懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我知呢個階段bb心跳應該要每分鐘130以上,但我用胎心機數,得70左右,好驚,好擔心。。上胎全個孕期都有聽,所以好肯定今胎係慢左好多。。

已經約左私家醫生星期四檢查,但呢刻心情真係好無助。。我應唔應該去急症?

已經做左T21,一切正常,但懷孕4wk時有出過鮮血幾日。。

有無人有類似經驗?thanks

別墅

回覆樓主

我聽過好多人都比部胎心機嚇餐懵,所以我覺得見左醫生確定左先,唔好自己嚇自己!一定無事!

複式洋房

可能係聽錯左位,我都試過聽錯嚇餐死即時睇私家,結果去診所照超聲波係150下

男爵府

we523 發表於 17-10-16 22:56
我知呢個階段bb心跳應該要每分鐘130以上,但我用胎心機數,得70左右,好驚,好擔心。。上胎全個孕期都有聽 ...

我覺得你聽錯位 70幾係你自己脈搏 14周係毛毛上少少 你試下 同埋忍小便聽我覺得易搵d

男爵府

回覆樓主

我用有數字顯示的有時搵到自己心跳都係70幾80,嚇親,再搵搵就正常,如果你要自己數更加容易嚇親

水晶宮

回覆樓主

應該自己嚇自己。
所以我醫生叫我自己一定唔好買同用。

男爵府

we523 發表於 17-10-16 22:56
我知呢個階段bb心跳應該要每分鐘130以上,但我用胎心機數,得70左右,好驚,好擔心。。上胎全個孕期都有聽 ...
家用胎心機呢個週數可能未用得wor. 你睇返說明書幾週開始可以用吧。

複式洋房

多謝大家,我都希望係聽錯。。
但因為上胎由3個幾月聽到生,所以知道點樣搵bb心跳。。
另外係尋晚聽時,feel到佢游黎游去,心跳聲係忽遠忽近。。
而且再同自己心跳比較過,係唔同frequent。。
所以真係好擔心,但我決定唔再聽住,等星期四見醫生再檢查清查。。
希望bb健康。。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

兩胎都系同一部機嗎?唔好太緊張,去醫生果度CHECK下。

大宅

我都試過BB 心跳慢左好多,但最後find out 到原來係自己心跳 唔好太擔心,relax,祝福你

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你問下醫生喇,真係咪自己嚇自己吖

大宅

你係咪聽錯咗自己條血管乍⋯我上次去政府檢所個醫科生都聽到我條血管當咗係bb心跳⋯係咁俾教授問佢點證明⋯嗰時我勁想提佢一邊把我脈做cross check....但又怕會害咗佢⋯之後教授用同一部機聽第二個位就聽到正常bb心跳

大宅

我睇兩個醫生都話唔好用胎心機,因為好多媽媽都自己嚇自己,如果個胎有事,首先係胎動少左。

複式洋房

我2胎都用同一部胎心機,希望只係我放ge位置唔好啦。。星期四見醫生,希望一切正常,始終4wk時流左5日鮮血,令我好擔心。。

伯爵府

we523 發表於 17-10-17 19:13
我2胎都用同一部胎心機,希望只係我放ge位置唔好啦。。星期四見醫生,希望一切正常,始終4wk時流左5日鮮血 ...

會唔會個機用咁耐老化左呀?叫c6做運動做到100下心跳以上再度下佢睇下
Or度小朋友/動物心跳

大宅

we523 發表於 17-10-17 19:13
我2胎都用同一部胎心機,希望只係我放ge位置唔好啦。。星期四見醫生,希望一切正常,始終4wk時流左5日鮮血 ...

請問醫生有冇話點解會出血?

我情況同你好似,又係4w開始出血,多到好似m甘,第六日先停,所以依家好擔心

複式洋房

Kesnalam 發表於 17-10-18 09:01
請問醫生有冇話點解會出血?

我情況同你好似,又係4w開始出血,多到好似m甘,第六日先停,所以依家好擔心

因為我7wk先知自己有左,4wk出血時我以爲自己m到,因為流足5日,同平時m分量差不多。。
醫生話可能著床血,但我覺得無理由咁多。。
Anyway醫生叫我當無事wor。。

大宅

we523 發表於 17-10-18 14:21
因為我7wk先知自己有左,4wk出血時我以爲自己m到,因為流足5日,同平時m分量差不多。。
醫生話可能著床血 ...

我醫生就話因為著床位太接近子宮頸,所以引致出血.

Anyways, 我都祝你順順利利,生一個肥肥白白嘅bb!

首頁

尾頁

跳至