樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chingchingcandy 發表於 17-10-18 12:41
我啱啱換咗三房,先賣後買,咁就唔洗比 double,我買七百幾比咗廿七萬幾印花税。
...

想問你 你放盤幾耐有人要 ?中間先賣後買個timing 米要好夾? 成交左 新樓又未有 咁住那呢

禁止訪問

民房

ocean123456 發表於 17-10-18 08:09
二千幾萬樓?? 我睇九百幾萬樓要14x萬印花税,減半都7x萬,我有無計錯?

你個aa強烈計錯數。你最好唔好跟佢買...
已有樓買900萬係要比大約140稅,但退就唔係就咁除2

evip    發表於 18-11-12 17:48

子爵府

ocean123456 發表於 17-10-18 13:57

賣完第二日買都得啦!

大宅

pypy405 發表於 17-10-19 10:31

想問你 你放盤幾耐有人要 ?中間先賣後買個timing 米要好 ...

我賣後買只差兩日,我同自己層樓既新業主租返大半個月,因為新嗰邊要裝修。

男爵府

chingchingcandy 發表於 17-10-20 08:45
我賣後買只差兩日,我同自己層樓既新業主租返大半個月,因為新嗰邊要裝修。
...

So perfect
可以咁

男爵府

aaronmok 發表於 17-10-20 08:40
賣完第二日買都得啦!

都要睇岩盤先得啊

複式洋房

應該全退
樓換樓 換個好環境姐 又吾係炒...

複式洋房

ocean123456 發表於 17-10-18 08:36
因為我揾二手樓,地産經紀計比我睇九百幾萬樓,百四萬印花税,代我賣樓後退回一半。
...
點會呀, 我剛剛先賣後買, 都係俾34萬STAMP DUTY (900萬樓)

大宅

簡單d
如果已有物業,買多一層,當 10m,就交1.5m 税 (15%)。
如果原本物業6個月內售出,就退回15%,只需交回 3.75%
如果新樓,6個月由出入伙紙起計。

男爵府

chingchingcandy 發表於 17-10-18 12:41
我啱啱換咗三房,先賣後買,咁就唔洗比 double,我買七百幾比咗廿七萬幾印花税。
...

咁搵地方租住先?

伯爵府

abby516 發表於 17-10-20 15:26
點會呀, 我剛剛先賣後買, 都係俾34萬STAMP DUTY (900萬樓)

d印花稅貴到癲,打工仔有派儲.

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

kvvvcheung 發表於 17-12-20 14:43
咁搵地方租住先?

我們個前業主就咁,睇岩樓先賣,之後同我們租番四個月裝修,所以我們有排先入伙。

男爵府

pinkybee 發表於 17-12-21 09:46
我們個前業主就咁,睇岩樓先賣,之後同我們租番四個月裝修,所以我們有排先入伙。
...

個經記話好少人肯租番俾前業主

子爵府

親子王國15週年勳章

pypy405 發表於 17-10-19 10:31

想問你 你放盤幾耐有人要 ?中間先賣後買個timing 米要好 ...

有D人會同買家頃好租返幾個月

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

順便問一問,有冇知邊一位官

[地產] 1小時15分鐘前
【now.com地產】前高官卸任不久,被揭發購入豪宅。由於身處官場時,其人曾多番提示市民入市有風險,事件引來不少評論揶揄。
平心而論,有關前官員的行為其實不值苛責,但事件反映的市場意義,或許更值得樓市參與者留意。

首先,作為政府高官,不管他自己的立場、觀點為何,根本不可能,亦不應該與政府唱反調。

作為財金高官,任何時候提醒市民入市小心(不管是樓市、股市)都是應有之義,不太可能會有高官鼓勵市民放膽買樓買股;更何況近年政府要控制樓市,官員提示市民留意風險,完全合情合理。

當然,如果官員一方面向市民明示暗示市場有風險,自己卻大手入市,那在政治倫理上大有可議之處;但現時我們看到的,是前高官在脫離官場後,方才入市,原則上有關行為並沒有違反甚麼倫理標準。

某程度上,更可以說,有關人士當官時有所犧牲,明明想入市/有需要入市,也因為官方身份而忍手。有關的情況,總比主管教育的官員一方面大手改革這、改革那,一面把子女都送去國際學校更容易為市民理解。

事件折射的市場訊息反而值得我們進一步深思:前高官應該對香港的財金環境有充分了解。他退任後入市,固然可能是個人或家庭需要,而沒有太多資產升值的考慮。不過,將心比心,如果他掌握的數據會令人預期樓價會大幅下跌,在情在理,恐怕都不會在退任不久便斥資置業,至少,繼續租樓住不會引來多方諷刺。

合理的推測,政府高層掌握的數據至少不會對「樓價大跌」的預測有強勁支持。當然,此不是甚麼驚天大發現:雖然樓價高企,但對明年樓市走勢的預測,仍是估計上升的較多;而作為少數意見的負面預測,即使估計樓價下跌,幅度也只有10%。

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

kvvvcheung 發表於 17-12-21 10:03
個經記話好少人肯租番俾前業主

其實前業主也說可以另覓地方,不過見大家也有小朋友,而且我們也不趕,就賣個方便比人,希望佢錫住間屋。

禁止訪問

子爵府

ocean123456 發表於 17-10-17 15:20
好想樓換樓 , 但一想到印花稅就卻步 , 印花稅+律師費+地產佣金 , 唉.....好似未見官先打80大板 ...

我想換無諗咁多,呀Q d 諗都係賺返嚟 始終自住舒服好多! 同埋長遠都係升

伯爵府

kakabee 發表於 17-12-21 10:52
順便問一問,有冇知邊一位官

[地產] 1小時15分鐘前
陳x強

首頁

尾頁

跳至