自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

強積金好似65歲攞得,長者卡又係.吾通5年要用積蓄生活??

象牙宮

如果早退休可以提早申請攞強積金。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我媽個陣60歲退休, 係可以拎返MPF架~
Childhood is journey, not a race.

大宅

其實MPF唔一定要60歲先攞得,提早退休可以提早攞

侯爵府

哦咁如果退左休,去做兼職咁係未吾攞得架.咁少錢吾夠用WOR..

子爵府

回覆樓主

唔係喎,我媽50已退休,由50幾歲年年問,問到上兩年60歲,都話唔攞得?我都覺得好奇怪…?

男爵府

係咪要去宣誓,才可提早攞MPF。

男爵府

係咪要去宣誓,才可提早攞MPF。

侯爵府

回覆 siuba 的帖子

吓....點算好???吾攞得就C啦...

象牙宮

ydoris 發表於 17-10-19 11:10

退休, 退左休, 早退休= 冇收入。
自然要用積蓄 過日子。

一搵錢就積蓄... 至退休。

退休后也可以 part time 工作, 增加收入來源。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

回覆 333s 的帖子

儲錢..梗係知啦.儲1百蚊,有80蚊係俾仔囡學費,10蚊係C6,10蚊係我.我退休之年,佢地剛出身OR可能仲讀緊書..好悲哀.

珍珠宮

回覆 ydoris 的帖子

只要證明唔會再工作, 就可以攞返強積金.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

MPF
提早退休:你必須年滿60歲並已終止所有受僱及自僱工作,並作出法定聲明指無意再次受僱或自僱。你可以選擇一筆過或分期的方式提取累算權益。

係可以提早退休, 但必須年滿60歲呀!
Childhood is journey, not a race.

男爵府

一早要储定錢, 如果等MPF真係老左無好日子過, 宜家d人閒閒地80-90歲命。

比你工作30年, 有100萬MPF (2000年先有MPF), 60歲退休, 唔計算利息(用來抵扣通脹, 其實都唔夠), 如果85歲命,即係一年得$4萬, 一個月得$3333, 如果子女無咩錢比, 真係住公屋都唔夠比租同水電費, 何況老左病痛又多。

何況有幾多人退休時MPF有100萬?

侯爵府

100萬先得3333,未即係100蚊1日.都係吾好咁長命好啦.

侯爵府

ydoris 發表於 17-10-19 11:43
回覆 333s 的帖子

儲錢..梗係知啦.儲1百蚊,有80蚊係俾仔囡學費,10蚊係C6,10蚊係我.我退休之年,佢地剛出身O ...

有好多上左年紀既都要做野
原因係為左生活
咁後生時儲唔夠退休後洗費就一定係要繼續做架啦
長工唔請就做part time
就算做part time 超過某工時都要比mpf 你
咁樣就一定唔可以申請提早拎啦

侯爵府

日日搭2蚊車,去北河街攞飯盒.來來回回..都要錢.又攞吾到3餐.仲有幾年退休,而家發下力賺錢先得..

象牙宮

ydoris 發表於 17-10-19 11:43
回覆 333s 的帖子
儲錢..梗係知啦.儲1百蚊,有80蚊係俾仔囡學費,10蚊係C6,10蚊係我.我退休之年,佢地剛出身O ...

佢地剛出身OR可能仲讀緊書..好悲哀. 有政府 grand loan.
退休之年, 我 未發達。可能你發左達。未知數呀。

儲蓄由搵到錢開始就是正道。 其它不知數。對不?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

ydoris 發表於 17-10-19 11:10

只要你有醫生証明,目前不適合工作,是可以攞返的,你再工作,份强積金就硬性規定65歲才可攞到,但現在政策有無改變就唔清楚。

水晶宮

回覆樓主:

樓主你講自己?
問老公攞唔得咩?
一係繼續工作
唔係就等拎長者生活津貼

首頁

尾頁

跳至