論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無好介紹?另外有需要提供手機俾工人嗎?

大宅

c9b 發表於 17-10-19 05:09

手機電話咭工人自己負責,僱主無責任提供。

wcpcelia    發表於 17-10-19 10:13

水晶宮

《要唔要比部手机工人用?》呢條問題係月經post. 新手僱主其實谂下工人個工作日程就知 洗唔洗比手机工人用。

如你工人需要出外工作, eg. 買餸、湊小朋友返學、陪老人家睇医生, 你比部最簡單的手机比工人用, 工作完後放手机在特定位置。工人的私人手机及电話卡, 你唔需要理会。

大宅

回覆樓主:

我出左個78蚊3000分鐘plan比佢。
5G 4g.之後慢速無限上網。但cut哂idd同sms.
同佢講明講多個3000分鐘自己比錢。

因為我屋企無家用電話,而且我需要佢帶我女返炮台山教會(我住東涌)。
我上班時間太長。比張sim卡佢等我自己方便叫佢做野同睇下佢係邊度。

手機如果佢需要,我會攞部幾年前既舊電話比佢用。

不過屋企wifi我都有比佢用。叫佢可以連絡屋企人。

講明左唔可以過份亂用手機,如果唔係咩都唔比用。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

上網唔洗僱主包架喎

男爵府

回覆 c9b 的帖子

月經題,抓文先!

大宅

回覆樓主:

我俾佢用屋企WiFi , so far姐姐都係做完野,在晚上10點講一個鐘頭電話就訓覺。

利申:我地人少,小朋友上小學,工作清閒,但若小朋友細,建議唔好俾。

子爵府

回覆 c9b 的帖子

請左3次工人, 電話及咭也不是我提供, 也不用wifi, 她們也是已有2個電話......
你點阻止到. 我通常用whatapps tel , 他們喜歡不用計電話費.

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

外傭會買到無限數據嘅電話卡,唔賣比香港人,淨係比外傭買嘅,佢地放假就會有人帶佢去,從來冇處理過電話卡問題,但係個個姐姐都上到網同埋開工玩電話

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

用咁多年工人都從來冇提供過電話/電話卡比佢哋。
主 賜 平 安

男爵府

唔使理佢, 佢地有方法買, 唔好比wifi 佢, 我舊工人日日煲中日韓劇, 煮緊飯都煲劇, 冇時冇刻都 face time.

男爵府

謝謝各位的意見!咁我都係睇佢嚟到再算,wifi就唔俾佢用喇

複式洋房

她們有自己方法無限上網, 根本不用你給wifi

首頁

尾頁

跳至