自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

唔識幫, 但一定唔好生小朋友住, 到時到你要睇精神科, 先搞掂你c6既問題, 一係繼續睇醫生, 一係放棄, 睇你有幾愛佢, 一生一世的, 加油

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Karlyly 發表於 17-10-20 23:36
結婚前,唔知道c6有adhd,當時只係以為佢個人脾氣差d,性格奇怪d,慢呑呑d同埋蠢d。但係當結咗婚一齊住後, ...

諗仔B? 呢啲會遺傳架,生仔係 over 80% 機會遺傳到,生女係 around 50% 遺傳到,但萬一女仔有呢啲,係難搞過男仔 10倍。照顧呢類兒童係比照顧正常兒童辛苦 100倍。你老公已成年人但連自己都控制唔倒自己,小朋友更加難搞,同埋你老公跟本唔會幫倒你湊同教。甚至佢跟本唔適合有下一代。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

諗仔B? 呢啲會遺傳架,生仔係 over 80% 機會遺傳到,生女係 around 50% 遺傳到,但萬一女仔有呢啲,係難搞過男仔 10倍。照顧呢類兒童係比照顧正常兒童辛苦 100倍。你老公已成年人但連自己都控制唔倒自己,小朋友更加難搞,同埋你老公跟本唔會幫倒你湊同教。甚至佢跟本唔適合有下一代。

子爵府

回覆樓主:

睇下套印度片《我的名字叫可汗》,可能會啟發對ADHD丈夫的相處方式

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

"人脾氣差d,性格奇怪d,慢呑呑d同埋蠢d" <<<咁你都仲嫁俾佢? 已經害咗自已了, 而家仲想生下一代? 未搞啦!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

廷廷媽 發表於 17-10-20 23:44
仲好愛的話繼續帶佢去睇醫生,睇下有冇藥物或心理醫生可以幫到佢,大前提千祈唔好生仔,會有遺傳的

...

男爵府

回覆樓主

先唔講係唔係有病,你老公臭脾氣就梗。
B就一定唔會生,狗吠都發癲,咁BB初生時喊咁點? 大左頑皮唔聽話時又點? 學生年代反叛期又點?
你盞累左你個B, 第時佢大左一起受老豆的臭脾氣

大宅

回覆樓主:

同佢傾下脾氣既問題先啦,
教佢類似深呼吸心裏面倒數十聲之類既方法冷靜下

男爵府

回覆樓主

我覺得你講既脾氣差、慢、蠢,全都不是ADHD 典型既特徵wor

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

keep住食藥,尼d病唔會好番
真係唔好生仔

翡翠宮

牛年勳章

lamwwjd 發表於 17-10-22 08:16
我覺得你講既脾氣差、慢、蠢,全都不是ADHD 典型既特徵wor

有可能係ASD

男爵府

回覆樓主

其實我唔明點解有D人一聽到你個case就勸你分開。既然結咗婚唔係應該共患難有病都不離不棄㗎咩?佢而家係一個病人,既然你同佢結婚即係至少你愛佢啦!點解可以因為自己個老公有病而分開?

調轉諗,如果有性緒病果個係自己,自己個老公因為咁而離開自己,唔知大家會點諗。

樓主,我覺得你老公肯去睇醫生同食藥已經好好。我識既情緒病人係完全唔肯去睇醫生。現在都係初步階段,再識下其他藥可能有好轉。其次同佢一齊做吓運動,做多D relax 嘅野。

除非佢打你或者行為異常,如果你仲愛佢我支持你同佢一齊行落去。

男爵府

回覆樓主

其實我唔明點解有D人一聽到你個case就勸你分開。既然結咗婚唔係應該共患難有病都不離不棄㗎咩?佢而家係一個病人,既然你同佢結婚即係至少你愛佢啦!點解可以因為自己個老公有病而分開?

調轉諗,如果有性緒病果個係自己,自己個老公因為咁而離開自己,唔知大家會點諗。

樓主,我覺得你老公肯去睇醫生同食藥已經好好。我識既情緒病人係完全唔肯去睇醫生。現在都係初步階段,再識下其他藥可能有好轉。其次同佢一齊做吓運動,做多D relax 嘅野。

除非佢打你或者行為異常,如果你仲愛佢我支持你同佢一齊行落去。

別墅

對,ADHD係急、快(衝動而沒細想)和靜不下來。ADHD的中文名就叫活躍症。

別墅

對,ADHD係急、快(衝動而沒細想)和靜不下來。ADHD的中文名就叫活躍症。

男爵府

結婚前,唔知道c6有adhd,當時只係以為佢個人脾氣差d,性格奇怪d,慢呑呑d同埋蠢d。但係當結咗婚一齊住後, ...

對唔住我唔認識呢一個病
但係喺而家呢個階段你哋兩個都未搞得掂
真係唔好計劃閂細佬住
仲有有啲人發脾氣
會唔會借勢見你淋淋哋就發得大啲
唔好介意,不喜勿插

男爵府

對唔住我唔認識呢一個病
但係喺而家呢個階段你哋兩個都未搞得掂
真係唔好計劃閂細佬住
仲有有啲人發脾氣
會唔會借勢見你淋淋哋就發得大啲
唔好介意,不喜勿插

男爵府

回覆樓主

珍珠宮

回覆樓主:

難聽d
有咩事,佢真係会用刀斬你

珍珠宮

回覆樓主:

難聽d
有咩事,佢真係会用刀斬你

首頁

尾頁

跳至