自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來想約舊同學聖誕節去旅行,但佢話半年內什麼都不要預他! 因為佢係新入職公務員, 工作量不輕,佢話他的拍擋下月退休,但上司話要等到拍擋放哂退休後所有大假(有160 幾天)才有人頂替,即係話這半年要一個人做兩個人的工作?

公爵府

yoyo_yoyo_yiu 發表於 17-10-19 06:58
本來想約舊同學聖誕節去旅行,但佢話半年內什麼都不要預他! 因為佢係新入職公務員, 工作量不輕,佢話他的 ...

唔知,唔係做政府,但喺政府或其他機構,一個人做兩個人嘅嘢,或者,兩個人做一個人嘅嘢,都唔係特別事

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yoyo_yoyo_yiu 發表於 17-10-19 06:58
本來想約舊同學聖誕節去旅行,但佢話半年內什麼都不要預他! 因為佢係新入職公務員, 工作量不輕,佢話他的 ...
我估:
退休前放假=職位仍未有空缺,只是佢放緊假,所以暫時不可以加任何人手。要待佢放晒假,真的離開政府,才可以加新人入空缺位。

有錯請指正。

大宅

回覆樓主:

唔係政府機構啦,呢啲情形私人機構重多啦,病假.產假啲人走咗冇請返呀

子爵府

我先生可以儲180日假,通常佢地會好似你同事咁,退休前放晒啲假。因為只係‘放假’,所以暫時不可以加入新人,咁就同事頂埋去⋯好彩有得acting, 無既就、就咁頂埋去。

大宅

回覆樓主:

same case,我同事退休,不過我就有得acting,多份allowance

子爵府

畀面勳章

如我新入職就吾會請旅遊假啦,一來自己都要熟習下環境工作程序,二來吾想影響其他同事工作及其他。
現在政府同公司機構都一樣,大把人一個人做兩個人嘅嘢,二個人做兩三個人嘅嘢,當然亦有好多吾使點做,都係要睇你公司性質/部門。

tom_s18    發表於 17-10-19 10:29

子爵府

畀面勳章

tester5 發表於 17-10-19 07:14
我估:
退休前放假=職位仍未有空缺,只是佢放緊假,所以暫時不可以加任何人手。要待佢放晒假,真的離開政府 ...

我估都係,講預算/配額。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

你舊同學好有責任心,有啲話知你都照放(如有假), 唔得就放病假!

子爵府

回覆樓主:

double sideway到拍檔清晒年假㗎。
仲有你朋友不能放超過連續3日大假、病假等,否則嗰個月會無左錢。
但又唔知會不會有人頂佢個位,所以唔知doub到幾時。
但有權唔doub的

大宅

c9c99 發表於 17-10-19 07:53
你舊同學好有責任心,有啲話知你都照放(如有假), 唔得就放病假!

大宅

你個friend冇同你講有幾咩好處啫,第一 公務員頂同事如頂比自己高级的,就有那同事相同人工的津貼,不是白做的。第二 有頂高級同事經驗,會有機會比上師寫好自己的report增加升職機會。私人公司話cut人就cut人,要你頂埋不加人工也無可奈何喎,相比之下,公務員制度已經不錯罷……

侯爵府

願我能 發表於 17-10-19 08:02
仲有你朋友不能放超過連續3日大假、病假等,否則嗰個月會無左錢。
但又 ...

我都聽朋友講過, 朋友唔想做兩份, 佢話自己的工作已經頭昏腦脹,寧願唔要錢,拒絕double

琥珀宮

儲咁多假要儲幾耐?

男爵府

mandy952 發表於 17-10-19 11:55
儲咁多假要儲幾耐?

舊制公務員一個月可以儲到3.幾日假, 好多時都放唔哂,好快就會儲到爆假架啦

大宅

水草 發表於 17-10-19 11:43
我都聽朋友講過, 朋友唔想做兩份, 佢話自己的工作已經頭昏腦脹,寧願唔要錢,拒絕double

...

唉……正常人去做野,梗係唔想做不正常份量,但有時真的無奈。有水補總好過老馮要你做,真係接受唔到只有走。

侯爵府

醒目開學勳章

Hellomimi112 發表於 17-10-19 11:01
你個friend冇同你講有幾咩好處啫,第一 公務員頂同事如頂比自己高级的,就有那同事相同人工的津貼,不是白 ...

不一定的,有些部門好孤寒,分開唔同人頂,每人唔過30日,無錢收。

男爵府

畀面勳章

願我能 發表於 17-10-19 08:02
但又 ...

不可以放多過三日只係限double sideway 30日,如sideway多過30,就可以放取假期而又有薪

大宅

春卷 發表於 17-10-19 21:01
不一定的,有些部門好孤寒,分開唔同人頂,每人唔過30日,無錢收。

咁呢個似乎似"人治"度縮管理方法,幫政府摼錢克薄下屬討好上師。我識的公務員都跟足正常有津貼的。就算真係冇津貼,打工的除了另謀高就,都係無奈接受,好普遍冇乜特別。

侯爵府

回覆樓主:

Pre-retirement leave,係可以有人fill 佢個位,一係搵人act, 一係搵個正莊坐

首頁

尾頁

跳至