自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

話說6月時續左網上行家居上網服務, 轉左ROUTER 後電話等電子產品一待機就斷WIFI, 咁由6月到宜家一直都有打上去反映, 佢地一直答覆跟進中.... 今日有位TECHNICAL MANAGER 覆我, 話佢地冇問題, 問題係我到... 叫我自己上網搵方法解決......... CRAZY...

公爵府

happygirl_001- 發表於 17-10-20 15:45
話說6月時續左網上行家居上網服務, 轉左ROUTER 後電話等電子產品一待機就斷WIFI, 咁由6月到宜家一直都有打 ...

如果係router問題確實係唔關佢哋事,除非個router係佢哋度買

禁止訪問

子爵府

littledot 發表於 17-10-20 18:25
如果係router問題確實係唔關佢哋事,除非個router係佢哋度買

有時條cable or 插頭既問題,影響連接

莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

珍珠宮

回覆樓主:

你之前post我都留過言,
斷線問題每日都仲發生緊,
真係好煩好嘔血
我連發夢都夢到個師傅打比我問我今日有冇斷線,真係人都癲!!

子爵府

littledot 發表於 17-10-20 18:25
我個ROUTER 係佢地提供的....

子爵府

月見草 發表於 17-10-20 18:30
如果你個router係你自己嘅,咁的而且確佢哋幫你唔到喎!
個ROUTER 係佢地提供的, 同埋佢話我家中所有電子產品問題.... 但會咁啱同一時間發生?(續左約轉左ROUTER 先發生, 係公司用公司WIFI, 或係親友家中用佢地WIFI 都冇事)我也去APPLE SHOP 請維修人員CHECK 過, 佢地結果係我電話, IPAD 冇問題, 佢話咁情況好大可能係ROUTER 不安全或ROUTER SET 左野.. 我有問網上行提出APPLE 維修人員檢查後的結果, 佢都可以一口叫我自己上網去討論區搵方法解決

子爵府

回覆樓主

會唔會你同層有人同你個router 爭用同一個頻譜,所以隔離屋一上網, 你地會勁斷線, 試下set改用第二條頻譜,應該解決到,我屋企之前都係咁, 斷線斷到勁火。

子爵府

Lorican 發表於 17-10-20 18:34
你之前post我都留過言,
斷線問題每日都仲發生緊,
真係好煩好嘔血
好多謝你明白我的煩惱... 之前幾個月成日話會CHECK, 等TECHNICAL REPORT, 但攪得二攪, 再三問佢地大約幾時會有REPORT, 第二日就覆話REPORT 出左唔關佢地事 (不論 ROUTER 定線路), 你自己上網搵方法, 我們唔會FOLLOW

珍珠宮

happygirl_001- 發表於 17-10-23 11:09
好多謝你明白我的煩惱... 之前幾個月成日話會CHECK, 等TECHNICAL REPORT, 但攪得二攪, 再三問佢地大約幾時 ...

你而家點??
我仲係繼續不斷斷線,
佢地話只可以不繼搵師傅整,
完全唔付責任,不知所謂

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

有冇換過個router?

子爵府

Lorican 發表於 17-11-3 21:21
你而家點??
我仲係繼續不斷斷線,
佢地話只可以不繼搵師傅整,
我同你一樣, 完全不負責任。我打埋去獨立投訴部門投訴, 又聲稱專人跟進,問完成個case 的詳情, 佢話會聽埋之前的對話錄音,星期五回覆係: 冇得cancel 合約;也不能換新款(試左半個鐘冇斷過線果款),因佢話佢地買機返來要成本, 不可能就咁俾我用; 今日再換router, 但都係現在用緊果款, 佢話再試一試。
我有問佢如問題都係係解決唔到的話, 還有咩方法,佢俾左二個option 我: 一是照用1000m, 佢地收回router, 我自己買上次我朋友拎來試果款,但不會減月費; 二係轉用500m, 月費158, 也是不包router
我同家人都唔太想自己買router 自己裝, 因一來唔識, 買左都係要朋友上來幫手整,二來如中途有咩問題佢地又會話因是我自己的router 佢地唔會support

子爵府

野原美冴 發表於 17-11-3 21:40
有冇換過個router?
冇... 佢話佢地買router 都要成本, 不可能俾我用

珍珠宮

happygirl_001- 發表於 17-11-5 17:33
我同你一樣, 完全不負責任。我打埋去獨立投訴部門投訴, 又聲稱專人跟進,問完成個case 的詳情, 佢話會聽 ...

岩岩師傅又上完黎喇,其實師傅上黎都冇野做到

男爵府

happygirl_001- 發表於 17-10-20 15:45
話說6月時續左網上行家居上網服務, 轉左ROUTER 後電話等電子產品一待機就斷WIFI, 咁由6月到宜家一直都有打 ...

樓主, check 下個火牛有無問題呀! 我之前用now tv 睇野,都係short short 地,原來火牛問題,唉。。。

子爵府

lawbb2008 發表於 17-11-5 21:00
樓主, check 下個火牛有無問題呀! 我之前用now tv 睇野,都係short short 地,原來火牛問題,唉。。。
...
可以點CHECK? 因火牛都係6月時轉ROUTER 一次過換埋

男爵府

happygirl_001- 發表於 17-11-6 09:34
可以點CHECK? 因火牛都係6月時轉ROUTER 一次過換埋

佢未必換個新火牛俾你用。。。。

子爵府

Lorican 發表於 17-11-5 17:45
岩岩師傅又上完黎喇,其實師傅上黎都冇野做到
...
係... 師傅上來都係睇一睇, 插過D 線咁...佢自己都話其實佢地都做唔到D 咩.... 昨天同個師傅傾開 (因5個月上來6-7次, 熟左)... 佢話唔明點解佢地唔俾用另一款.. 同埋我話佢地話其中一個OPTION 係照用1000M,但收走ROUTER, 我自己買ROUTER, 師傅問會否減月費, 我答唔會.. 佢都話咁邊得.....

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有冇試過send e mail 去投訴,我試過公司搬遷電話線及寬頻線攪咗成個半月,打電話講完都冇用,最後我電郵及寫埋如果7日內冇回覆,會將信件轉發至電訊管理局處理,跟著佢好快有人跟進。

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至