5.8磅。1個月後都10磅啦,高60cm...

正常出細後一個月係要double 個重量wor

複式洋房

我仔37週因我身體問題bb催生,他出世剛5磅住院一星期.出院都係5磅,第一個月4.2kg.第二個月5.4kg,姑娘話食得好好.兒科醫生也見過3個.話媽媽湊得好,宜家我仔就8個月9.3kg.(出世太輕了.醫生建議食奶粉.叫奶粉溝稀點容易bb吸收)如果你擔心就睇醫生最直接.

大宅

lalang02 發表於 18-3-18 08:38
其實就咁睇number,佢唔係特別重同高
我細仔出細38週,5.8磅。1個月後都10磅啦,高60cm...

正常係半歲先double 出世時重量 一歲係3倍呀...

大宅

Shanyingying 發表於 18-3-18 16:34
正常係半歲先double 出世時重量 一歲係3倍呀...

6個月先double? 無可能啦!

6個月正常都13-15磅....唔止double.

我細仔係瘦,6個月都有15磅。

出細得5-6磅

大宅

lalang02 發表於 18-3-18 23:17

我女出世7磅2,一個月後10磅,姑娘講中碼變大嗎,2個月12磅,如果你講一個月double,我女咪1個月變14磅先正常?

大宅

chanling1017 發表於 18-3-29 08:57
我女出世7磅2,一個月後10磅,姑娘講中碼變大嗎,2個月12磅,如果你講一個月double,我女咪1個月變14磅先 ...

我生兩個 都係滿月double 重量 而醫院都答係正常要係咁!

男爵府

lalang02 發表於 18-3-30 09:33
我生兩個 都係滿月double 重量 而醫院都答係正常要係咁!

我喂人奶,正常4個月係出世double size,世衛表都係咁講

大宅

lalang02 發表於 18-3-18 23:17

我女出世8磅,如果滿月double咪16磅?!
事實上佢6個月先double多DD,生長線一直keep住75!

大宅

chanling1017 發表於 18-3-29 08:57
我女出世7磅2,一個月後10磅,姑娘講中碼變大嗎,2個月12磅,如果你講一個月double,我女咪1個月變14磅先 ...

唔應該諗double 先係正常,我女出世8磅2,一個月9.99磅,之後一直100%成長缐,高大型,下星期2歲,現35磅94cm 高

伯爵府

回覆樓主

一個月double係過肥呀。兒科醫生係咁講。小朋友重得太快心肺功能會冇咁好。

伯爵府

如果醫生建議你唔好俾咁多就唔好俾咁多,怕bb身體負擔太重

別墅

lalang02 發表於 18-3-30 09:33

我個b今年5月出世時7磅,滿月時10磅,健康院姑娘話體重好理想。

首頁

尾頁

跳至