樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 fatvv 的帖子

aa千萬不可盡信?他們多數只想賺錢

複式洋房

ocean123456 發表於 17-10-17 15:20
好想樓換樓 , 但一想到印花稅就卻步 , 印花稅+律師費+地產佣金 , 唉.....好似未見官先打80大板 ...

買新樓發展商會幫你畀住先

水晶宮

kvvvcheung 發表於 17-12-21 10:03
個經記話好少人肯租番俾前業主

當然不是啦!你中介昆你者。我換樓時,直接放盤時同中介說明,成交後租比我們3-4個月,租金以減樓價形式去比,咁新業主變相都可以省少少印花稅。我們要求是4個月時間,最後是剛剛好搞定。起碼不用搬二次,但當然,自己手上有其他資金可以比我去比新樓的細訂。咁我要求新樓的舊業主盡早比鎖匙我裝修,咁好彩都夾到。(最重要我新樓不是大整。)
搬屋是好煩的事!好晒時間!

大宅

ocean123456 發表於 17-10-18 00:20
想換大9xx萬樓, 要比百幾萬印花税, 要之後才退回一半, 真係好難換樓
...

唔係全數退回?點解只係退一半

別墅

回覆樓主

我都係樓換樓
先賣, 2日後買返, 跟返正正印花稅
另外同買家講售後租3個月,所以中間唔駛搵屋搬

洋房

@barbie@ 發表於 18-10-14 17:38
唔係全數退回?點解只係退一半

點解你覺得要係全數退回? 印花稅係政府收入的一部分, 買賣樓宇, 根本就係要比錢政府
至於點解退一半, 因為之前比左雙倍, 而家退返一半比你, 咁你淨交咪只係1個unit的稅, 唔係雙倍lor

計我話, 呢個雙倍稅政策真係on9兼擾民, 應該係先比1個unit, 然後設立一個期限, 例如9個月內, 要繳清第二倍印花稅, 咁先係道理, 如果佢唔交, 就當一般逃稅處理

而唔係有理無理要人交左兩倍先, 之後退一半....on9...!

伯爵府

當年幾年前換樓,睇中左個三房好鍾意,心急第二日即簽約hold住,即刻叫地產佬(我老公個廿年老死)幫手放當時的2房。
多人好辦事,老死叫個熟客(係外國住)特登飛回香港買左我地個單位作收租用,
2個多星期內處理完一買一賣,
仲要籌旗$$$$$,心臟都快爆炸!
仲要幫我地叫個客俾多三個月我地住,
等新樓裝修。
同2邊業主溝通交易日子,延長交易日子,叫埋另一個老死(做律師樓)處理成先賣後買的程序,
咁就唔使俾雙倍稅,之後要上返律師樓宣誓,證明只持有一個物業。

世上有好朋友助你,
真係好幸運(emoji)(emoji)感恩。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至